Otpad

Gradi se reciklažno dvorište za električni i elektronski otpad na deponiji Smiljevići u BiH

Gradi se reciklazno dvoriste za elektricni i elektronski otpad na deponiji Smiljevici u BiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

23.01.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.01.2018.

Komentari

0

Podeli

U sklopu reorganizacije sarajevske deponije Smiljevići u Regionalni centar za upravljanje otpadom, biće izgrađeno i reciklažno dvorište za električni i elektronski otpad.

Portparol KJKP “Rad” Mirza Ramić rekao je za portal Klix.ba da je prošle godine završena prva faza izgradnje, kao i da su u toku građevinski radovi.

“Završena je gradnja hale u kojoj će biti smeštene prese i trake kojim će se razvrstavati otpad. Tu će građani dovoziti kabasti otpad, u koji spada i električni i elektronski, ali u ograničenim količinama. Osim toga, moći će da dovoze i građevinski otpad, zemlju, ali i klasični otpad”, naveo je Ramić.

On je istakao da mogućnost reciklaže električnog i elektronskog otpada u Bosni i Hercegovini predstavlja ogroman korak napred.

“Mi imamo firme koje se bave prikupljanjem elektronskog otpada, poput “Zeusa” ili “Kimteca”, ali oni ga ne obrađuju, odnosno ne recikliraju ga. One se trude da prikupe što više ovakvog otpada kako bi ga mogli proslediti fabrikama koje se bave reciklažom”, rekao je.

U električni i elektronski otpad spadaju veliki i mali kućni aparati (frižideri, zamrzivači, usisivači, pegle, tosteri), oprema za IT i telekomunikacije (telefoni, kompjuteri, štampači, usisivači, pegle, tosteri), sijalice, televizori, testere, bušilice, pojedine igračke za decu, pomoćni medicinski aparati, instrumenti za praćenje i nadzor, bankomati.

Mirza Ramić je istakao da su prošle godine započele aktivnosti na sistemu tretmanu otpadnih voda, koji će ove godine biti biti pušten u rad na sanitarnoj deponiji.

Pripremaju i kompostanu

“Biće izgrađena i kompostana koja će imati zapreminu 20.000 kubnih metara. Proizvedeni kompost će se koristiti za dohranu biljaka i kultivisanja zelenih površina”, rekao je Ramić.

KJKP “Park” je u oktobru prošle godine u rasadniku Sokolović Kolonija predstavilo drobilicu za biljni otpad, kao prvi korak u projektu izgradnje pogona za pravljenje komposta od biljnog otpada sa zelenih površina sa područja Kantona Sarajevo. Ideje da je da se ova biomasa koristi i kao energent.

“Park” je u decembru pustio u rad i kopost-sito, mobilnu mašinu za separaciju-prosejavanje komposta, lumbrihumusa i drugih zemljišnih supstrata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 September 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 September 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 September 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 September 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.