Mobilnost

Nova pravila o gradnji: obavezni energetski pasoši i punjači za električna vozila

zakon o planiranju i izgradnji punjaci za elektricna vozila energetski pasosi

Foto: 2211438 from Pixabay

Objavljeno

21.02.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

21.02.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji za nove i stare objekte uvodi se obaveza posedovanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrade ili energetski pasoš, kao i obaveza gradnje punjača za električna vozila. Javna rasprava o Nacrtu završena je juče.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji uvodi koncept zelene gradnje i termin elektromobilnost.

Aleksandra Damnjanović, državna sekretarka u Ministarstvu, kaže da je predviđeno uvođenje obaveza dostavljanja energetskog pasoša prilikom svake kupoprodaje ili davanja u zakup nekretnine, prilkom notarske ili sudske overe. Građani će, kako je dodala, imati rok od deset godina da pribave ovaj sertifikat.

Inače, energetski pasoši su odnedavno obavezni za nove automobile.

Damnjanović: besplatni priključci na infrastrukturu će se brzo isplatiti komunalnim preduzećima

Ona je naglasila da se uvodi i termin elektromobilnost, pa će investitori prilikom gradnje biti u obavezi da predvide i obavezna mesta za e-punjače.

Povodom izmena koje predviđaju da će priključci na daljinsko grejanje, prirodni gas, vodovod i kanalizaciju biti besplatni i obavezni, Damnjanović je rekla da su finansijske analize pokazale da bi trošak tih priključaka bio vrlo brzo nadoknađen kroz naplatu od većeg broja korisnika.

Zelena gradnja i energetski pasoš: kontrolu će obavljati lokalne samouprave

U Nacrtu se zelena gradnja definiše kao način planiranja, projektovanja, izvođenja radova, korišćenja i održavanja objekata, kojima se smanjuje emisija gasova sa efektom staklene bašte, koriste ekološki sertifikovani građevinski materijali i oprema, smanjuje produkcija otpada, koriste obnovljivi izvori energije.

Sve to, kako se dodaje, poboljšava kvalitet života korisnika, zaštitu životne sredine i unapređuje održivost.

U dokumentu se navodi da sve nove zgrade moraju da imaju sertifikat, vlasnici postojećih zgrada javne namene dužni su da ga pribave u roku od tri godine, a vlasnici postojećih poslovnih zgrada u roku od pet godina.

Postojeće stambene zgrade moraju da pribave energetski pasoš u roku od deset godina, o čemu će lokalne samouprave doneti opšti akt u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu novog zakona, kojim će bliže urediti kontrolu ispunjavanja ove obaveze, navodi se u Nacrtu.

Elektromobilnost: minimalni broj punjača određuje ministar građevine

Nacrtom se uvodi temin elektromobilnost, koji se definiše kao poseban vid ekološkog saobraćaja, korišćenjem električnih vozila, a punjač kao uređaj koji može biti postavljen na površini javne namene, ili u objektu koji se koristi za javnu ili privatnu namenu.

Mesto za punjenje električnih vozila je mesto na kome je moguće puniti jedno ili više električnih vozila, ili zameniti bateriju na jednom ili više električnih vozila, piše u Nacrtu.

Obaveza gradnje e-punjača uvedena je kod definisanja pravila građenja u prostornom planu područja posebne namene, prostornog plana jedinice lokalne samouprave i planovima generalne i detaljne regulacije.

Ta pravila moraju da sadrže broj garažnih odnosno parking mesta sa obaveznim minimalnim brojem mesta za punjenje elektrčnih vozila. Taj broj, kako se dodaje u Nacrtu, određuje ministar.

Komentara: (1)
Dejan vukosavljevic / 26.02.2023.

Podrzavam predlog za besplatan prikljucak za sve vrste grejanja i vodu i kanalizaciju. Mnogim ljudima je to veliki izdatak zbog koga to nisu uradili ranije.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

21. februar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

21. februar 2023. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

21. februar 2023. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

21. februar 2023. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.