OIE

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Foto: iStock

Objavljeno

23.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.04.2024.

Komentari

0

Podeli

U Severnoj Makedoniji su pokrenuta javno-privatna partnerstva za solarne elektrane u industrijskim zonama TIRZ. Ideja je da snabdevaju proizvodne pogone iz kojih se roba izvozi u Evropsku uniju, pa kompanije tako neće morati da plaćaju tamošnji prekogranični porez na ugljenik – CBAM.

Industrijski proizvođači sve više traže zelenu električnu energiju da bi mogli da ispune svoje klimatske ciljeve. Da bi ostale konkurentne, evropske i severnoameričke kompanije pritom moraju da ublaže troškove na ime ispuštanja gasova s efektom staklene bašte, pa se okreću čistijim izvorima. Te dozvole se naplaćuju kroz sisteme za trgovanje emisijama.

Proizvođače izvan EU pak 2026. godine očekuje uvođenje Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM). Da bi izvozili u taj 27-člani trgovinski blok, moraće da plaćaju nadoknadu za emisije nastale tokom proizvodnje, a tarife će postepeno rasti.

Severna Makedonija se zato opredelila da zasniva javno-privatna partnerstva za solarne elektrane preko svoje Direkcije za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ ili, na engleskom, TIDZ). Ideja je da fotonaponski pogoni privuku i snabdevaju proizvođače orijentisane na izvoz u EU.

U razvoju projekat solarne elektrane od deset megavata

Normak Investment, suvlasnik i koncesionar zone Tetovo, kojom i upravlja, dobio je od Regulatorne komisija za energetiku i usluge u upravljanju vodama i komunalnim otpadom (RKE) probnu dozvolu za rad za svoju planiranu solarnu elektranu od deset megavata.

Dalje, TIRZ je potpisao sporazum vredan 412 miliona denara (6,7 miliona evra) sa preduzećem Zobek Mining da pripremi zemljište za izgradnju solarnih elektrana. Lokacije su u industrijskim zonama Skopje 1, Skopje 2, Štip, Strumica, Prilep i Struga. U direkciji navode da će radovi biti finansirani nadoknadama koje će plaćati operateri fotonaponskih sistema.

TIRZ je, inače, krajem prošle godine uputio javni poziv za započinjanje javno-privatnih partnerstava za solarne elektrane. Turska kompanija Fides Elektrik Enerjisi je prva izabrana na tom konkursu.

Operater TIRZ-a Tetovo pravi zonu zelene energije

Normak Investment, koji je konzorcijum norveških kompanija, najavio je pre dve godine da će kompleks u Tetovu učiniti zonom zelene energije.

Štaviše, PiKCELL Group, sa sedištem u Severnoj Makedoniji, saopštio je u septembru 2022. da će s nemačkom kompanijom AE Solar sagraditi fabriku solarnih panela u TIRZ-u Tetovo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

23. april 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

23. april 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

23. april 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

23. april 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara