OIE

Izgradnja toplane na biomasu u Novom Pazaru se zbog kašnjenja sad očekuje u 2019.

Izgradnja-toplane-na-biomasu-u-Novom-Pazaru-se-zbog-kasnjenja-sad-ocekuje-u-2019

Foto: Pixabay

Objavljeno

14.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon zastoja u realizaciji projekta izgradnje toplane na biomasu u Novom Pazaru, vrednog 3,6 miliona evra, sada se očekuje da će postrojenje biti izgrađeno sledeće godine, u okviru šireg plana za prelazak 10 operatera daljinskog grejanja u Srbiji sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Faruk Suljević.

Suljević je rekao za radio Sto plus da veruje da će lokalna samouprava u narednih mesec dana postići dogovor o kupovini četiri parcele ukupne površine oko 1,5 hektara od Holding kompanije Raška u stečaju, gde bi se gradila toplana na biomasu.

„Istovremeno ćemo raditi i na izradi idejnog projekta i ostale dokumentacije kako bismo do kraja godine dobili građevinsku dozvolu. Nakon toga, očekujemo da Ministarstvo energetike i Kancelarija za javna ulaganja raspišu tender i izaberu izvođača radova koji bi na proleće sledeće godine mogao da počne izgradnju. Radovi bi trebalo da traju pet ili šest meseci“, rekao je Suljević.

Studija je pokazala bi toplana na biomasu mogla da snabdeva toplotnom energijom oko 170.000 novih korisnika u Novom Pazaru, s obzirom da veliki broj javnih ustanova u centru grada, novoizgrađenih stambenih zgrada ili industrijskih postrojenja nije priključen na sistem daljinskog grejanja, rekao je Suljević. Dodao je i da će potencijalnim novim korisnicima biti ponuđena ekonomski prihvatljiva cenu kako bi se, umesto izgradnje sopstvenih mini toplana, odlučili za priključenje na novi gradski toplovod.

Širi projekat za izgradnju 10 toplana na biomasu u Srbiji je vredan 27 miliona evra, od kojih je 20 miliona zajam nemačke razvojne banke KfW, koja će dati i grant od dva miliona evra, dok je Vlada Švajcarske obezbedila pet miliona evra bespovratnih sredstava.

Među opštinama u kojima se projekat sprovodi su i Mali Zvornik, Nova Varoš, Prijepolje, Bajina Bašta, Valjevo, Priboj, Kladovo i Majdanpek.

KfW banka je ponudila i drugu tranšu kredita da dodatnih 15-20 operatera daljinskog grejanja u Srbiji pređe sa fosilnih goriva na biomasu. Projekat za razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji zajednički sprovode nemačka razvojna organizacija GIZ i KfW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

14. avgust 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

14. avgust 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

14. avgust 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

14. avgust 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.