Energetska efikasnost

Hrvatski i slovenački gradovi zainteresovani za energetski efikasna i pametna rešenja iz Danske

Hrvatski i slovenacki gradovi zainteresovani za energetski efikasna i pametna resenja iz Danske

Slika; Albertslund Kommune

Objavljeno

25.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Hrvatski i slovenački gradovi pokazali su veliko interesovanje za danska energetski efikasna i pametna urbana rešenja, tokom posete danske poslovne delegacije ovim zemljama.

Danska je međunarodno poznata i priznata po rešenjima i iskustvu u vezi sa tranzicijom ka zelenom društvu. To je bila i jedna od glavnih poruka koje su se mogle čuti pre nekoliko dana u Ljubljani i Zagrebu tokom konferencija Smart Urban MunicipalitiesCities and Energy Efficient Industries. Obe konferencije organizovalo je Trgovinsko odeljenje Danske ambasade u Zagrebu, preneo je portal State of Green.

“Danske kompanije su pokazale zašto je Danska vodeća zemlja kada je reč o know-how u oblasti zelene tehnologije. Očekujemo da danske firme nastave rad na mnogim projektima u Sloveniji i Hrvatskoj što će ojačati poslovne veze između država. Lokalni akteri su pokazali interesovanje da se nastavi saradnja na državnom i regionalnom nivou. Posebno interesovanje postoji za ostrvske i primorske gradove, što će biti tema skupova, koje će organizovati ambasada u 2018-oj godini”, istakao je Žarko Mašanović, šef Trgovinskog odeljenja Danske ambasade u Zagrebu.

Gradonačelnik Albertslunda, jednog od lidera u kategoriji pametnih gradova u Danskoj, Sten Kristensen, predstavio je najbolja uputstva za uspešnu samoupravu.

“Metropola Kopenhagen, sa Albertslundom kao predvodnikom, specijalizovala se za budućnost osvetljenja i pametnih urbanih rešenja”, rekao je Christensen.

Kim Brostrem iz organizacije Gejt 21 održao je predavanje o inovativnim rešenjima približavajući publici razne projekte.

“Imamo dva cilja: grejanje bez fosilnih goriva i prevoz bez ugljen-dioksida do 2050. Vizija Gejta 21 je da metropola Kopenhagen postane vodeći region u svetu za zelenu tranziciju i rast”, objasnio je Brostrem.

Danska dobija Novi energetski dogovor 2018. 

Treći gost iz Danske bio je Fin Mortensen, šef danske organizacije State of Green , koja predstavlja javno-privatno partnerstvo između države i privatnog sektora.

“Danska je usvojila Novi danski energetski dogovor u martu 2012, a početkom 2018. dobićemo Novi energetski dogovor. Energetska komisija je osnovana 2016. kako bi ispunila međunarodne klimatske obaveze na najekonomičniji način”, naveo je Mortensen.

Na konferencijama su učestvovale i kompanije Danfoss, Grundfos, Logstor, Maersk Line, Ramboll, Rockwool, Velux, danska organizacija Loop City, dansko Ministarstvo spoljnih poslova, koji su i glavni pokretači ovih sastanaka.

Prisutni su bili i predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti – gradonačelnici gradova i opština – menadžeri javnih i preduzeća koja rade u sektoru energetike i ekologije.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

25. oktobar 2017. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

25. oktobar 2017. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.

subvencije-energetska efikasnost solarni paneli toplotne pumpe

Nova runda subvencija za solarne panele i energetsku efikasnost u Srbiji

25. oktobar 2017. - Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za lokalne samouprave, a zatim će uslediti konkursi za izvođače radova i građane

Bogdanovic EBRD BEF 2023 Dekarbonizaciji urbanih sredina grejanje obnovljive izvore

Bogdanović (EBRD): Dekarbonizaciji urbanih sredina najviše doprinosi grejanje na obnovljive izvore

25. oktobar 2017. - U dekarbonizaciji urbanih sredina najviše mogu da pomognu sistemi na obnovljive izvore energije, kazao je na konferenciji BEF 2023 Bojan Bogdanović iz EBRD-a