Električna energija

IRENA predstavila 100 ključnih inovacija za ubrzavanje pametne elektrifikacije

irena-100-inovacija

Foto: IRENA

Objavljeno

22.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA) objavila je izveštaj o 100 ključnih inovacija koje mogu pomoći da se ubrza energetska tranzicija širom sveta, korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora za dekarbonizaciju potražnje i pretvaranje novih opterećenja mreže u izvor fleksibilnosti za elektroenergetske sisteme. Izveštaj takođe nudi smernice državama o tome kako da primene ove inovacije u svojim nacionalnim strategijama energetske tranzicije.

Spisak od 100 inovacija se zasniva na analizi stotina inovativnih rešenja koja širom sveta razvijaju startapi, velike kompanije, regulatori i operateri sistema, a koja mogu doprineti pametnoj elektrifikaciji mobilnosti, grejanja i hlađenja i proizvodnje vodonika.

U izveštaju su inovacije podeljene u četiri kategorije – tehnologija i infrastruktura, tržišni modeli i regulacija, planiranje i upravljanje sistemima i poslovni modeli.

Ovih 100 inovacija mogu pomoći u dekarbonizaciji mobilnosti, grejanja i hlađenja i proizvodnje vodonika

Izveštaj se fokusira na elektronergetski sektor jer IRENA očekuje da će udeo električne energije u ukupnoj globalnoj finalnoj potražnji za energijom porasti sa oko 20% na skoro 70% do 2050. godine.

U izveštaju se predstavljaju ključne inovacije koje mogu da posluže kao osnova za strategije pametne elektrifikacije, a koje mogu ponuditi isplative načine za dekarbonizaciju krajnje potrošnje, povećanje fleksibilnosti elektroenergetskih sistema i integraciju velikih kapaciteta obnovljive energije.

Pametna elektrifikacija će olakšati integraciju velikih kapaciteta obnovljivih izvora energije

Pametna elektrifikacija omogućava prihvatanje novih kapaciteta na isplativ način i stvara fleksibilnost u elektroenergetskim sistemima, što omogućava integraciju većeg udela obnovljivih izvora energije i jača stabilnost energetskog sistema, navodi se u izveštaju.

Blokčejn tehnologija može povezati punjenje električnih vozila sa kupovinom obnovljive energije

U segmentu mobilnosti, blokčejn (blockchain) tehnologija može automatski da poveže punjenje električnih vozila (EV) sa kupovinom obnovljive energije i omogući praćenje, izveštavanje i dokazivanje upotrebe obnovljive energije. Takođe može omogućiti vozačima da bez problema pune svoja električna vozila bilo gde, putem usluge eRoaming.

Primer primene ove tehnologije u e-mobilnosti je inicijativa Oslo2Rome, gde se blokčejn koristi za formiranje “novčanika za e-mobilnost” (e-mobility wallet) i tako rešavaju problemi sa punjenjem električnih vozila u različitim zemljama u Evropi.

Kod grejanja i hlađenja, skladištenje toplotne energije omogućava razdvajanje grejanja i hlađenja od potrošnje električne energije i tako dozvoljava integraciju većeg udela varijabilnih izvora, kao što su solar i vetar, navodi IRENA.

Aerodrom Arlanda u Stokholmu koristi skladištenje toplotne energije za hlađenje leti i grejanje zimi

Stokholmski aerodrom Arlanda ima najveći kapcitet za skladištenje vode za ove potrebe, od 200 miliona kubnih metara, koji može da sadrži 9 GWh energije. Tokom leta, hladna voda se ispumpava za potrebe hlađenja aerodroma. Voda se vraća na skladištenje na temperaturi od 20°C, a zatim se zimi koristi za zagrevanje vazduha u ventilacionom sistemu aerodromskih objekata i za otapanje snega na parkingu za avione.

U Danskoj i Francuskoj se radi na skladištenju vodonika u slanim pećinama

Kao primer inovacije u sektoru vodonika, u izveštaju se pominje skladištenje komprimovanog vodonika u podzemnim slanim pećinama. Skladištenje je ključno za snabdevanje vodonikom krajnjih korisnika, kao što je industrija, i za razvijanje globalnog tržišta vodonika, uz istovremeno povećanje fleksibilnosti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Green Hydrogen Hub u Danskoj radi na tome da bude prvi projekat koji koristi velike slane pećine za povezivanje proizvodnje zelenog vodonika sa podzemnim skladištenjem. Očekuje se da do 2030. projekat ima instalisani kapacitet postrojenja za elektrolizu od 1 GW i skladište vodonika od 400 GWh. Sličan projekat je u toku u Francuskoj, gde se očekuje da tri tone vodonika budu uskladištene na nekoliko meseci ili godina u podzemnim slanim pećinama.

Primena inovacija će se razlikovati od zemlje do zemlje

U izveštaju se takođe navodi da ne postoji jedno univerzalno rešenje za pametnu elektrifikaciju. Najbolje strategije i primena inovacija će se razlikovati od zemlje do zemlje, u zavisnosti od tehničkih i ekonomskih aspekata njihovih elektroenergetskih sistema i potrošnje, ali i društvenih i kulturnih odlika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

22. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

22. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

22. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji