Mobilnost

Energetski pasoš obavezan za nova putnička vozila u Srbiji

energetski pasos za putnicka vozila Srbija

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

28.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Od 24. decembra prodavci novih putničkih vozila u Srbiji imaju obavezu da upoznaju kupce sa potrošnjom i emisijom štetnih gasova vozila iz njihovog proizvodnog portfolia, na način kako je to propisala Agencija za bezbednost saobraćaja donošenjem Pravilnika o podacima ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 novih putničkih vozila. Ovaj propis se odnosi samo na nova vozila, a ne na polovna, bez obzira na godinu proizvodnje.

“Iako imamo još nekih nedoumica, potrudili smo se da istaknemo i energetske pasoše kako je to od nas i traženo jer su nam nadležni predočili da će od prvog dana inspektori biti na terenu a zaprećena kazne idu i dva miliona dinara za pravno lice”, rečeno nam je u jednom od beogradskih auto- salona.

Obavezno je da se jasno, za svako vozilo istaknu podaci o potrošnji goriva (u litrama na 100 km), emisiji CO2 (u gramima po pređenom kilometru) i emisiji azot oksida , a za dizel vozila i podaci o emisiji čvrstih čestica.

Pravilnik je donesen na osnovu novog  Zakona o klimatskim promenama Republike Srbije

U  Evropi automobili  učestvuju u zagađenju životne sredine sa oko sedam odsto pa je jasno da je taj negativni efekat u Srbiji mnogo veći zbog prastarog voznog parka. Donošenje  ovog Pravilnika trebalo bi da donese pomak u uočavanju i rešavanju ovog problema jer će kupac jasno moći da vidi koliko je njegov izbor automobila dobar za životnu sredinu.

energetski pasos nova vozila srbija 2022

„Srbija je donela Zakon o klimatskim promenama nakon otvaranja poglavlja 27. Tim zakonom je prepoznata direktiva EU 1999/94  i njenim transponovanjem je donet Pravilnik o podacima o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 novih putničkih vozila”,  objasnio je Branko Stamatović direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije na nedavno održanom seminaru kojeg je Agencija organizovala za uvoznike i distributere novih vozila u Srbiji.

Kupci novih automobila neće imati nikakvih troškova

“Ova novina neće predstavljati nikakav dodatni novčani izdatak za kupce, jer je to dokument koji svako novo vozilo već sadrži”, napominje  generalna sekretarka Srpske asocijacije uvoznika novih vozila i delova Aleksandra Graovac.

Uvoznici novih automobila  kažu da imaju problem da u veoma kratkom roku urade izuzetno obiman posao kao i da postoje nedoumice kako prikazati tražene podatke za vozila koja su plaćena a još nisu isporučena iz fabrika kao i da svaka želja kupca u vezi sa dodatnom opremom na vozilu menja ove podatke.

Plakat ili displej, koji treba da stoji u salonu, pored istaknutih informacija kraj svakog vozila na papiru veličine A4, mora biti najmanje veličine 70×50 cm, veličina slova sa kojim se prikazuju podaci iz energetskog pasoša ne može biti manja od 50 odsto veličine slova upotrebljenih za ime brenda.

Na štampanom oglasu, internet baneru, bilbordu,  prostor sa podacima iz energetskog pasoša ne sme biti manji od 20 odsto oglasa. Postoji i odredba po kojoj  brzina govora s kojom se saopštavaju podaci iz energetskog pasoša ne sme biti brža od brzine govora s kojom se reklamira vozilo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

28. decembar 2022. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

28. decembar 2022. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

28. decembar 2022. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

28. decembar 2022. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW