Električna energija

HEP pobedio na aukciji za transfer električne energije u Sloveniji

HEP pobedio na aukciji za transfer električne energije u Sloveniji

Slika: Pixabay

Objavljeno

03.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda HEP d.d. pobedila je na aukciji u Sloveniji za preuzimanje ukupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije u okviru EKO Grupe u 2017.

HEP je stekao pravo preuzimanja ukupne električne energije proizvedene u elektranama koje su članice EKO Grupe i to tokom cele 2017. godine. Preduzeće sa sedištem u Hrvatskoj, koje u Sloveniji ima zavisno preduzeće HEP Energija, ponudilo je najvišu cenu u nadmetanju sa još četiri slovenačka preduzeća. HEP je ponudio cenu od EUR 38,25 za megavat-čas (MWh) tokom aukcije održane 29. novembra u Centru za RES/CHP operatora tržišta električne energije Borzen u Ljubljani.

Aukcija u Borzenu je HEP-u donela važan posao, jer je reč o tržištu energije koje pokriva oko 3.700 elektrana različitih veličina, mahom solarnih i hidroelektrana, totalne instalisane snage oko 500 MW. Elektrane na obnovljive izvore energije (RES) i kogenerativne elektrane (CHP) učestvuju u feed-in sistemu, čime se promoviše korišćenje lokalnih obnovljivih izvora energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

3. decembar 2016. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

3. decembar 2016. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mandatar Mickoski: Novi vetropark proizvodiće petinu električne energije u zemlji

3. decembar 2016. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

3. decembar 2016. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom