Energetska kriza

Greenpeace: Naftne kompanije u Evropi profitirale od rata u Ukrajini

greenpeace-naftne-kompanije-profitirale-od-rata-u-ukrajini

Foto: Matryx form Pixabay

Objavljeno

08.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Naftne kompanije su zaradile bar tri milijarde evra od početka rata u Ukrajini od podizanja cena dizela i benzina u Evropi, piše u studiji instituta EnergyComment koju je naručio Greenpeace.

Veliko povećanje cena na benzinskim pumpama samo se delimično može objasniti višim tržišnim cenama sirove nafte, a najvećim delom je uzrokovano podizanjem marži u delatnostima prevoza i prerade nafte i distribucije goriva, smatraju autori studije.

Ova međunarodna organizacija navodi da su cene benzina i dizela porasle nesrazmerno u odnosu na rast cena sirove nafte dok su u istom periodu korporativni troškovi tek neznatno porasli.

Nesrazmerna poskupljenja

Greenpeace navodi da je cena sirove nafte porasla za oko 19 centi po litru od januara do marta, a da je naftna industrija nesrazmerno povećala marže duž lanca snabdevanja.

Greenpeace: Naftna industrija je nametnula uvećane marže duž lanca snabdevanja

Cene dizela na benzinskim pumpama su od januara do marta u proseku porasle više od 36 centi po litru. To je pokazatelj da su bruto marže rafinerija za dizel znatno povećane. Samo nešto manje poskupljenje zabeleženo je za benzin.

Naftna industrija je u EU tokom marta u proseku dodatno prihodovala 107 miliona evra dnevno od prodaje dizela i benzina, što je ukupno 3,3 milijarde evra, piše u studiji. Sračunato od početka rata u Ukrajini zaključno sa 7. aprilom, to je tri milijarde profita pre obračunavanja poreza, deprecijacije i amortizacije, navodi se u dokumentu

Različite marže unutar EU

Razlike između zemalja u dodatnim prihodima su značajne. Marže za dizel porasle su znatno više nego za benzin u svim državama. Na vrhu je Nemačka, a slede Austrija, Holandija i Francuska. Marže na benzin su najviše porasle u Nemačkoj, Austriji i Italiji.

Sagledavajući rezultate za ceo mart, Greenpeace navodi da je naftna industrija u proseku ostvarila sledeće dodatne prihode kroz rekordnu prodaju benzina i dizela:

  • 1,18 milijardi evra u Nemačkoj
  • 412,3 miliona evra u Francuskoj
  • 235,6 miliona evra u Španiji
  • 133,3 miliona u Austriji
  • 387,5 miliona evra u Italiji
  • 68,2 miliona evra u Belgiji
  • 133,3 miliona evra u Holandiji
  • 142,6 miliona evra u nordijskim zemljama (Švedska, Finska, Danska)

Apel da se oporezuje „krizni profit“

Analizu dodatnih prihoda i „kriznog profita“ naftne industrije od prodaje benzina i dizela u Evropi od početka rata u Ukrajini sproveo je istraživački institut EnergyComment. Istraživanje je naručila Greenpeaceova ispostava za Centralnu i Istočnu Evropu.

Greenpeace: Državama potrebne jasne smernice kako da brzo i dosledno smanje potrošnju nafte i ubrzaju dekarbonizaciju transportnog sektora

„Evropska komisija mora da pruži državama članicama jasne smernice o tome kako da brzo i dosledno smanje potrošnju nafte u EU i ubrzaju dekarbonizaciju evropskog transportnog sektora, koji troši skoro dve trećine nafte u EU“, istakli su u organizaciji.

Greenpeace zahteva da se zaustavi „profiterstvo naftnih kompanija i oporezuje prekomerni krizni profit“, a da se dobijeni novac iskoristi na društveno pravedan način za podršku ljudima koji su posebno pogođeni rastom cena energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

8. april 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

8. april 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

8. april 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

8. april 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije