Energetska kriza

Hrvatska planira nova ulaganja u LNG terminal na Krku

Foto: Mr Picture from Pixabay

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska vlada je najavila ulaganje od 180 miliona evra u proširenje kapaciteta terminala za tečni prirodni gas (LNG) na Krku i u izgradnju novog gasovoda. Hrvatska proširuje kapacitete za LNG u pokušaju da obezbedi snabdevanje gasom, dok organizacije za zaštitu životne sredine navode da su ovakvi vladini postupci „zamagljivanje očiju javnosti“.

Vlada Hrvatske je najavila investicije od 180 miliona evra u proširenje kapaciteta plutajućeg LNG terminala na ostrvu Krk, kao i izgradnju novog gasovoda.

Terminal na ovom ostrvu u severnom Jadranu je počeo sa radom u januaru 2021. godine. Prema najavama Vlade, kapacitet terminala bi trebalo bi da se uveća sa 2,6 milijardi kubnih metara gasa godišnje na 6,1 milijardi. Projekat obuhvata i ulaganja u novi gasovod koji trebalo da poveže gradove Zlobin i Bosiljevo u severozapadnoj Hrvatskoj.

Kapacitet terminala bi trebalo bi da se uveća sa 2,6 milijardi kubnih metara gasa godišnje na 6,1 milijardi

Procenjena vrednost izgradnje gasovoda iznosi 155 miliona evra, dok je 25 miliona namenjeno proširenju kapaciteta LNG-a. Za sada nisu precizirani vremenski okviri projekta.

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković je ovim povodom istakao da kapacitet LNG treminala na Krku iznosi približno polovinu kapaciteta LNG terminala koje Nemačka planira da izgradi tokom 2024. godine, a koji iznose oko 13 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Terminal na Krku iznosi „praktički polovinu kapaciteta jedne Nemačke“, napomenuo je Plenković.

Hrvatska sa ovim projektom postaje „regionalno energetsko središte“, naglasili su u Vladi, a kako je najavljeno, projekat će biti finasiran iz sredstava Evropske unije i iz državnog budžeta.

LNG je zamagljivanje očiju javnosti

Narativ Vlade Hrvatske o energetskoj nezavisnosti putem LNG terminala na Krku je „čisto zamagljivanje očiju javnosti“, saopštili su ekološki aktivisti iz Zelene akcije povodom najave investicija.

Oni ističu da Hrvatska, kao i cela Evropa, mora postepeno da napusti korištenje gasa, ali ne i da se veže uz nove lance snabdevanja.

Diverzifikovanje izvora nabavke gasa naprosto zamenjuje jednu zavisnost od fosilnog goriva drugom

Diverzifikovanje izvora nabavke gasa naprosto zamenjuje jednu zavisnost od fosilnog goriva drugom, odnosno zavisnost od jednog izvora iz Rusije, drugim izvorima poput SAD-a, napominju u Zelenoj akciji.

Uprkos milijardama evra koje su investirane u nove gasovoda i LNG terminale, udeo ruskog gasa u ukupnoj potrošnji u EU se zapravo povećao tokom posljednje decenije, kao i ukupna zavisnost o ovom energentu, navode u Zelenoj akciji.

Za proširenje kapaciteta terminala i izgradnju novog gasovoda potrebno je godinu ipo do dve, navode aktivisti. Oni ističu da se ovde praktično radi o rekonstrukciji, pa bi po zakonu trebala da se uradi nova studija uticaja na životnu sredinu.

„Ovakvo udvostručenje kapaciteta terminala, koje prelazi realne potrebe Hrvatske, nije predviđeno postojećim dozvolama ni postojećom studijom. Proglašenje nečeg strateškim projektom ne sme značiti zaobilazak zakonskih procedura,“ kaže Zelena akcija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU 30 miliona evra pomoci Crnoj Gori ublazavanje energetske krize

EU odobrila 30 miliona evra pomoći Crnoj Gori za ublažavanje energetske krize

22. avgust 2022. - Crna Gora će u januaru od Evropske unije dobiti direktnu budžetsku pomoć od 30 miliona evra za ublažavanje posledica visokih cena energenata

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

22. avgust 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

Poskupljuje struja u Republici Srpskoj

22. avgust 2022. - Kupce električne energije u Republici Srpskoj od Nove godine očekuju promene, koje će većini doneti uvećane račune

EU energy package talks paralyzed by gas price cap rift

Pregovori u EU o energetskom paketu zapeli na pitanju ograničavanja cena gasa

22. avgust 2022. - Najveći deo predloga reforme tržišta gasa u EU je utanačen, ali izgleda da paket neće biti usvojen pre dogovora o ograničavanju cena