OIE

Indija dodelila firmi Adani ugovor za solarne projekte vredan 6 milijardi dolara

Adani

Foto: Pixabay/12019

Objavljeno

11.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Indijska državna agencija za obnovljivu energiju SECI dodelila je domaćoj firmi Adani Green Energy ugovor vredan šest milijardi dolara za izgradnju solarnih elektrana ukupne snage 8 GW u narednih pet godina, kao i kapaciteta za proizvodnju solarnih panela od ukupno 2 GW.

Prvih 2 GW kapaciteta za proizvodnju električne energije biće pušteni u rad do 2022. godine, a preostalih 6 GW će biti sukcesivno izgrađeno do kraja 2025. godine, i to po 2 GW godišnje. Projekti će biti rađeni na više različitih lokacija, saopštio je Adani Green Energy, koji je deo Adani Groupa.

Ovo uključuje i jedinstveni sistem kapaciteta 2 GW na jednoj lokaciji, a to bi ga učinilo među najvećima na svetu.

Kompanija Azure Power je takođe dobila velike poslove – izgradnju fotonaponskih elektrana ukupne snage 4 GW i proizvodnju solarnih panela i opreme ukupnog kapaciteta 1 GW.

Što se tiče kapaciteta za proizvodnju solarnih panela kompanije Adani, oni će biti izgrađeni do 2022. Uz postojeće kapacitete od 1.3 GW, ovo će joj dodatno učvrstiti poziciju najvećeg proizvođača solarnih panela u Indiji, navodi se u saopštenju.

Projekat će tokom svog životnog veka eliminisati 900 miliona tona CO2

Ovo je najveći ugovor ove vrste u svetu do sada, navodi se u saopštenju. Očekuje se da će projekat tokom svog životnog veka eliminisati 900 miliona tona CO2 i otvoriti 400.000 radnih mesta, što direktno što indirektno.

Zahvaljujući ovom ugovoru, kompanija Adani Green Energy će sada imati ukupno 15 GW kapaciteta, uključujući i one u izgradnji i pod ugovorom, što će ubrzati “njen put ka tome da do 2025. godine postane najveća svetska kompanija u oblasti obnovljive energije.” Ovo će takođe približiti kompaniju svom cilju da do 2025. godine ima ukupno 25 GW instalisanih kapaciteta za obnovljive izvore energije (OIE).

Cilj Indije je da do 2030. godine ima 450 GW kapaciteta OIE

Premijer Indije Narendra Modi je na Samitu Ujedinjenih nacija o klimi 2019. godine rekao da je cilj te zemlje za 2022. godinu da ima 175 GW kapaciteta OIE. Dugoročniji cilj Indije, do 2030. godine, jeste 450 GW, navodi State of Green. Poređenja radi, Evropska unija trenutno ima ukupno 495 GW.

Indija takođe cilja da do 2030. godine 40% energije bude iz čistih izvora, izvestio je State of Green nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju izmedju Indije i Danske o petogodišnjoj saradnji na zelenoj tranziciji u Indiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

11. jun 2020. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

globalna-energetska-tranzicija-gubi-zamah-zbog-ekonomske-i-politicke-nestabilnosti-wef

Globalna energetska tranzicija gubi zamah zbog ekonomske i političke nestabilnosti

11. jun 2020. - Evropske zemlje vode na rang-listi energetske tranzicije koju sastavlja Svetski ekonomski forum, pri čemu je Švedska na vrhu

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

11. jun 2020. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

11. jun 2020. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'