Električna energija

Hrvatski startap će sagraditi najveći sistem baterija u Jugoistočnoj Evropi

IE Energy najveci sistem baterija balansiranje Jugoistocnoj Evropi

Foto: iStock

Objavljeno

15.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je iz Brisela dobila zeleno svetlo da kompaniji IE-Energy dodeli grant od 19,8 miliona evra za projekat skladištenja energije velikog kapaciteta. Ovaj startap će instalirati sistem baterija od 50 megavata, što znači da bi bio najveći u Jugoistočnoj Evropi.

Evropska komisija je odobrila, pozivajući se na propise Evropske unije o državnoj pomoći, plan Hrvatske da operatoru sistema za skladištenje energije IE-Energy isplati bespovratna sredstva.

Ovaj paket treba da pomogne kompaniji da pokrije deo troškova za nabavku baterija veličine dovoljne da mogu da opslužuju mrežu, a ona će pružati usluge balansiranja operatorima prenosnog sistema (TSO) električne energije. TSO-ovi u ovakvim baterijama skladište struju kojom održavaju ravnotežu između proizvodnje u elektranama i potražnje odnosno potrošnje.

Odobrena pomoć je neophodna i adekvatna za napore da se prevaziđe trenutna nefunkcionalnost tržišta, zaključilo je najviše regulatorno telo EU

Pomoć u formi granta će pokriti nekih 30 odsto kapitalnih izdataka u okviru projekta. Komisija je zaključila da je paket neophodan i adekvatan za napore da se prevaziđe trenutna nefunkcionalnost tržišta i obrazložila da nema dovoljno podsticaja za pružanje usluga balansiranja TSO-ovima pomoću sistema za skladištenje energije namenjenih mreži.

Osim toga, ova mera doprinosi modernizaciji hrvatske energetske mreže kao i povećanju bezbednosti snabdevanja u ovoj zemlji i EU, saopštila je izvršna institucija tog 27-članog bloka. Dalje, ona će ubrzati dekarbonizaciju energetike u Hrvatskoj, stoji u objavi.

Baterije su za usluge balansiranja za HOPS

IE-Energy ima sedište u Rijeci. unutardnevnom i tržištu za dan unapred na Hrvatskoj burzi električne energije (CROPEX) priključio se prošle godine. U dokumentaciji stoji da projekat počinje 1. decembra.

Ta firma namerava da svoj sistem za pohranjivanje energije u baterijama izgradi kod Šibenika. Predviđa da će prvu fazu, sa operativnom snagom od deset megavata i kapacitetom od 22 megavat-sata, završiti u prvom tromesečju sledeće godine.

Štaviše, IE-Energy je otkrio da će sistem podići na 50 megavata i 110 megavat-sati, a puštanje u rad očekuje 2024. godine. U Jugoistočnoj Evropi još uvek nema pogona za skladištenje te veličine. Međutim, kompanija Progresiva u Turskoj radi na projektu od 250 megavata, s predviđenim kapacitetom od jednog gigavat-sata, a veliki poduhvati su u razvoju i u Turskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj i na Kosovu*.

Baterije će biti korišćene za pružanje usluga balansiranja Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS), prenose mediji u Hrvatskoj.

U dokumentaciji predatoj Evrpskoj uniji stoji da će projekat početi 1. decembra.

IE-Energy razvija projekat virtuelne elektrane

Osnovna delatnost ove firme je razvoj fleksibilnog i decentralizovanog snabdevača strujom – virtuelne elektrane ili agregatora – koji bi omogućio malim i srednjim proizvođačima električne energije (prozjumerima) i potrošačima da se direktno uključe na tržište energenata.

Agregatori imaju važnu ulogu u integraciji energije iz obnovljivih izvora, budući da je proizvodnja u solarnim i vetroparkovima nestabilna zbog izloženosti promenama meteoroloških uslova

Kompanije koje upravljaju takvim sistemima, koji deluju u oblaku i nisu elektrane u fizičkom smislu, objedinjuju izvore električne energije tako da oni udruženo mogu da povećaju proizvodnju kada u sistemu prenosa nedostaje struje. Agregatori imaju važnu ulogu u integraciji energije iz obnovljivih izvora, budući da je proizvodnja u solarnim i vetroparkovima nestabilna zbog izloženosti promenama meteoroloških uslova.

Virtuelne elektrane mogu da koordinišu obaranje potrošnje, na primer u fabrikama i tržnim centrima, ali i da omoguće povećanje potrošnje, što je najpotrebnije kada dođe do nepredviđeno jake osunčanosti ili se vetar snažno pojača, pa bude viška energije u mreži.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Na konferenciji COP28 deklaracija utrostrucavanju nuklearnih kapaciteta 2050

Na konferenciji COP28 potpisana deklaracija o utrostručavanju nuklearnih kapaciteta pre 2050.

15. septembar 2022. - Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje sastavili su Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine.

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

15. septembar 2022. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

15. septembar 2022. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

15. septembar 2022. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi