OIE

Hrvatska raspisuje aukcije za premije u oktobru

hrvatska hrote aukcije

Foto: Marko Tomic from Pixabay

Objavljeno

04.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski operator tržišta energije najavio je raspisivanje aukcija za dodelu premija za obnovljive izvore energije i visokoefikasnu kogeneraciju u oktobru.

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) je pozvao investitore da popune upitnike kako bi što bolje pripremio aukciju planiranu za oktobar.

Da podsetimo, Hrvatska je aukcije za dodelu premija uvela sredinom 2020, prve za male projekte održane su početkom 2021, a druge za velike projekte pre nešto više od godinu dana. Na obe aukcije interesovanje investitora je bilo veoma slabo.

HROTE je sada saopštio da je u skladu sa svojim planovima o raspisivanju nadmetanja za dodelu tržišne premije za zainteresovane investitore u projekte proizvodnje električne energije iz obnolvjivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije, pripremio kratki upitnik za potencijalne učesnike.

HROTE želi da preko upitnika dobije informacije koje bi mu pomogle da utvrdi kvotu koju će podeliti i cenu za energiju koju će ponuditi

Podaci iz upitnika će, kako se navodi, poslužiti timu HROTE-a koji priprema uslove za aukcije da što je moguće preciznije ispita interes za ulaganja u energetska postrojenja prema vrsti tehnologija, zrelost projekata i ostale bitne detalje za kreiranje uslova koji optimalno odgovaraju trenutnom stanju i interesu investitora.

Prikupljeni podaci će HROTE-u, osim pomoći prilikom preciznijeg utvrđivanja kvota instalisane snage za podsticanje proizvodnje prema pojednim tehnologijama, ukazati i na okvire za utvrđivanje cena za proizvedenu energiju, prema tehnologijama, za planirano nadmetanje u oktobru, saopštio je HROTE.

Za svaki planirani projekat trebalo bi, kako se dodaje, ispuniti poseban upitnik, birajući onaj koji je namenjen tehnologiji koja se planira koristiti. HROTE je pripremio upitnike za investicije u solar, vetar, hidrogenergiju, biogas i biomasu.

Upitnci sadrže pitanja o stepenu razvijenosti projekta, planiranim prihodima i proizvodnji, o ulaganju i uslovima finansiranja, kao i o troškovima proizvodnje i održavanja. Za biogas i biomasu potrebno je odgovoriti i na pitanja o sirovini potrebnoj za rad nove elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. septembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. septembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji