OIE

Indija započela projekat kompleksa solarnih, vetroelektrana od 30 gigavata

Indija kompleksa solarnih vetroelektrana 30 gigavata

Slika: Kenueone from Pixabay

Objavljeno

17.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Na površini veličine Singapura u pustinji u distriktu Kuč, Indija je inaugurisala projekat proizvodnje struje kapaciteta 30 gigavata. Planirana veličina hibridnog kompleksa, koji će se sastojati od fotonaponskih sistema i vetroelektrana, učinila bi ga najvećim na planeti.

Premijer Indije Narendra Modi položio je kamen temeljac za sistema za proizvodnju električne energije čija bi snaga bila bez premca među postojećim ili planiranim elektranama na svetu. Kapacitet kompleksa solarnih pogona i vetroelektrana treba da dostigne 30 gigavata.

Ova zemlja namerava da do 2022. poveća ukupnu snagu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora na 175 gigavata, a na 450 gigavata zaključno sa 2030. godinom. U Radžastanu u Indiji se nalazi dosad najveći fotonaponski sistem – Bhadla Solar Park, kapaciteta 2,25 gigavata, mada se već razrađuju veći projekti. U Kini je nedavno podignut drugi takav pogon po veličini.

Domaći mediji su javili da postoji mogućnost da se ukupna snaga podigne do 41,5 gigavata. Odobrenje za korišćenje zemljišta dobile su kompanije među kojima su Solar Energy Corp. of India (SECI), energetski konglomerat NTPC, proizvođač struje Adani Power, proizvođač vetroturbina Suzlon i GSEC i GIPCL iz Gudžarata.

Biće instalirani i i kapaciteti za skladištenje struje

Lokacija za hibridnu elektranu u distriktu Kuč prostire se na 72.600 hektara, što odgovara površini Singapura. Sistemi za skladištenje električne energije uključeni su u plan kompleksa solarnih i vetroelektrana.

Investicija je procenjena na do 20,4 milijarde dolara

Na ceremoniji inauguracije kod sela Vigakot, Modi je izjavio da se očekuje da će postrojenje privući investicije do 20,4 milijarde dolara i da će obezbediti 100.000 radnih mesta.

On je takođe označio početak izgradnje fabrike za desalinizaciju morske vode u Mandviju. Projektovana je za sto miliona litara na dan, a snabdevaće oblast u kojoj živi 800.000 ljudi.

Ušteda u emisijama ugljenika ekvivalentna šumi od 90 miliona stabala

Premijer tvrdi da će emisije ugljen-dioksida biti 50 miliona tona godišnje manje nego kod konvencionalne proizvodnje električne energije. On je taj doprinos budućeg kompleksa uporedio sa učinkom 90 miliona stabala. Indija je u poslednjih šest godina 16 puta povećala ukupni kapacitet fotonaponskih pogona, dodao je Modi.

Sistem od 30 gigavata biće instaliran u području za koje vlasti kažu da je pustoš, dok zaštitnici životne sredine upozoravaju da tamošnji jedinstveni pustinjski ekosistem, a pogotovo ptice, treba da se zaštiti.

Brana Tri klisure u Kini je najveća elektrana na svetu. Hidrocentrala od 22,5 gigavata puštena je u rad 2012. godine.

CWP Renewables, Intercontinental Energy i njihovi partneri nameravaju da u pustinji u Zapadnoj Australiji sagrade hibridnu elektranu od solarnih panela i vetroturbina od 26 gigavata i najveće postrojenje za zeleni vodonik i zeleni amonijak na planeti.

Kina je nedavno otkrila ambiciju da podigne niz hidroelektrana na reci Jarlung Cangpo, zapravo gornjem toku Bramaputre. Najava o postrojenjima ukupne snage 60 gigavata izazvala je burnu reakciju Indije zbog zabrinutosti da će joj najmnogoljudnija nacija smanjiti dotok vode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

17. decembar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

17. decembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

17. decembar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

17. decembar 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine