Mobilnost

Hrvatski startap Project 3 Mobility obezbedio 100 miliona evra za robotaksije u Zagrebu

Foto: Photo: James from Pixabay

Objavljeno

08.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski startap Project 3 Mobility, koji je osnovao Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila i Rimac Grupe, prikupio je 100 miliona evra za svoj inovativni ekosistem gradske autonomne mobilnosti.

Hrvatska kompanija za električna vozila Rimac Automobili pokrenula je 2021. godine Project 3 Mobility (P3) kako bi razvila sistem urbane mobilnosti zasnovan na sopstvenom autonomnom električnom vozilu. Planirano je da ova vozila ili robotaksiji, kako su još nazvani, počnu da pružaju usluge u Zagrebu do 2026, a kasnije i u drugim zemljama.

Project 3 Mobility zaključila je svoj krug investicija iz serije A povećavajući ukupan iznos prikupljen od privatnih investitora na oko 100 miliona evra, saopštila je ta firma i dodala da je naišla na veliko interesovanje i podršku vodećih svetskih kompanija i investicionih fondova.

Prikupljena sredstva će se koristiti i za povećanje tima koji radi na inovativnom sistemu

Jedan od investitora je TASARU Mobility Investments, kompanija u vlasništvu suverenog fonda Public Investment Fund (PIF). To je njihova prva investicija u tehnološki sektor sledeće generacije i prva van Saudijske Arabije, naveo je P3.

U prethodnim fazama firma je obezbedila investicije značajnih firmi, uključujući automobilsku kompaniju Kia, provajdera tehnologije za hostovanje veb stranica SiteGround, hrvatsku IT kompaniju Infinum i Rimac grupu. U startap su investirali i Neurone, investiciona grupa fokusirana na napredne tehnologije, i Elaf Auto, kompanija sa sedištem u Kataru.

P3 planira da dobijena sredstva iskoristi za dalji razvoj svih elemenata projekta i isporuku ekosistema autonomne urbane mobilnosti P3, ali i da podrži dalji rast svog tima, koji će se značajno proširiti u godinama koje dolaze.

Pejković: Projekat će doneti značajne koristi za Zagreb i Hrvatsku

project 3 mobility rimac robotaksi marko pejkovic
Foto: Project 3 Mobility

Marko Pejković, generalni direktor i suosnivač P3, rekao je da su u proteklih godinu dana uspešno prošli kroz niz zahtevnih procedura i dubinskih analiza, kako u okviru procesa odobravanja grantova EU koje vodi Evropska komisija, tako i za privlačenje privatnog kapitala.

Inače, Evropska komisija odobrila je startapu grant od 179,5 miliona evra za projekat „Istraživanje, razvoj i proizvodnja novih vozila i prateće infrastrukture“, koji je deo Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Hrvatske.

„Uspešno zatvaranje ove runde investicija označava još jednu važnu potvrdu vrednosti našeg projekta koji će revolucionisati mobilnost i poboljšati kvalitet života u urbanim sredinama. Verujemo da će naš projekat doneti značajne koristi za Zagreb i Hrvatsku, kao i mnoge druge gradove širom sveta u kojima planiramo da pokrenemo našu uslugu“, poručio je Pejković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

8. februar 2024. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

8. februar 2024. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

8. februar 2024. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

8. februar 2024. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu