Mobilnost

Hrvatska će u narednih pet godina dobiti još 300 punjača za električna vozila

greenway network hrvatska

Foto: GreenWay Network

Objavljeno

18.12.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.12.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Firma GreenWay Network planira da u Hrvatskoj instalira više od 300 ultra brzih punjača za električna vozila. U zemlji trenuntno ima više od 870 punjača.

GreenWay Network je ćerka firma kompanijie GreenWay Holding čije je sedište u Poljskoj, prenose lokalni mediji.

Plan je da se u narednih 3-5 godina instalira više od 300 ultra brzih punjača što predstavlja investiciju od 30 miliona evra. Postavljanje prvih punjača kreće u januaru 2024, a lokacija prve punionice biće grad Slunj.

Novosel: Punjači će imati snagu od 100 do 400 kW

Dino Novosel, direktor firme GreenWay Network i član Upravnog odbora kompanije GreenWay grupe, rekao je da će punjači imati snagu od 100 do 400 kW i da će biti postavljeni na ključnim strateškim koridorima, u urbanim sredinama, u sklopu komercijalnih objekata.

Hrvatska je sa 34 punjača na 100.000 stanovnika sada 20 puta slabije razvijena od najrazvijenije zemlje u EU – Holandije i tri puta slabija u odnosu na prosek EU.

Prpić: Broj punjača u Hrvatskoj je na relativno zadovoljavajućem nivou

Hrvoje Prpić, predsednik udruženja Strujni Krug, izjavio je da je broj punjača u Hrvatskoj na relativno zadovoljavajućem nivou u poređenju sa brojem električnih vozila.

Tržište električnih vozila svake godine doživljava značajan rast prodaje, pa je vrlo bitno da se infrastruktura za punjenje razvija kako bi zemlja bila spremna da odgovori na izazove koji će tek doći, naveo je on.

Kompanija GreenWay ima vlastitu mrežu punionica sa više od 1.000 punjača i dodatno omogućuje uslugu punjenja na više od 78.000 punionica, dostupnih u 25 zemalja u Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

18. decembar 2023. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

18. decembar 2023. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

18. decembar 2023. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

18. decembar 2023. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže