OIE

Hrvatska privreda dobila 60 miliona evra za instaliranje solarnih panela

hrvatska subvencije solar firme modernizacijski fond

Foto: Gregor Loh from Pixabay

Objavljeno

09.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Hrvatske dodelila je firmama subvencije u vrednosti od 60 miliona evra za instaliranje solarnih elektrana. Novac je dobila 161 firma, a ukupna vrednosti investicija u fotonaponske panele je 120 miliona evra.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u aprilu je raspisalo poziv za dodelu sredstava iz Modernizacijskog fonda Evropske Unije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i sektoru grejanja. Firme su mogle da konkurišu za investicije u fotonaponske elektrane, postrojenja na biomasu i biogas, i u sisteme za skladištenje električne energije (baterije).

Namera hrvatske vlade je bila da podstakne privredu da pređe na zelenu energiju i to tako što bi je samo proizvodila. Na taj način firme od potrošača postaju proizvođači i potrošači ili prozjumeri.

Nijedna firma nije konkurisala sa projektom za skladištenje energije

Zanimljivo je da su pristigle prijave za 260 solarnih elektrana i za jednu na biogas, a nijedna za skladištenje, koje postaje sve važnije. Na kraju je subvencije dobila 161 firmu, s tim da je kao nepotpuna odbijena prijava za elektranu na biogas, preneli su lokalni mediji.

Podsticaji iznose od 100.000 do dva miliona evra, a ukupna ulaganja, sa sredstvima firmi, procenjuju se na 120 miliona evra. Kod manjih firmi subvencije pokrivaju 50-60 odsto ulaganja, a kod velikih i do maksimalnih 80 odsto.

Firme su dobile novac za više projekata, a največi ukupan iznos je 3,3 miliona evra

Najviše novca dobile su firme Podravka (3,3 miliona) Cemex (3 miliona evra), Končar (1,3 miliona), Jamnica (1,2 miliona evra), Wienerberger (1,1 milion evra). Ove  kompanije u većini imaju više projekata za solarne elektrane.

Koliko je instaliranje solarnih panela za proizvodnju energije za sopstvenu potrošnju postalo hit, pokazuje i podatak da je novac na konkursu dobila i firma koja pruža pogrebne usluge.

Firme koje su prošle na konkursu imaju obavezu da solarne panele instaliraju u roku od 24 meseci. Glavni kriterijumi za izbor bili su smanjenje potrošnje energije i emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

9. novembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

9. novembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

9. novembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

9. novembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače