OIE

Hrvatska vlada i nemački institut potpisuju memorandum o razumevanju o otvaranju pogona za fotonaponske panele

Slika: Ministarstvo za regionalni razvoj i fondove EU

Objavljeno

08.02.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

08.02.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Fraunhofer institut za solarne sisteme (ISE) iz Frajburga i Vlada Hrvatske nameravaju da u martu potpišu memorandum o razumevanju o saradnji u istraživanju i razvoju, koja uključuje i otvaranje pogona za proizvodnju fotonaponskih (PV) panela u Hrvatskoj.

Ova najava dolazi posle posete ministarke za regionalni razvoj i fondove EU Gabrijele Žalac Institutu, gde se susrela sa direktorima Hans-Martinom Henningom i Andreasom Bettom.

Poseta je organizovana kako bi se konkretizovala saradnja u istraživanju i razvoju između dve zemlje, i uspostavila integrisana linija za proizvodnju fotonaponskih panela (10 GW – GreenFAB) u Hrvatskoj u okviru regionalnog razvoja, saopštio je Institut.

U saopštenju se navodi da ova poseta predstavlja važan korak za program Vallis Solaris u Hrvatskoj, koji se priprema već nekoliko godina.

Investicioni plan programa Vallis Solaris, kako je navelo Ministarstvo za regionalni razvoj i fondove EU u svom saopštenju, podeljen je u četiri faze.

Plan predviđa početak proizvodnje fotonaponskih panela za godinu i po dana, dok bi pun kapacitet proizvodnje mogao da se dostigne za 8 do 10 godina, navelo je Ministarstvo.

Ukupna investicija u deo Programa, koji se odnosi na PV panele, je 5 milijardi evra uz otvaranje 5.000 novih radnih mesta i značajno povećanje hrvatskog izvoza.

Transfer tehnologije za pametne sisteme i skladištenje energije

Programom je predviđeno pokretanje proizvodnje fotonaponskih sistema, počevši od materijala, preko ćelija prve generacije, do invertera i komponenti sistema.

U završnoj fazi projekta biće uspostavljena proizvodnja silikona i solarnog stakla, saopštio je Institut.

Drugi cilj Programa je da promoviše transfer tehnologije između Fraunhofer ISE i univerziteta i instituta u Hrvatskoj. Fokus u tom transferu bio bi na pametnim sistemima, kao što su pametni gradovi, pametna ostrva i pametne luke, kao i na fotonaponskim aplikacijama, kao što su building-integrated photovoltaics (BIPV) i agro-photovoltaics.

Treća komponenta Programa je transfer i uspostavljanje tehnologija za skladištenje energije i proizvodnju stacionarnih i mobilnih baterijskih sistema u Hrvatskoj.

Komentara: (1)

Radenko / 15.02.2019.

Pozdravljam saradnju svaka čast i da bude još sličnih.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.