Mobilnost

Rimac Automobili započeli projekat uvođenja električnih robotaksija u Zagrebu

Photo: wal_172619 from Pixabay

Objavljeno

24.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Rimac Automobili obavljaju pripreme za projekat uvođenja električnih robotaksija u hrvatskoj prestonici. Projekat vredan 450 miliona evra daće novu dimenziju u planiranju urbane mobilnosti ovog grada. Prva faza predviđa gradnju Centra mobilnosti – koji uključuje gradski trg, park, garažu i objekat sa e-punjačima za autonomna električna taksi vozila.

Rimac Automobili raspisali su konkurs za arhitektonsko rešenja Centra mobilnosti, koji bi trebalo da bude izgrađen do kraja 2022. godine. Usluga robotaksija, kako prenose lokalni mediji, u Zagrebu bi trebala da krene do 2024.

Usluga robotaksija u Zagrebu trebalo bi da bude dostupna do 2024.

Rimac, kako je ranije najavljeno, planira da razvije novi ekosistem urbane mobilnosti, koji bi se zasnivao na električnom vozilu petog nivoa autonomije, a koje bi proizvodio Rimac. Projekat predviđa razvoj i gradnju infrastrukture, koja će služiti za održavanje i čišćenje ovih automobila, i taj deo se odnosi na planirani Centar mobilnosti.

U Centru mobilnosti građani će moći da se upoznaju sa novim tehnologijama

Zagreb će postati jedan od prvih gradova na svetu u kojem će biti dostupna usluga robotaksija – korišćenje autonomnih, električnih taksija putem aplikacije, preneo je Jutarnji list.

Centar mobilnost biće izgrađen preko puta zagrebačkog Studentskog doma „Stjepan Radić“ i imaće dve namene.

Prva je upoznavanje građana sa novim tehnologijama u okviru prijatnog parka i kroz razgovor sa stručnjacima, a druga punjenje, parkiranje i održavanje električnih taksija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

24. maj 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

24. maj 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

24. maj 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

24. maj 2021. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu