x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatski i slovenački gradovi zainteresovani za energetski efikasna i pametna rešenja iz Danske

25.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika; Albertslund Kommune
Hrvatski i slovenački gradovi zainteresovani za energetski efikasna i pametna rešenja iz Danske

Hrvatski i slovenački gradovi pokazali su veliko interesovanje za danska energetski efikasna i pametna urbana rešenja, tokom posete danske poslovne delegacije ovim zemljama.

Danska je međunarodno poznata i priznata po rešenjima i iskustvu u vezi sa tranzicijom ka zelenom društvu. To je bila i jedna od glavnih poruka koje su se mogle čuti pre nekoliko dana u Ljubljani i Zagrebu tokom konferencija Smart Urban MunicipalitiesCities and Energy Efficient Industries. Obe konferencije organizovalo je Trgovinsko odeljenje Danske ambasade u Zagrebu, preneo je portal State of Green.

“Danske kompanije su pokazale zašto je Danska vodeća zemlja kada je reč o know-how u oblasti zelene tehnologije. Očekujemo da danske firme nastave rad na mnogim projektima u Sloveniji i Hrvatskoj što će ojačati poslovne veze između država. Lokalni akteri su pokazali interesovanje da se nastavi saradnja na državnom i regionalnom nivou. Posebno interesovanje postoji za ostrvske i primorske gradove, što će biti tema skupova, koje će organizovati ambasada u 2018-oj godini”, istakao je Žarko Mašanović, šef Trgovinskog odeljenja Danske ambasade u Zagrebu.

Gradonačelnik Albertslunda, jednog od lidera u kategoriji pametnih gradova u Danskoj, Sten Kristensen, predstavio je najbolja uputstva za uspešnu samoupravu.

“Metropola Kopenhagen, sa Albertslundom kao predvodnikom, specijalizovala se za budućnost osvetljenja i pametnih urbanih rešenja”, rekao je Christensen.

Kim Brostrem iz organizacije Gejt 21 održao je predavanje o inovativnim rešenjima približavajući publici razne projekte.

“Imamo dva cilja: grejanje bez fosilnih goriva i prevoz bez ugljen-dioksida do 2050. Vizija Gejta 21 je da metropola Kopenhagen postane vodeći region u svetu za zelenu tranziciju i rast”, objasnio je Brostrem.

Danska dobija Novi energetski dogovor 2018. 

Treći gost iz Danske bio je Fin Mortensen, šef danske organizacije State of Green , koja predstavlja javno-privatno partnerstvo između države i privatnog sektora.

“Danska je usvojila Novi danski energetski dogovor u martu 2012, a početkom 2018. dobićemo Novi energetski dogovor. Energetska komisija je osnovana 2016. kako bi ispunila međunarodne klimatske obaveze na najekonomičniji način”, naveo je Mortensen.

Na konferencijama su učestvovale i kompanije Danfoss, Grundfos, Logstor, Maersk Line, Ramboll, Rockwool, Velux, danska organizacija Loop City, dansko Ministarstvo spoljnih poslova, koji su i glavni pokretači ovih sastanaka.

Prisutni su bili i predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti – gradonačelnici gradova i opština – menadžeri javnih i preduzeća koja rade u sektoru energetike i ekologije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.