OIE

Hrvatska vlada i nemački institut potpisuju memorandum o razumevanju o otvaranju pogona za fotonaponske panele

Slika: Ministarstvo za regionalni razvoj i fondove EU

Objavljeno

08.02.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

08.02.2019.

Država

Komentari

1

Podeli

Fraunhofer institut za solarne sisteme (ISE) iz Frajburga i Vlada Hrvatske nameravaju da u martu potpišu memorandum o razumevanju o saradnji u istraživanju i razvoju, koja uključuje i otvaranje pogona za proizvodnju fotonaponskih (PV) panela u Hrvatskoj.

Ova najava dolazi posle posete ministarke za regionalni razvoj i fondove EU Gabrijele Žalac Institutu, gde se susrela sa direktorima Hans-Martinom Henningom i Andreasom Bettom.

Poseta je organizovana kako bi se konkretizovala saradnja u istraživanju i razvoju između dve zemlje, i uspostavila integrisana linija za proizvodnju fotonaponskih panela (10 GW – GreenFAB) u Hrvatskoj u okviru regionalnog razvoja, saopštio je Institut.

U saopštenju se navodi da ova poseta predstavlja važan korak za program Vallis Solaris u Hrvatskoj, koji se priprema već nekoliko godina.

Investicioni plan programa Vallis Solaris, kako je navelo Ministarstvo za regionalni razvoj i fondove EU u svom saopštenju, podeljen je u četiri faze.

Plan predviđa početak proizvodnje fotonaponskih panela za godinu i po dana, dok bi pun kapacitet proizvodnje mogao da se dostigne za 8-10 godina, navelo je Ministarstvo.

Ukupna investicija u deo Programa, koji se odnosi na PV panele, je pet milijardi evra uz otvaranje 5.000 novih radnih mesta i značajno povećanje hrvatskog izvoza.

Transfer tehnologije za pametne sisteme i skladištenje energije

Programom je predviđeno pokretanje proizvodnje fotonaponskih sistema, počevši od materijala, preko ćelija prve generacije, do invertera i komponenti sistema.

U završnoj fazi projekta biće uspostavljena proizvodnja silikona i solarnog stakla, saopštio je Institut.

Drugi cilj Programa je da promoviše transfer tehnologije između Fraunhofer ISE i univerziteta i instituta u Hrvatskoj. Fokus u tom transferu bio bi na pametnim sistemima, kao što su pametni gradovi, pametna ostrva i pametne luke, kao i na fotonaponskim aplikacijama, kao što su building-integrated photovoltaics (BIPV) i agro-photovoltaics.

Treća komponenta Programa je transfer i uspostavljanje tehnologija za skladištenje energije i proizvodnju stacionarnih i mobilnih baterijskih sistema u Hrvatskoj.

Komentara: (1)
Radenko / 15.02.2019.

Pozdravljam saradnju svaka čast i da bude još sličnih.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

8. februar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

8. februar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

8. februar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

8. februar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.