OIE

Hrvatska raspisuje aukcije za premije u oktobru

hrvatska hrote aukcije

Foto: Marko Tomic from Pixabay

Objavljeno

04.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski operator tržišta energije najavio je raspisivanje aukcija za dodelu premija za obnovljive izvore energije i visokoefikasnu kogeneraciju u oktobru.

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) je pozvao investitore da popune upitnike kako bi što bolje pripremio aukciju planiranu za oktobar.

Da podsetimo, Hrvatska je aukcije za dodelu premija uvela sredinom 2020, prve za male projekte održane su početkom 2021, a druge za velike projekte pre nešto više od godinu dana. Na obe aukcije interesovanje investitora je bilo veoma slabo.

HROTE je sada saopštio da je u skladu sa svojim planovima o raspisivanju nadmetanja za dodelu tržišne premije za zainteresovane investitore u projekte proizvodnje električne energije iz obnolvjivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije, pripremio kratki upitnik za potencijalne učesnike.

HROTE želi da preko upitnika dobije informacije koje bi mu pomogle da utvrdi kvotu koju će podeliti i cenu za energiju koju će ponuditi

Podaci iz upitnika će, kako se navodi, poslužiti timu HROTE-a koji priprema uslove za aukcije da što je moguće preciznije ispita interes za ulaganja u energetska postrojenja prema vrsti tehnologija, zrelost projekata i ostale bitne detalje za kreiranje uslova koji optimalno odgovaraju trenutnom stanju i interesu investitora.

Prikupljeni podaci će HROTE-u, osim pomoći prilikom preciznijeg utvrđivanja kvota instalisane snage za podsticanje proizvodnje prema pojednim tehnologijama, ukazati i na okvire za utvrđivanje cena za proizvedenu energiju, prema tehnologijama, za planirano nadmetanje u oktobru, saopštio je HROTE.

Za svaki planirani projekat trebalo bi, kako se dodaje, ispuniti poseban upitnik, birajući onaj koji je namenjen tehnologiji koja se planira koristiti. HROTE je pripremio upitnike za investicije u solar, vetar, hidrogenergiju, biogas i biomasu.

Upitnci sadrže pitanja o stepenu razvijenosti projekta, planiranim prihodima i proizvodnji, o ulaganju i uslovima finansiranja, kao i o troškovima proizvodnje i održavanja. Za biogas i biomasu potrebno je odgovoriti i na pitanja o sirovini potrebnoj za rad nove elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

4. septembar 2023. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

4. septembar 2023. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

4. septembar 2023. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group

srbija JIE evropa veleprodajne cene struje solar vetar bazna energija

Kanibalizacija će sniziti cenu struje iz solara 40-50 odsto u odnosu na vetar i baznu energiju

4. septembar 2023. - Veleprodajne cene bazne energije u Srbiji, ali i celoj JIE, imaće silazni trend do 2050, pokazuju projekcije firme Aurora Energy Research