Otpad

Gradi se reciklažno dvorište za električni i elektronski otpad na deponiji Smiljevići u BiH

Gradi se reciklazno dvoriste za elektricni i elektronski otpad na deponiji Smiljevici u BiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

23.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2018.

Komentari

0

Podeli

U sklopu reorganizacije sarajevske deponije Smiljevići u Regionalni centar za upravljanje otpadom, biće izgrađeno i reciklažno dvorište za električni i elektronski otpad.

Portparol KJKP “Rad” Mirza Ramić rekao je za portal Klix.ba da je prošle godine završena prva faza izgradnje, kao i da su u toku građevinski radovi.

„Završena je gradnja hale u kojoj će biti smeštene prese i trake kojim će se razvrstavati otpad. Tu će građani dovoziti kabasti otpad, u koji spada i električni i elektronski, ali u ograničenim količinama. Osim toga, moći će da dovoze i građevinski otpad, zemlju, ali i klasični otpad“, naveo je Ramić.

On je istakao da mogućnost reciklaže električnog i elektronskog otpada u Bosni i Hercegovini predstavlja ogroman korak napred.

„Mi imamo firme koje se bave prikupljanjem elektronskog otpada, poput “Zeusa” ili “Kimteca”, ali oni ga ne obrađuju, odnosno ne recikliraju ga. One se trude da prikupe što više ovakvog otpada kako bi ga mogli proslediti fabrikama koje se bave reciklažom“, rekao je.

U električni i elektronski otpad spadaju veliki i mali kućni aparati (frižideri, zamrzivači, usisivači, pegle, tosteri), oprema za IT i telekomunikacije (telefoni, kompjuteri, štampači, usisivači, pegle, tosteri), sijalice, televizori, testere, bušilice, pojedine igračke za decu, pomoćni medicinski aparati, instrumenti za praćenje i nadzor, bankomati.

Mirza Ramić je istakao da su prošle godine započele aktivnosti na sistemu tretmanu otpadnih voda, koji će ove godine biti biti pušten u rad na sanitarnoj deponiji.

Pripremaju i kompostanu

„Biće izgrađena i kompostana koja će imati zapreminu 20.000 kubnih metara. Proizvedeni kompost će se koristiti za dohranu biljaka i kultivisanja zelenih površina“, rekao je Ramić.

KJKP “Park” je u oktobru prošle godine u rasadniku Sokolović Kolonija predstavilo drobilicu za biljni otpad, kao prvi korak u projektu izgradnje pogona za pravljenje komposta od biljnog otpada sa zelenih površina sa područja Kantona Sarajevo. Ideje da je da se ova biomasa koristi i kao energent.

“Park” je u decembru pustio u rad i kopost-sito, mobilnu mašinu za separaciju-prosejavanje komposta, lumbrihumusa i drugih zemljišnih supstrata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

23. januar 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

23. januar 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

23. januar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

23. januar 2018. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene