OIE

Hrvatska raspisuje aukcije za premije u oktobru

hrvatska hrote aukcije

Foto: Marko Tomic from Pixabay

Objavljeno

04.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski operator tržišta energije najavio je raspisivanje aukcija za dodelu premija za obnovljive izvore energije i visokoefikasnu kogeneraciju u oktobru.

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) je pozvao investitore da popune upitnike kako bi što bolje pripremio aukciju planiranu za oktobar.

Da podsetimo, Hrvatska je aukcije za dodelu premija uvela sredinom 2020, prve za male projekte održane su početkom 2021, a druge za velike projekte pre nešto više od godinu dana. Na obe aukcije interesovanje investitora je bilo veoma slabo.

HROTE je sada saopštio da je u skladu sa svojim planovima o raspisivanju nadmetanja za dodelu tržišne premije za zainteresovane investitore u projekte proizvodnje električne energije iz obnolvjivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije, pripremio kratki upitnik za potencijalne učesnike.

HROTE želi da preko upitnika dobije informacije koje bi mu pomogle da utvrdi kvotu koju će podeliti i cenu za energiju koju će ponuditi

Podaci iz upitnika će, kako se navodi, poslužiti timu HROTE-a koji priprema uslove za aukcije da što je moguće preciznije ispita interes za ulaganja u energetska postrojenja prema vrsti tehnologija, zrelost projekata i ostale bitne detalje za kreiranje uslova koji optimalno odgovaraju trenutnom stanju i interesu investitora.

Prikupljeni podaci će HROTE-u, osim pomoći prilikom preciznijeg utvrđivanja kvota instalisane snage za podsticanje proizvodnje prema pojednim tehnologijama, ukazati i na okvire za utvrđivanje cena za proizvedenu energiju, prema tehnologijama, za planirano nadmetanje u oktobru, saopštio je HROTE.

Za svaki planirani projekat trebalo bi, kako se dodaje, ispuniti poseban upitnik, birajući onaj koji je namenjen tehnologiji koja se planira koristiti. HROTE je pripremio upitnike za investicije u solar, vetar, hidrogenergiju, biogas i biomasu.

Upitnci sadrže pitanja o stepenu razvijenosti projekta, planiranim prihodima i proizvodnji, o ulaganju i uslovima finansiranja, kao i o troškovima proizvodnje i održavanja. Za biogas i biomasu potrebno je odgovoriti i na pitanja o sirovini potrebnoj za rad nove elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

inobat sbija fabrika baterije reciklaza rio tinto

Rio Tintov partner InoBat izabrao Ćupriju za lokaciju buduće fabrike baterija

4. septembar 2023. - Odluka dolazi posle preliminarnih sporazuma potpisanih u novembru 2022. između ove firme, u koju je investirao i Rio Tinto, i Vlade Srbije

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

4. septembar 2023. - NGEN je nedavno završio instaliranje baterije u Austriji, a u toku je postavljanje postrojenja u Sloveniji i Hrvatskoj

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

4. septembar 2023. - Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji, a pušta ga u rad pre kraja meseca

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

4. septembar 2023. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze