Energetska kriza

Havarije prekinule rad termoelektrana na ugalj Pljevlja i Kosovo A

Havarije prekinule rad termoelektrana na ugalj Pljevlja Kosovo A

Foto: Kosovo A (EPS)

Objavljeno

27.09.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Termoelektrane na ugalj Pljevlja i Kosovo A su neplanirano isključene s mreže zbog kvarova, što povećava zabrinutost za mogućnost isključenja struje na zimu u regionu.

Elektroenergetski sistemi na Zapadnom Balkanu su prenapregnuti usled manjka uglja i ovogodišnje oštre suše, koja je doprinela iscrpljivanju hidrorezervi. Ali najveći rizik dolazi iz prestarelih elektrana na ugalj i neprekinutog niza havarija – Pljevlja i Kosovo A su trenutno van pogona.

Požari i kvarovi su prošle zime doveli do isključenja struje u Srbiji i na Kosovu* i čak poremetili stabilnost panevropske prenosne mreže. Znatan udeo domaćinstava i firmi koristi neefikasnu klimatizaciju i druge električne uređaje za grejanje, pa će potrošnja električne energije naglo skočiti s dolaskom hladnoće.

Elektrane na ugalj u Severnoj Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu* su dokazano nepouzdane. Nevolje postaju sve veće, budući da je uvozna struja skupa. Nije sigurno da će državne elektroprivrede moći da pokriju troškove hitnog uvoza ukoliko se odjednom javi manjak iz domaće proizvodnje. Dodatno pitanje je da li će u inostranstvu uopšte biti električne energije da se kupi.

Uobičajen kvar u TE Pljevlja

Pljevljaci i Pljevljanke svedoče da ih je preksinoć probudio čudan i glasan zvuk. Po izveštajima iz medija, takva buka se uvek čuje kada se sistem isključuje ili vraća na mrežu.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je saopštila da je došlo do curenja ekranske cevi i da je reč „o uobičajenom kvaru“, te da će postrojenje biti osposobljeno do sutra ujutru.

KEK traga za uzrokom kraha

Objašnjenje Energetske korporacije Kosova (KEK) za ispadanje bloka A3 u pogonu Kosovo A je još neobičnije nego ono za TE Pljevlja. Ova kompanija je saopštila da u saradnji sa operaterom sistema prenosa KOSTT pokušava da „odredi izvor“ defekta.

U KEK-u tvrde da su obezbedili vanrednu nabavku električne energije da pokriju manjak. A3 je prošle sedmice tek vraćen u redovan rad nakon još jednog kraha. Kosovo* sve češće sprovodi restrikcije, između ostalog zato što operater elektrodistributivnog sistema KEDS nema novca da nabavlja struju sa strane.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

27. septembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

27. septembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

27. septembar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

27. septembar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije