Životna sredina

Jadarska deklaracija – udruženi u borbi protiv iskopavanja litijuma

Jadarska deklaracija - udruženi u borbi protiv iskopavanja litijuma

Foto: Marš sa Drine

Objavljeno

05.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Uspostavljanje međunarodne mreže aktivista koja se bavi štetnim efektima eksploatacije litijuma započeto je na inicijativu ekoloških organizacija iz Srbije i biće formalno obeleženo potpisivanjem Jadarske deklaracije u Gornjim Nedeljicama. Predstavljanje ove deklaracije biće održano u petak u Beogradu.

Na inicijativu domaćih ekoloških organizacija i pokreta Marš sa Drine, uspostavlja se mreža organizacija koje se protive istraživanju i iskopavanju litijuma.

Mreža za sada okuplja aktiviste iz Velike Britanije, Argentine, Španije, Čilea, Portugala, Nemačke i Srbije, koji će saradnju ozvaničiti potpisivanjem Jadarske deklaracije. Dokument podrazumeva utvrđivanje solidarnog i zajedničkog delovanja u borbi protiv interesa korporacija koje zarad ostvarivanja profita ugrožavaju životnu sredinu, ističu ekolozi.

Dokument podrazumeva utvrđivanje solidarnog i zajedničkog delovanja u borbi protiv interesa korporacija koje zarad ostvarivanja profita ugrožavaju životnu sredinu

EKO Društvena akcija i pokret Marš sa Drine predstaviće na konferenciji za štampu Jadarsku deklaraciju u petak, 8. jula, u 12 sati u prostoru Miljenko Dereta u Dobračinoj 55a u Beogradu.

Namera organizatora je da se u javnosti diskutuje o Jadarskoj deklaraciji kao i uspostavljanju nove međunarodne mreže.

Nakon toga, u subotu 9. jula biće organizovano potpisivanje ove međunarodne deklaracije ispred sedišta Rio Tinta u Gornjim Nedeljicama, kažu aktivisti.

Tom prilikom, biće organizovan prevoz i poseta Gornjim Nedeljicama. U okviru mreže koja će se stvoriti na osnovu ovih potpisnica, biće uspostavljeni principi jedinstva u vidu razmene informacija, pravovremenog upozoravanja i međunarodne podrške u slučaju nanošenja štete životnoj sredini na teritorijama njenih članica, napominju u organizaciji EKO Društvena akcija.

Događaji su deo programa Ekološki pokreti i društvena kritika, u okviru kojeg se tokom juna i jula u Srbiji održava serija aktivističkih događaja, na inicijativu udruženja EKO Društvena akcija.

Tribine o „zelenom rudarenju“ i političkoj ekologiji

Tribina pod nazivom „‘Zeleno rudarenje’ i pravedna tranzicija: Svetske borbe i zajedničke alternative’ biće održana sedmog jula u 17 časova u Društvenom centru Crni ovan u Novom Sadu.

Na tribini će biti reči o zajedničkim problemima i preprekama s kojima se suočavaju ekološki pokreti iz Portugala, Čilea i Srbije kao i o alternativama.

‘Politička ekologija: Iskustva sa evropske poluperiferije’ naziv je predavanja Vedrana Horvata sa Instituta za političku ekologiju u Zagrebu, tokom kojeg će biti reči o iskustvima ekoloških pokreta na Balkanu u poslednjih 20 godina. Događaj će biti održan 13. jula u 19 sati u prostorijama Kulturnog Centra Lab u Novom Sadu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Uspostavljen Globalni okvir za hemikalije – Za planetu bez stete od hemikalija i otpada

Usvojen Globalni okvir za hemikalije – Za planetu bez štete od hemikalija i otpada

5. jul 2022. - Ne petoj međunarodnoj konferenciji o upravljanju hemikalijama usvojen je Globalni okvir za hemikalije – Za planetu bez štete od hemikalija i otpada.

mikroplastika-zabrana-EU

EU zabranjuje proizvode koji sadrže dodatu mikroplastiku

5. jul 2022. - Procenjuje se da će ovom zabranom biti sprečeno ispuštanje u životnu sredinu oko pola miliona tona mikroplastike

Zamenite stari papir za sadnice

Zamenite stari papir za sadnice cveća

5. jul 2022. - U želji da promovišu i podstaknu reciklažu starog papira i ove godine "Inženjeri zaštite životne sredine" organizovaće akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća..

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

5. jul 2022. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena