Mobilnost

Origin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

Orgin pokreće proizvodnju stanica za punjenje električnih vozila u Srbiji

Foto: Origin

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Origin je najavila da će započeti proizvodnju i postavljanje stanica za punjenje električnih automobila u Srbiji. Osim toga će na Beogradskom sajmu automobila predstaviti svoje ultrabrze punjače.

Početak proizvodnje stanica za punjenje drumskih vozila na baterije planiran je tokom ovog proleća i biće pokrenut u saradnji sa firmom SLED rasveta i razvodi iz Zrenjanina, saopšteno je.

SLED pruža usluge projektovanja, konsaltinga i inženjeringa u električnim instalacijama srednjeg i niskog napona i distribuciji energije.

„Naša zajednička proizvodnja sa firmom SLED odvijaće se u savremenoj fabrici u Novom Sadu, što će omogućiti ne samo proizvodnju proizvoda za lokalna i evropska tržišta, već i pružanje kvalitetne servisne podrške kupcima – vlasnicima komercijalne mreže e-vozila“, rekao je Samvel Avetisjan, suosnivač Origina.

Ultrabrza stanica za punjenje

Originova ultrabrza stanica je projektovana da bude praktična, kažu u kompaniji. Ima kapacitet do 200 kilovata, tako da se baterija električnog automobila do 80 odsto napuni za samo 15 minuta, saopšteno je. Stanica može biti opremljena sa više konektora kako bi se omogućila kompatibilnost sa velikim brojem različitih modela električnih vozila, navodi Origin.

Stanice su namenjene za postavljanje na auto-putevima i između gradova. Mogu da rade na temperaturi od minus 40 do 50 stepeni Celzijusa, a robustno telo i unapređeni sistem hlađenja obezbeđuju sigurnost i dug period rada, tvrde u kompaniji.

Originova sopstvena softverska platforma nadgleda 300 parametara punjačke stanice i omogućava daljinsku dijagnostiku, bez potrebe slanja inženjera na teren, i eliminisanje kvarova u pravo vreme, objasnio je Avetisjan. Modularnost punjačke stanice i lako održavanje mogu smanjiti troškove popravki za 40 procenata i smanjiti period povraćaja investicije za godinu i po dana, dodao je.

Origin je osnovan 2017. godine. Sedište mu je u Dubaiju, a proizvodnja u Turskoj i Srbiji, saopšteno je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

22. mart 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla – nosioca održive urbane mobilnosti

22. mart 2023. - Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2018, za Svetski dan bicikla je proglašen 3. jun.

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

22. mart 2023. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

22. mart 2023. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.