Energetska kriza

Hrvatska planira nova ulaganja u LNG terminal na Krku

Foto: Mr Picture from Pixabay

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska vlada je najavila ulaganje od 180 miliona evra u proširenje kapaciteta terminala za tečni prirodni gas (LNG) na Krku i u izgradnju novog gasovoda. Hrvatska proširuje kapacitete za LNG u pokušaju da obezbedi snabdevanje gasom, dok organizacije za zaštitu životne sredine navode da su ovakvi vladini postupci „zamagljivanje očiju javnosti“.

Vlada Hrvatske je najavila investicije od 180 miliona evra u proširenje kapaciteta plutajućeg LNG terminala na ostrvu Krk, kao i izgradnju novog gasovoda.

Terminal na ovom ostrvu u severnom Jadranu je počeo sa radom u januaru 2021. godine. Prema najavama Vlade, kapacitet terminala bi trebalo bi da se uveća sa 2,6 milijardi kubnih metara gasa godišnje na 6,1 milijardi. Projekat obuhvata i ulaganja u novi gasovod koji trebalo da poveže gradove Zlobin i Bosiljevo u severozapadnoj Hrvatskoj.

Kapacitet terminala bi trebalo bi da se uveća sa 2,6 milijardi kubnih metara gasa godišnje na 6,1 milijardi

Procenjena vrednost izgradnje gasovoda iznosi 155 miliona evra, dok je 25 miliona namenjeno proširenju kapaciteta LNG-a. Za sada nisu precizirani vremenski okviri projekta.

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković je ovim povodom istakao da kapacitet LNG treminala na Krku iznosi približno polovinu kapaciteta LNG terminala koje Nemačka planira da izgradi tokom 2024. godine, a koji iznose oko 13 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Terminal na Krku iznosi „praktički polovinu kapaciteta jedne Nemačke“, napomenuo je Plenković.

Hrvatska sa ovim projektom postaje „regionalno energetsko središte“, naglasili su u Vladi, a kako je najavljeno, projekat će biti finasiran iz sredstava Evropske unije i iz državnog budžeta.

LNG je zamagljivanje očiju javnosti

Narativ Vlade Hrvatske o energetskoj nezavisnosti putem LNG terminala na Krku je „čisto zamagljivanje očiju javnosti“, saopštili su ekološki aktivisti iz Zelene akcije povodom najave investicija.

Oni ističu da Hrvatska, kao i cela Evropa, mora postepeno da napusti korištenje gasa, ali ne i da se veže uz nove lance snabdevanja.

Diverzifikovanje izvora nabavke gasa naprosto zamenjuje jednu zavisnost od fosilnog goriva drugom

Diverzifikovanje izvora nabavke gasa naprosto zamenjuje jednu zavisnost od fosilnog goriva drugom, odnosno zavisnost od jednog izvora iz Rusije, drugim izvorima poput SAD-a, napominju u Zelenoj akciji.

Uprkos milijardama evra koje su investirane u nove gasovoda i LNG terminale, udeo ruskog gasa u ukupnoj potrošnji u EU se zapravo povećao tokom posljednje decenije, kao i ukupna zavisnost o ovom energentu, navode u Zelenoj akciji.

Za proširenje kapaciteta terminala i izgradnju novog gasovoda potrebno je godinu ipo do dve, navode aktivisti. Oni ističu da se ovde praktično radi o rekonstrukciji, pa bi po zakonu trebala da se uradi nova studija uticaja na životnu sredinu.

„Ovakvo udvostručenje kapaciteta terminala, koje prelazi realne potrebe Hrvatske, nije predviđeno postojećim dozvolama ni postojećom studijom. Proglašenje nečeg strateškim projektom ne sme značiti zaobilazak zakonskih procedura,“ kaže Zelena akcija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija azerbejdzan gas turska budimpesta

Region se sprema za zimu: Mađarska će uvoziti gas iz Turske, Srbija pregovara sa Azerbejdžanom

22. avgust 2022. - Situacija je veoma nestabilna, pa je najbolja politika osigurati što više opcija za snabdevanje pred dolazak zime

energetika 2023 savez energeticara

Energetika 2023 održava se na Zlatiboru od 12. do 15. septembra

22. avgust 2022. - Na savetovanju Energetika 2023 biće predstavljena 62 rada u okviru osam tematskih celina i održana četiti panela na najaktuelnije teme

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za likvidnost i investicije MSP u u obnovljivu energiju

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za zeleno finansiranje i likvidnost MSP

22. avgust 2022. - Finansijski paket je namenjen za likvidnost i investicione potrebe MSP i finansiranje projekata u oblasti energetike i zelene tranzicije

EU preorijentisala energetske krize obaranje neto emisija nulu

EU se preorijentisala sa energetske krize na obaranje neto emisija na nulu

22. avgust 2022. - EU se zalaže da se na globalnom nivou duplira stopa povećanja energetske efikasnosti i utrostruči rast kapaciteta zelene energije, kaže komesarka Kadri Simson.