Životna sredina

Jadarska deklaracija – udruženi u borbi protiv iskopavanja litijuma

Jadarska deklaracija - udruženi u borbi protiv iskopavanja litijuma

Foto: Marš sa Drine

Objavljeno

05.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Uspostavljanje međunarodne mreže aktivista koja se bavi štetnim efektima eksploatacije litijuma započeto je na inicijativu ekoloških organizacija iz Srbije i biće formalno obeleženo potpisivanjem Jadarske deklaracije u Gornjim Nedeljicama. Predstavljanje ove deklaracije biće održano u petak u Beogradu.

Na inicijativu domaćih ekoloških organizacija i pokreta Marš sa Drine, uspostavlja se mreža organizacija koje se protive istraživanju i iskopavanju litijuma.

Mreža za sada okuplja aktiviste iz Velike Britanije, Argentine, Španije, Čilea, Portugala, Nemačke i Srbije, koji će saradnju ozvaničiti potpisivanjem Jadarske deklaracije. Dokument podrazumeva utvrđivanje solidarnog i zajedničkog delovanja u borbi protiv interesa korporacija koje zarad ostvarivanja profita ugrožavaju životnu sredinu, ističu ekolozi.

Dokument podrazumeva utvrđivanje solidarnog i zajedničkog delovanja u borbi protiv interesa korporacija koje zarad ostvarivanja profita ugrožavaju životnu sredinu

EKO Društvena akcija i pokret Marš sa Drine predstaviće na konferenciji za štampu Jadarsku deklaraciju u petak, 8. jula, u 12 sati u prostoru Miljenko Dereta u Dobračinoj 55a u Beogradu.

Namera organizatora je da se u javnosti diskutuje o Jadarskoj deklaraciji kao i uspostavljanju nove međunarodne mreže.

Nakon toga, u subotu 9. jula biće organizovano potpisivanje ove međunarodne deklaracije ispred sedišta Rio Tinta u Gornjim Nedeljicama, kažu aktivisti.

Tom prilikom, biće organizovan prevoz i poseta Gornjim Nedeljicama. U okviru mreže koja će se stvoriti na osnovu ovih potpisnica, biće uspostavljeni principi jedinstva u vidu razmene informacija, pravovremenog upozoravanja i međunarodne podrške u slučaju nanošenja štete životnoj sredini na teritorijama njenih članica, napominju u organizaciji EKO Društvena akcija.

Događaji su deo programa Ekološki pokreti i društvena kritika, u okviru kojeg se tokom juna i jula u Srbiji održava serija aktivističkih događaja, na inicijativu udruženja EKO Društvena akcija.

Tribine o „zelenom rudarenju“ i političkoj ekologiji

Tribina pod nazivom „‘Zeleno rudarenje’ i pravedna tranzicija: Svetske borbe i zajedničke alternative’ biće održana sedmog jula u 17 časova u Društvenom centru Crni ovan u Novom Sadu.

Na tribini će biti reči o zajedničkim problemima i preprekama s kojima se suočavaju ekološki pokreti iz Portugala, Čilea i Srbije kao i o alternativama.

‘Politička ekologija: Iskustva sa evropske poluperiferije’ naziv je predavanja Vedrana Horvata sa Instituta za političku ekologiju u Zagrebu, tokom kojeg će biti reči o iskustvima ekoloških pokreta na Balkanu u poslednjih 20 godina. Događaj će biti održan 13. jula u 19 sati u prostorijama Kulturnog Centra Lab u Novom Sadu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

5. jul 2022. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

5. jul 2022. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

5. jul 2022. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

5. jul 2022. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu