Klimatske promene

IEA: Emisije CO2 u manjem porastu nego što se strahovalo

IEA: Globalne emisije CO2 u manjem porastu nego što se prvobitno strahovalo

Foto: Jürgen from Pixabay

Objavljeno

02.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ekspanzija upotrebe energije iz obnovljivih izvora je sprečila da se u energetskoj krizi tokom 2022. emisije ugljen-dioksida znatno povećaju, ali jesu dostigle svoj istorijski maksimum. Rizik od brzog porasta emisija usled povećanja upotrebe uglja se nije ostvario, jer je obuzdan razvojem zelene energetike, ističe se u novoj analizi Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Emisije ugljen-dioksida (CO2) iz sektora energetike uvećane su prošle godine na svetskom nivou za manje od jednog procenta. To manje nego što se strahovalo, a rast na polju solarne i energije vetra, električnih vozila, toplotnih pumpi i energetske efikasnosti pomogao je da se od početka energetske krize ograniči uticaj povećanja upotrebe uglja i nafte, navodi se u izveštaju IEA o emisijama CO2 za 2022. godinu

Međitim, iako je porast emisija prošle godine bio daleko manji od velikog skoka od preko šest procenata iz 2021, one ostaju na neodrživoj putanji rasta, upozorava agencija.

Zbog takvog stanja je neophodno jače delovati na ubrzanju tranzicije ka čistoj energiji i usmeravanju sveta ka ispunjavanju energetskih i klimatskih ciljeva, ističu analitičari iz IEA.

Emisije CO2 iz energetskog sektora su 2022. porasle 0,9 procenata odnosno za 321 megatonu, na rekordnih 36,8 gigatona.

Globalni porast emisija CO2 / IEA / https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/

Uvećanje emisija bilo niže od globalnog rasta privrede

U dokumentu je naglašeno da je uvećanje emisija bilo znatno sporije od globalnog ekonomskog rasta, koji je iznosio 3,2 procenata.

Pored energetske krize, podizanju količine CO2 ispuštenog u atmosferu doprineli su ekstremni vremenski događaji kao što su suše i toplotni talasi te neuobičajeno velik broj nuklearnih elektrana van mreže.

Ekspanzijom u primeni tehnologija čiste energije izbegnuto je ispuštanje 550 miliona tona CO2 u vazduh

S druge strane, 550 miliona tona u emisijama ugljen-dioksida je izbegnuto povećanom primenom tehnologija čiste energije, tvrdi IEA.

Najeći porast emisija je iz nafte

Bez čiste energije, rast emisija CO2 bio bi skoro tri puta veći, istakao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

„Međutim, još uvek vidimo da se povećavaju emisije iz fosilnih goriva, ometajući napore da se ispune svetski klimatski ciljevi. Međunarodne i nacionalne kompanije za fosilna goriva ostvaruju rekordne prihode i treba da preuzmu svoj deo odgovornosti u skladu sa svojim javnim obećanjima da će ispuniti klimatske ciljeve“, rekao je Birol.

Emisije CO2 iz uglja porasle su 1,6 procenata, jer je energetska kriza nastavila da podstiče talas prelaska sa gasa na ugalj u Aziji, a u manjoj meri u Evropi, napominju u IEA.

Emisije iz nafte su zabeležile najveći porast, 2,5 procenata, ali su ostale ispod nivoa od pre pandemije.

U Evropskoj uniji je ispušteno 2,5 odsto manje CO2, zahvaljujući rekordnoj upotrebi obnovljivih izvora energije, zaključila je agencija.

Kada se uračunaju i metan i azot-suboksid, takođe gasovi s efektom staklene bašte, emisije su 2022. uvećane za jedan procenat na dosad nezabeleženih 41,3 gigatone ekvivalenta ugljen-dioksida.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

2. mart 2023. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

2. mart 2023. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

2. mart 2023. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

2. mart 2023. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije