Energetska efikasnost

Hrvatski i slovenački gradovi zainteresovani za energetski efikasna i pametna rešenja iz Danske

Hrvatski i slovenacki gradovi zainteresovani za energetski efikasna i pametna resenja iz Danske

Slika; Albertslund Kommune

Objavljeno

25.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Hrvatski i slovenački gradovi pokazali su veliko interesovanje za danska energetski efikasna i pametna urbana rešenja, tokom posete danske poslovne delegacije ovim zemljama.

Danska je međunarodno poznata i priznata po rešenjima i iskustvu u vezi sa tranzicijom ka zelenom društvu. To je bila i jedna od glavnih poruka koje su se mogle čuti pre nekoliko dana u Ljubljani i Zagrebu tokom konferencija Smart Urban MunicipalitiesCities and Energy Efficient Industries. Obe konferencije organizovalo je Trgovinsko odeljenje Danske ambasade u Zagrebu, preneo je portal State of Green.

“Danske kompanije su pokazale zašto je Danska vodeća zemlja kada je reč o know-how u oblasti zelene tehnologije. Očekujemo da danske firme nastave rad na mnogim projektima u Sloveniji i Hrvatskoj što će ojačati poslovne veze između država. Lokalni akteri su pokazali interesovanje da se nastavi saradnja na državnom i regionalnom nivou. Posebno interesovanje postoji za ostrvske i primorske gradove, što će biti tema skupova, koje će organizovati ambasada u 2018-oj godini”, istakao je Žarko Mašanović, šef Trgovinskog odeljenja Danske ambasade u Zagrebu.

Gradonačelnik Albertslunda, jednog od lidera u kategoriji pametnih gradova u Danskoj, Sten Kristensen, predstavio je najbolja uputstva za uspešnu samoupravu.

“Metropola Kopenhagen, sa Albertslundom kao predvodnikom, specijalizovala se za budućnost osvetljenja i pametnih urbanih rešenja”, rekao je Christensen.

Kim Brostrem iz organizacije Gejt 21 održao je predavanje o inovativnim rešenjima približavajući publici razne projekte.

“Imamo dva cilja: grejanje bez fosilnih goriva i prevoz bez ugljen-dioksida do 2050. Vizija Gejta 21 je da metropola Kopenhagen postane vodeći region u svetu za zelenu tranziciju i rast”, objasnio je Brostrem.

Danska dobija Novi energetski dogovor 2018. 

Treći gost iz Danske bio je Fin Mortensen, šef danske organizacije State of Green , koja predstavlja javno-privatno partnerstvo između države i privatnog sektora.

“Danska je usvojila Novi danski energetski dogovor u martu 2012, a početkom 2018. dobićemo Novi energetski dogovor. Energetska komisija je osnovana 2016. kako bi ispunila međunarodne klimatske obaveze na najekonomičniji način”, naveo je Mortensen.

Na konferencijama su učestvovale i kompanije Danfoss, Grundfos, Logstor, Maersk Line, Ramboll, Rockwool, Velux, danska organizacija Loop City, dansko Ministarstvo spoljnih poslova, koji su i glavni pokretači ovih sastanaka.

Prisutni su bili i predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti – gradonačelnici gradova i opština – menadžeri javnih i preduzeća koja rade u sektoru energetike i ekologije.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije

Gledajte LIVE dodelu priznanja GEFF programa za Zapadni Balkan

28 септембра 2021 - Danas na portalu Balkan Green Energy News sa početkom u 11 časova možete gledati uživo...