OIE

Indija dodelila firmi Adani ugovor za solarne projekte vredan 6 milijardi dolara

Adani

Foto: Pixabay/12019

Objavljeno

11.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Indijska državna agencija za obnovljivu energiju SECI dodelila je domaćoj firmi Adani Green Energy ugovor vredan šest milijardi dolara za izgradnju solarnih elektrana ukupne snage 8 GW u narednih pet godina, kao i kapaciteta za proizvodnju solarnih panela od ukupno 2 GW.

Prvih 2 GW kapaciteta za proizvodnju električne energije biće pušteni u rad do 2022. godine, a preostalih 6 GW će biti sukcesivno izgrađeno do kraja 2025. godine, i to po 2 GW godišnje. Projekti će biti rađeni na više različitih lokacija, saopštio je Adani Green Energy, koji je deo Adani Groupa.

Ovo uključuje i jedinstveni sistem kapaciteta 2 GW na jednoj lokaciji, a to bi ga učinilo među najvećima na svetu.

Kompanija Azure Power je takođe dobila velike poslove – izgradnju fotonaponskih elektrana ukupne snage 4 GW i proizvodnju solarnih panela i opreme ukupnog kapaciteta 1 GW.

Što se tiče kapaciteta za proizvodnju solarnih panela kompanije Adani, oni će biti izgrađeni do 2022. Uz postojeće kapacitete od 1.3 GW, ovo će joj dodatno učvrstiti poziciju najvećeg proizvođača solarnih panela u Indiji, navodi se u saopštenju.

Projekat će tokom svog životnog veka eliminisati 900 miliona tona CO2

Ovo je najveći ugovor ove vrste u svetu do sada, navodi se u saopštenju. Očekuje se da će projekat tokom svog životnog veka eliminisati 900 miliona tona CO2 i otvoriti 400.000 radnih mesta, što direktno što indirektno.

Zahvaljujući ovom ugovoru, kompanija Adani Green Energy će sada imati ukupno 15 GW kapaciteta, uključujući i one u izgradnji i pod ugovorom, što će ubrzati “njen put ka tome da do 2025. godine postane najveća svetska kompanija u oblasti obnovljive energije.” Ovo će takođe približiti kompaniju svom cilju da do 2025. godine ima ukupno 25 GW instalisanih kapaciteta za obnovljive izvore energije (OIE).

Cilj Indije je da do 2030. godine ima 450 GW kapaciteta OIE

Premijer Indije Narendra Modi je na Samitu Ujedinjenih nacija o klimi 2019. godine rekao da je cilj te zemlje za 2022. godinu da ima 175 GW kapaciteta OIE. Dugoročniji cilj Indije, do 2030. godine, jeste 450 GW, navodi State of Green. Poređenja radi, Evropska unija trenutno ima ukupno 495 GW.

Indija takođe cilja da do 2030. godine 40% energije bude iz čistih izvora, izvestio je State of Green nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju izmedju Indije i Danske o petogodišnjoj saradnji na zelenoj tranziciji u Indiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.