Energetska kriza

Greenpeace: Naftne kompanije u Evropi profitirale od rata u Ukrajini

greenpeace-naftne-kompanije-profitirale-od-rata-u-ukrajini

Foto: Matryx form Pixabay

Objavljeno

08.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Naftne kompanije su zaradile bar tri milijarde evra od početka rata u Ukrajini od podizanja cena dizela i benzina u Evropi, piše u studiji instituta EnergyComment koju je naručio Greenpeace.

Veliko povećanje cena na benzinskim pumpama samo se delimično može objasniti višim tržišnim cenama sirove nafte, a najvećim delom je uzrokovano podizanjem marži u delatnostima prevoza i prerade nafte i distribucije goriva, smatraju autori studije.

Ova međunarodna organizacija navodi da su cene benzina i dizela porasle nesrazmerno u odnosu na rast cena sirove nafte dok su u istom periodu korporativni troškovi tek neznatno porasli.

Nesrazmerna poskupljenja

Greenpeace navodi da je cena sirove nafte porasla za oko 19 centi po litru od januara do marta, a da je naftna industrija nesrazmerno povećala marže duž lanca snabdevanja.

Greenpeace: Naftna industrija je nametnula uvećane marže duž lanca snabdevanja

Cene dizela na benzinskim pumpama su od januara do marta u proseku porasle više od 36 centi po litru. To je pokazatelj da su bruto marže rafinerija za dizel znatno povećane. Samo nešto manje poskupljenje zabeleženo je za benzin.

Naftna industrija je u EU tokom marta u proseku dodatno prihodovala 107 miliona evra dnevno od prodaje dizela i benzina, što je ukupno 3,3 milijarde evra, piše u studiji. Sračunato od početka rata u Ukrajini zaključno sa 7. aprilom, to je tri milijarde profita pre obračunavanja poreza, deprecijacije i amortizacije, navodi se u dokumentu

Različite marže unutar EU

Razlike između zemalja u dodatnim prihodima su značajne. Marže za dizel porasle su znatno više nego za benzin u svim državama. Na vrhu je Nemačka, a slede Austrija, Holandija i Francuska. Marže na benzin su najviše porasle u Nemačkoj, Austriji i Italiji.

Sagledavajući rezultate za ceo mart, Greenpeace navodi da je naftna industrija u proseku ostvarila sledeće dodatne prihode kroz rekordnu prodaju benzina i dizela:

  • 1,18 milijardi evra u Nemačkoj
  • 412,3 miliona evra u Francuskoj
  • 235,6 miliona evra u Španiji
  • 133,3 miliona u Austriji
  • 387,5 miliona evra u Italiji
  • 68,2 miliona evra u Belgiji
  • 133,3 miliona evra u Holandiji
  • 142,6 miliona evra u nordijskim zemljama (Švedska, Finska, Danska)

Apel da se oporezuje „krizni profit“

Analizu dodatnih prihoda i „kriznog profita“ naftne industrije od prodaje benzina i dizela u Evropi od početka rata u Ukrajini sproveo je istraživački institut EnergyComment. Istraživanje je naručila Greenpeaceova ispostava za Centralnu i Istočnu Evropu.

Greenpeace: Državama potrebne jasne smernice kako da brzo i dosledno smanje potrošnju nafte i ubrzaju dekarbonizaciju transportnog sektora

„Evropska komisija mora da pruži državama članicama jasne smernice o tome kako da brzo i dosledno smanje potrošnju nafte u EU i ubrzaju dekarbonizaciju evropskog transportnog sektora, koji troši skoro dve trećine nafte u EU“, istakli su u organizaciji.

Greenpeace zahteva da se zaustavi „profiterstvo naftnih kompanija i oporezuje prekomerni krizni profit“, a da se dobijeni novac iskoristi na društveno pravedan način za podršku ljudima koji su posebno pogođeni rastom cena energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

8. april 2022. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

svajcarska restrikcije mere elektricna vozila

Švajcarska planira da zabrani korišćenje električnih automobila kako bi sprečila restrikcije

8. april 2022. - Švajcarski Federalni Savet ili tamošnja vlada pripremila je predlog uredbe o ograničenjima i zabranama korišćenja električne energije

EU 30 miliona evra pomoci Crnoj Gori ublazavanje energetske krize

EU odobrila 30 miliona evra pomoći Crnoj Gori za ublažavanje energetske krize

8. april 2022. - Crna Gora će u januaru od Evropske unije dobiti direktnu budžetsku pomoć od 30 miliona evra za ublažavanje posledica visokih cena energenata

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

8. april 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice