Električna energija

HEP pobedio na aukciji za transfer električne energije u Sloveniji

HEP pobedio na aukciji za transfer električne energije u Sloveniji

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda HEP d.d. pobedila je na aukciji u Sloveniji za preuzimanje ukupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije u okviru EKO Grupe u 2017.

HEP je stekao pravo preuzimanja ukupne električne energije proizvedene u elektranama koje su članice EKO Grupe i to tokom cele 2017. godine. Preduzeće sa sedištem u Hrvatskoj, koje u Sloveniji ima zavisno preduzeće HEP Energija, ponudilo je najvišu cenu u nadmetanju sa još četiri slovenačka preduzeća. HEP je ponudio cenu od EUR 38,25 za megavat-čas (MWh) tokom aukcije održane 29. novembra u Centru za RES/CHP operatora tržišta električne energije Borzen u Ljubljani.

Aukcija u Borzenu je HEP-u donela važan posao, jer je reč o tržištu energije koje pokriva oko 3.700 elektrana različitih veličina, mahom solarnih i hidroelektrana, totalne instalisane snage oko 500 MW. Elektrane na obnovljive izvore energije (RES) i kogenerativne elektrane (CHP) učestvuju u feed-in sistemu, čime se promoviše korišćenje lokalnih obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPBiH bi za placanje CO2 godisnje morala da odvoji 200 miliona evra

EPBiH bi za plaćanje CO2 godišnje morala da odvoji 200 miliona evra

12 May 2021 - Trošak emisija premašuje ukupni trošak uglja i proizvodnju električne energije iz ovog energenta čini potpuno neisplativom.

TES 2030. gubitak 870 miliona evra CO2 ember

TEŠ bi do 2030. mogao da napravi gubitak od 870 miliona evra zbog troškova CO2

10 May 2021 - Termoelektrana Šoštanj bi mogla da bude zatvorena pre 2033, što je najraniji rok koji Slovenija razmatra za prestanak korišćenja uglja.

Idrija Sloveniji dobija sistem skladistenje struje i postaje pametan grad

Idrija u Sloveniji dobija sistem za skladištenje struje i postaje pametan grad

07 May 2021 - Uz baterije i upravljanje lokalnom distributivnom mrežom iz projekta NEDO, Idrija će pri nestanku struje moći da održi snabdevanje za prioritetne službe

HEP-HE-Senj-instalisana-snaga

HEP povećava instalisanu snagu HE Senj za 20 MW

05 May 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) potpisala je ugovor o zameni opreme u HE Senj, u sklopu projekta kojim će se kapacitet ove hidroelektrane povećati za 20 MW.