Životna sredina

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu brani susede od litijumskih krstaša

Hrvatski poslanik Evropskom parlamentu susede litijumskih krstasa

Foto: European Union 2021 - Source: EP / Mathieu Cugnot

Objavljeno

17.12.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

17.12.2021.

Država

Podeli

Nezavisni evropski poslanik iz Hrvatske Ivan Vilibor Sinčić upitao je zašto Evropska unija ne eksploatiše litijum na svojoj teritoriji i optužio je da pretvara zemlje periferije u deponiju. Evropski parlament je ogromnom većinom izglasao rezoluciju u kojoj osuđuje „nasilno ponašanje huligana prema mirnim demonstrantima u Srbiji“ na protestima protiv Rio Tintovog projekta Jadar i istraživanja rezervi litijuma u zemlji.

Evropski poslanici i poslanice su izrazili zabrinutost zbog „sve jačeg nasilja ekstremističkih i huliganskih grupa protiv mirnih demonstracija za zaštitu životne sredine“ u Srbiji. Skrenuli su pažnju i na „količinu sile koju je primenila policija“ tokom poslednjeg niza protesta protiv istraživanja litijuma i projekta kompanije Rio Tinto za rudnik i postrojenje za preradu.

Rezolucija je usvojena sa 586 glasova za, 53 protiv i 44 uzdržana.

Nezavisni evropski poslanik iz Hrvatske Ivan Vilibor Sinčić izjavio je da su u planu rudnici litijuma na 20 lokacija u Srbiji. „Ključna je dolina Jadra, koja ima 18.000 stanovnika, s istaknutom poljoprivredom, i potvrđuje tužnu neokolonijalnu stvarnost Europe i Kine. Kod nedavne posjete Angele Merkel svom stranačkom kolegi iz EPP-a, Vučiću, on je bio konobar, a Srbija je bila švedski stol“, naveo je.

Sinčić: Jadar potvrđuje tužnu neokolonijalnu stvarnost Evrope i Kine

Time je podsetio na izjavu donedavne kancelarke Nemačke u Beogradu u septembru da je njena zemlja zainteresovana za litijum iz Srbije.

„Zašto Europa nije zainteresirana za svoj litij, pošto su najveće rezerve u Njemačkoj i Češkoj? Zato što se slijedi neokolonijalni koncept, gdje dobit i ono što valja ide u središte, a zagađenje ide na periferiju? Zamislite da je ispod plantaža vina oko Bordoa nađen litij. Bi li Francuzi razgovarali o raseljavanju naroda koji tamo živi? Da je nađen u Toskani? Da je nađen u dolini Rajne? Naravno da ne bi. Nije prihvatljivo da zemlje periferije, bile članice Europe ili ne, budu deponij da bi se netko vozio električnim automobilima“, ističe Sinčić.

Šta bi bilo da je litijum pronađen oko Bordoa, u Toskani ili dolini Rajne, upitao je nezavisni evropski poslanik iz Hrvatske

Sinčić je u Hrvatskoj predsednik pokreta Živi zid, a u Evropskom parlamentu ne pripada nijednoj grupi.

U raspravi pre glasanja, neki od evropskih parlamentaraca su kazali da Rio Tinto ima lošu reputaciju i da njegove aktivnosti razaraju okolinu, preneo je N1. Viola von Cramon iz Evropske zelene partije optužila je kompaniju i Vladu Srbije da su skrivale detalje iz svog sporazuma.

Komentara: (3)
STANKO LAKIC / 19.12.2021.

Vi ste ponos normalnog covecanstva, kuca Vam pevala decijim placom iz kolevke!!
Nema ni moguceg dok ne sanjamo nemoguce i bice moguce! NEMA STAJANJA.

STANKO LAKIC / 19.12.2021.

Sram vas bilo globalisti, fasisti mi smo dali nas komentar, a vi ga ne objavlujete.
ZIVEO, IVAN VELIBOR SINCIC I SVAKA MU CAST!!

Saša Čupić / 06.12.2022.

BRAVO CARE.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

17. decembar 2021. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

17. decembar 2021. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

17. decembar 2021. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

17. decembar 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja