OIE

Investitor u zelenu energiju Gautam Adani dostigao drugo mesto na svetskoj listi najbogatijih

Investitor zelenu energiju Gautam Adani drugo mesto listi najbogatijih

Foto: Gautam Adani / Twitter

Objavljeno

22.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Indijski milijarder Gautam Adani pretekao je Jeffa Bezosa i postao druga osoba na planeti po bogatstvu. Grupacija Adani je prisutna u nizu privrednih grana. Zacrtala je sebi cilj da postane najveći proizvođač energije iz obnovljivih izvora.

Energijja iz obnovljivih izvora postaje nezaobilazan činilac na referentnim spiskovima najbogatijih ljudi na Zemlji. Gautam Adani, koji je nedavno ponovio da će njegova grupacija Adani investirati 70 milijardi evra u zelenu energetsku tranziciju i infrastrukturu vezanu za nju, popeo se na drugo mesto liste Bloomberg Billionaires Index, u kojoj piše da mu je imovina danas vredna 144 milijardi dolara, prestigavši Jeffa Bezosa iz Amazona i Blue Origina.

Taj šezdesetogodišnji biznismen je godinu počeo na 14. mestu. Njegov blistavi uspon podseća na brzinu kojom je Elon Musk dostigao vrh, s kojeg sa svojih 262 milijarde dolara suvereno vlada.

Hitar uzlet na lestvici najbogatijih uz ogromnu opkladu na obnovljive izvore

Ovaj indijski mogul namerava da svoje poslovno carstvo do 2030. učini najvećim proizvođačem obnovljive energije na svetu. Ono je već prvo u domenu solarne energije. Grupacija Adani učestvuje u najvećem projektu hibridne elektrane na planeti od vetrenjača i solarnih ploča. Vlada u Nju Delhiju taj poduhvat razvija u državi Gudžarat.

Među ostalim aktivnostima konglomerata je rudarstvo, zbog čijeg ugljeničnog otiska ga kritikuju zaštitnici i zaštitnice životne sredine. Gautam Adani računa i na zeleni vodonik kao jedan od segmenata u tom sektoru sa najvišim potencijalom.

Adani Green Energy Ltd. ili AGEL objavio je prošlog decembra da je potpisao do tada najveći ugovor o prodaji zelene električne energije na svetu, sa državnom koporacijom za solarnu energiju SECI. Sporazum za skoro 4,7 gigavata instaliranog kapaciteta je deo paketa od osam gigavata iz tendera na kojem je firma pobedila 2020 i koji uključuje ugovor za proizvodnju solarnih ćelija i modula.

Gautam Adani privlači ogromne investicije u svoj konglomerat

Adanijeva grupacija privlači ogromne investicije. TotalEnergies je u junu kupio udeo od 25 odsto u firmi Adani New Industries. U nizu bilateralnih sporazuma je i onaj s kojim je francuska energetska kompanija pre toga preuzela 20 odsto Adani Green Energyja. International Holding Co. (IHC) iz Abu Dabija je ove godine investirao ukupno dve milijarde dolara u tri ogranka grupacije.

Na Forbesovoj listi milijardera, Gautam Adani i njegova porodica su danas takođe na drugoj poziciji, sa 154,6 milijardi dolara, a juče su bili treći, iza Bernarda Arnaulda i njegove porodice, koja sada upravlja imovinom vrednom 154,1 milijardu dolara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

22. septembar 2022. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

22. septembar 2022. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

22. septembar 2022. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

22. septembar 2022. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem