Životna sredina

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu brani susede od litijumskih krstaša

Hrvatski poslanik Evropskom parlamentu susede litijumskih krstasa

Foto: European Union 2021 - Source: EP / Mathieu Cugnot

Objavljeno

17.12.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

17.12.2021.

Država

Podeli

Nezavisni evropski poslanik iz Hrvatske Ivan Vilibor Sinčić upitao je zašto Evropska unija ne eksploatiše litijum na svojoj teritoriji i optužio je da pretvara zemlje periferije u deponiju. Evropski parlament je ogromnom većinom izglasao rezoluciju u kojoj osuđuje „nasilno ponašanje huligana prema mirnim demonstrantima u Srbiji“ na protestima protiv Rio Tintovog projekta Jadar i istraživanja rezervi litijuma u zemlji.

Evropski poslanici i poslanice su izrazili zabrinutost zbog „sve jačeg nasilja ekstremističkih i huliganskih grupa protiv mirnih demonstracija za zaštitu životne sredine“ u Srbiji. Skrenuli su pažnju i na „količinu sile koju je primenila policija“ tokom poslednjeg niza protesta protiv istraživanja litijuma i projekta kompanije Rio Tinto za rudnik i postrojenje za preradu.

Rezolucija je usvojena sa 586 glasova za, 53 protiv i 44 uzdržana.

Nezavisni evropski poslanik iz Hrvatske Ivan Vilibor Sinčić izjavio je da su u planu rudnici litijuma na 20 lokacija u Srbiji. „Ključna je dolina Jadra, koja ima 18.000 stanovnika, s istaknutom poljoprivredom, i potvrđuje tužnu neokolonijalnu stvarnost Europe i Kine. Kod nedavne posjete Angele Merkel svom stranačkom kolegi iz EPP-a, Vučiću, on je bio konobar, a Srbija je bila švedski stol“, naveo je.

Sinčić: Jadar potvrđuje tužnu neokolonijalnu stvarnost Evrope i Kine

Time je podsetio na izjavu donedavne kancelarke Nemačke u Beogradu u septembru da je njena zemlja zainteresovana za litijum iz Srbije.

„Zašto Europa nije zainteresirana za svoj litij, pošto su najveće rezerve u Njemačkoj i Češkoj? Zato što se slijedi neokolonijalni koncept, gdje dobit i ono što valja ide u središte, a zagađenje ide na periferiju? Zamislite da je ispod plantaža vina oko Bordoa nađen litij. Bi li Francuzi razgovarali o raseljavanju naroda koji tamo živi? Da je nađen u Toskani? Da je nađen u dolini Rajne? Naravno da ne bi. Nije prihvatljivo da zemlje periferije, bile članice Europe ili ne, budu deponij da bi se netko vozio električnim automobilima“, ističe Sinčić.

Šta bi bilo da je litijum pronađen oko Bordoa, u Toskani ili dolini Rajne, upitao je nezavisni evropski poslanik iz Hrvatske

Sinčić je u Hrvatskoj predsednik pokreta Živi zid, a u Evropskom parlamentu ne pripada nijednoj grupi.

U raspravi pre glasanja, neki od evropskih parlamentaraca su kazali da Rio Tinto ima lošu reputaciju i da njegove aktivnosti razaraju okolinu, preneo je N1. Viola von Cramon iz Evropske zelene partije optužila je kompaniju i Vladu Srbije da su skrivale detalje iz svog sporazuma.

Komentara: (2)
STANKO LAKIC / 19.12.2021.

Vi ste ponos normalnog covecanstva, kuca Vam pevala decijim placom iz kolevke!!
Nema ni moguceg dok ne sanjamo nemoguce i bice moguce! NEMA STAJANJA.

STANKO LAKIC / 19.12.2021.

Sram vas bilo globalisti, fasisti mi smo dali nas komentar, a vi ga ne objavlujete.
ZIVEO, IVAN VELIBOR SINCIC I SVAKA MU CAST!!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta: Izgradnja zajedničke budućnosti za sav život planete

Međunarodni dan biodiverziteta: izgradnja zajedničke budućnosti za sve vrste na planeti

21 маја 2022 - Dostupnost vode, hrane, lekova, energije u potpunosti zavisi od zdravih i vitalnih ekosistema planete

Mladi imaju važnu ulogu u ostvarenju zelene tranzicije – nacionalne konsultacije za Stokholm+50

20 маја 2022 - Održane su nacionalne konsultacije za Stokholm +50 sa fokusom na mlade i njihovu ulogu u zaštiti životne sredine i klimatskoj akciji.

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi