Otpad

Gradi se reciklažno dvorište za električni i elektronski otpad na deponiji Smiljevići u BiH

Gradi se reciklazno dvoriste za elektricni i elektronski otpad na deponiji Smiljevici u BiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

23.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2018.

Komentari

0

Podeli

U sklopu reorganizacije sarajevske deponije Smiljevići u Regionalni centar za upravljanje otpadom, biće izgrađeno i reciklažno dvorište za električni i elektronski otpad.

Portparol KJKP “Rad” Mirza Ramić rekao je za portal Klix.ba da je prošle godine završena prva faza izgradnje, kao i da su u toku građevinski radovi.

„Završena je gradnja hale u kojoj će biti smeštene prese i trake kojim će se razvrstavati otpad. Tu će građani dovoziti kabasti otpad, u koji spada i električni i elektronski, ali u ograničenim količinama. Osim toga, moći će da dovoze i građevinski otpad, zemlju, ali i klasični otpad“, naveo je Ramić.

On je istakao da mogućnost reciklaže električnog i elektronskog otpada u Bosni i Hercegovini predstavlja ogroman korak napred.

„Mi imamo firme koje se bave prikupljanjem elektronskog otpada, poput “Zeusa” ili “Kimteca”, ali oni ga ne obrađuju, odnosno ne recikliraju ga. One se trude da prikupe što više ovakvog otpada kako bi ga mogli proslediti fabrikama koje se bave reciklažom“, rekao je.

U električni i elektronski otpad spadaju veliki i mali kućni aparati (frižideri, zamrzivači, usisivači, pegle, tosteri), oprema za IT i telekomunikacije (telefoni, kompjuteri, štampači, usisivači, pegle, tosteri), sijalice, televizori, testere, bušilice, pojedine igračke za decu, pomoćni medicinski aparati, instrumenti za praćenje i nadzor, bankomati.

Mirza Ramić je istakao da su prošle godine započele aktivnosti na sistemu tretmanu otpadnih voda, koji će ove godine biti biti pušten u rad na sanitarnoj deponiji.

Pripremaju i kompostanu

„Biće izgrađena i kompostana koja će imati zapreminu 20.000 kubnih metara. Proizvedeni kompost će se koristiti za dohranu biljaka i kultivisanja zelenih površina“, rekao je Ramić.

KJKP “Park” je u oktobru prošle godine u rasadniku Sokolović Kolonija predstavilo drobilicu za biljni otpad, kao prvi korak u projektu izgradnje pogona za pravljenje komposta od biljnog otpada sa zelenih površina sa područja Kantona Sarajevo. Ideje da je da se ova biomasa koristi i kao energent.

“Park” je u decembru pustio u rad i kopost-sito, mobilnu mašinu za separaciju-prosejavanje komposta, lumbrihumusa i drugih zemljišnih supstrata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

Opasan industrijski otpad visoka cena izvoza odlaganje deponije

Opasan industrijski otpad – visoka cena izvoza, a još veća odlaganja na deponije

19 јула 2022 - Šta se dešava sa industrijskim otpadom, i pre svega sa opasnim otpadom, u nastavku serijala "Srbija - od smetlišta do cirkularne ekonomije" razgovarali smo sa Markom Rokvićem i Sinišom Mitrovićem

Vodic za hotele i njihove goste saveti da se smanji bacanje hrane prirucnik

Vodič za hotele i njihove goste: saveti da se smanji bacanje hrane

15 јула 2022 - Priručnik je izrađen kao alat hotelima da smanje količine bio-otpada, posebno otpada od hrane jer su na sažet način predložene mere za redukciju