Mobilnost

Nova pravila o gradnji: obavezni energetski pasoši i punjači za električna vozila

zakon o planiranju i izgradnji punjaci za elektricna vozila energetski pasosi

Foto: 2211438 from Pixabay

Objavljeno

21.02.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

21.02.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji za nove i stare objekte uvodi se obaveza posedovanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrade ili energetski pasoš, kao i obaveza gradnje punjača za električna vozila. Javna rasprava o Nacrtu završena je juče.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uvodi koncept zelene gradnje i termin elektromobilnost.

Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka u Ministarstvu, kaže da je predviđeno uvođenje obaveza dostavljanja energetskog pasoša prilikom svake kupoprodaje ili davanja u zakup nekretnine, prilkom notarske ili sudske overe. Građani će, kako je dodala, imati rok od deset godina da pribave ovaj sertifikat.

Inače, energetski pasoši su odnedavno obavezni za nove automobile.

Damnjanović: besplatni priključci na infrastrukturu će se brzo isplatiti komunalnim preduzećima

Ona je naglasila da se uvodi i termin elektromobilnost, pa će investitori prilikom gradnje biti u obavezi da predvide i obavezna mesta za e-punjače.

Povodom izmena koje predviđaju da će priključci na daljinsko grejanje, prirodni gas, vodovod i kanalizaciju biti besplatni i obavezni, Damnjanović je rekla da su finansijske analize pokazale da bi trošak tih priključaka bio vrlo brzo nadoknađen kroz naplatu od većeg broja korisnika.

Zelena gradnja i energetski pasoš: kontrolu će obavljati lokalne samouprave

U Nacrtu se zelena gradnja definiše kao način planiranja, projektovanja, izvođenja radova, korišćenja i održavanja objekata, kojima se smanjuje emisija gasova sa efektom staklene bašte, koriste ekološki sertifikovani građevinski materijali i oprema, smanjuje produkcija otpada, koriste obnovljivi izvori energije.

Sve to, kako se dodaje, poboljšava kvalitet života korisnika, zaštitu životne sredine i unapređuje održivost.

U dokumentu se navodi da sve nove zgrade moraju da imaju sertifikat, vlasnici postojećih zgrada javne namene dužni su da ga pribave u roku od tri godine, a vlasnici postojećih poslovnih zgrada u roku od pet godina.

Postojeće stambene zgrade moraju da pribave energetski pasoš u roku od deset godina, o čemu će lokalne samouprave doneti opšti akt u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu novog zakona, kojim će bliže urediti kontrolu ispunjavanja ove obaveze, navodi se u Nacrtu.

Elektromobilnost: minimalni broj punjača određuje ministar građevine

Nacrtom se uvodi temin elektromobilnost, koji se definiše kao poseban vid ekološkog saobraćaja, korišćenjem električnih vozila, a punjač kao uređaj koji može biti postavljen na površini javne namene, ili u objektu koji se koristi za javnu ili privatnu namenu.

Mesto za punjenje električnih vozila je mesto na kome je moguće puniti jedno ili više električnih vozila, ili zameniti bateriju na jednom ili više električnih vozila, piše u Nacrtu.

Obaveza gradnje e-punjača uvedena je kod definisanja pravila građenja u prostornom planu područja posebne namene, prostornog plana jedinice lokalne samouprave i planovima generalne i detaljne regulacije.

Ta pravila moraju da sadrže broj garažnih odnosno parking mesta sa obaveznim minimalnim brojem mesta za punjenje elektrčnih vozila. Taj broj, kako se dodaje u Nacrtu, određuje ministar.

Komentara: (1)
Dejan vukosavljevic / 26.02.2023.

Podrzavam predlog za besplatan prikljucak za sve vrste grejanja i vodu i kanalizaciju. Mnogim ljudima je to veliki izdatak zbog koga to nisu uradili ranije.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

21. februar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

21. februar 2023. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

21. februar 2023. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

21. februar 2023. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike