OIE

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

Foto: Marcin from Pixabay

Objavljeno

15.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) raspisao je aukcije za dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane.

Na dugo najavljivanim i očekivanim aukcijama će biti podeljene premije za vetroelektrane snage 150 MW, solarne parkove kapaciteta 450 MW i hidroelektrane snage 7,25 MW. HROTE je procenio da će za ovih 607,25 MW biti potrebna podrška od 257,2 miliona evra.

Dodela subvencija biće sprovedena u dve faze. Sada je objavljen javni poziv za prikupljanje ponuda sa uslovima za učestvovanje javnom nadmetanju za dodelu premije, koji će trajati 60 dana, a zatim će uslediti javno nadmetanje za dodelu premija, na koje će firme moći da dostave svoje ponude u roku od 15 dana.

U okviru javnog poziva predviđene su dve mere. Prva je tržišna premija za postrojenja instalisane snage veće od 1 MW, a ovo su kvote

  • Solarne elektrane – 350 MW
  • Vetroparkovi – 60 MW
  • Hidroelektrane – 7,25 MW.

Maksimalna referentna vrednost premije po MWh je sa solar 67,05 evra, za vetar 75,27 i za hidro 158,30.

Druga mera se odnosi na premije za vetroelektrane snage od 200 kW do 18 MW i solarne elektrane kapaciteta od 200 kW do 6 MW. Kvota za vetar je 90 MW, a za solar 100 MW.

Premije mogu da dobiju sve vetroelektrane snage 200 kW – 1 MW, kao i sva fotonaponska postrojenja snage 200 kW – 6 MW.

Za subvencije mogu da se prijave i postrojenja na solar i vetar snage 200 kW – 6 MW ako su projekti 100 odsto u vlasništvu malih i srednjih poduzeća ili zajednica obnovljive energije,  kao vetroelektrane snage 200 kW – 18 MW ako su projekti 100 odsto u vlasništvu mikro ili malih poduzeća ili zajednica obnovljive energije.

Maksimalna referentna vrednost premije za solarna postrojenja je 82,04 evra za MWh, a za vetroelektrane 75,27 evra.

Subvencije se moraju podeliti do kraja godine

Inače, ovo su druge aukcije za velike projekte od kada je Hrvatska sredinom 2020 uvela ovaj model subvencionisanja projekata u sektoru obnovljive energije. Prve aukcije za male projekte održane su početkom 2021, a druge za velike u julu 2022. Na obe aukcije interesovanje investitora je bilo veoma slabo, a HROTE je najnoviji javni poziv najavio još u septembru 2023.

HROTE je naveo da je javni poziv za aukcije objavljen u skladu sa programom državnih subvencija za sistem podsticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije tržišnom premijom i zagarantovanom otkupnom cenom. Program je ova institucija usvojila dva dana pre raspisivanja aukcija, a ukupna procenjena vrednost subvencija je 286,6 miliona evra.

Osim dve pomenute mere predviđena j i isplata fid-in tarifa ili garantovane otkupne cena za postrojenja snage 50 kW – 200 kW. Kvota za ovu meru je 50 MW za solar i jedan MW za hidroenergiju. Javni poziv za dodelu fid-in tarifa će tek uslediti.

U programu se navodi da se planirana sredstva za subvencije moraju se dodeliti najkasnije do 31. decembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

15. april 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

15. april 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

15. april 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

15. april 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara