OIE

Investitori dostavili EMS-u bankarske garancije za gradnju elektrana snage 4 GW

ems bankarske garancije nove elektrane prikljucak na mrezu

Foto: Reginal from Pixabay

Objavljeno

04.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Bankarske garancije za izgradnju solarnih elektrana, vetroparkova, hidroelektrana i trafo stanica koje se priključuju na prenosni sistem u Srbiji dostavljene su za 28 postrojenja snage 4.000 MW. Investitori u 51 elektroenergetski objekat imali su rok da bankarske garancije dostave do 24. juna odnosno 1. jula.

Dostavljanje bankarskih garancija u iznosu od 25.000 evra po MW kapaciteta je novina koja je uvedena novom regulativom koja je na snagu stupila oktobra 2023. godine. Namera je bila da se otkoči proces priključenja na mrežu, koji je, prema procenama investitora zaustavljen oko dve godine, a jedan je od glavnih koraka u gradnji novih solarnih parkova i vetroelektrana.

Posle donošenja  Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije iz 2021. operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) dobila je zahteve za priključenje skoro 20 GW novih elektrana, što je više od onoga što mreža trenutno može da prihvati – oko 5.800 MW.

U EMS-u za Balkan Green Energy News kažu da je su do 1. jula garancije dostavljene za 28 objekata, ukupne snage oko 4.000 MW, ne uključujući one koji su, u skladu sa zakonom, u procesu revizije.

Na pitanje o kojim objektima je reč u EMS-u kažu da će u toku nedelje objaviti njihova imena. Kako saznajemo, na spisku ima samo jedne trafo-stanice, dok su sve ostalo elektrane.

Nakon dostavljanja bankarskih garancija investitori imaju rok od dva meseca da potpišu Ugovor o priključenju sa EMS-om

Inače, uslove za zaključenje Ugovora o izradi Studije priključenja, definisane članom 6. Uredbe o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, ispunio je 51 objekat. Ukupno je bilo 24 solarnih projekata snage 3.278,5 MW, 18 elektrana na vetar kapaciteta 3.239,4 MW, kao i jedna hibridna elektrana snage 150 MW. Na spisku je i reverzibilna hidroelektrana (RHE) Bistrica, kapaciteta 656 MW, kao i četiri hidroelektrane i tri trafo-stanice.

Uslov za otpočinjanje postupka zaključenja Ugovora o priključenju objekta na prenosni sistem je dostavljanje bankarske garancije za izgradnju objekta u roku od 60 dana od dostavljanja Studije priključenja.

„U skladu sa Uredbom o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom, ukoliko se bankarska garancija ne dostavi u roku od dva meseca od isporuke Studije priključenja, Studija prestaje da važi i smatra se da je podnosilac zahteva odustao od procesa priključenja“, dodaju u EMS-u.

Nakon dostavljanja bankarskih garancija, ističu, investitori imaju rok od dva meseca da potpišu Ugovor o priključenju sa ovom kompanijom.

Nova prilika od 1. septembra

Na pitanje kada će investitori imati novu priliku da zaključe Ugovor o priključenju, u EMS-u odgovaraju da će onim investitorima koji ne zaključe Ugovor o priključenju u predviđenom roku prestati da važi Studija priključenja, tako da će proces morati da pokrenu od izrade Studije.

„Za to će imati priliku u sledećem intervalu koji, u skladu sa Uredbom o uslovima isporuke i snabdevanja, počinje 1. septembra, pri čemu je neophodno podneti potpun zahtev za zaključenje Ugovora o izradi Studije priključenja najkasnije 1. avgusta“, objašnjavaju u srpskom operatoru prenosnog sistema.

Dostavljanjem bankarske garancije investitor se obavezuje da će celokupan razvoj projekta realizovati u zadatim rokovima. U suprotnom novom regulativom su definisane situacije u kojima EMS može da naplati tu garanciju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

4. jul 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

4. jul 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

4. jul 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

4. jul 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže