Otpad

Pripreme za kompostanu u Sarajevu, prezentovana drobilica za biljni otpad

Slika: KJKP Park

Objavljeno

18.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Prezentacija drobilice za biljni otpad prvi je korak u projektu izgradnje pogona za pravljenje komposta od biljnog otpada sa zelenih površina sa područja Kantona Sarajevo. Biomasa koja će se proizvoditi u kompostani u rasadniku Sokolović Kolonija u Sarajevu biće upotrebljivana i kao energent.

Projekat se realizuje u saradnji kantonalnih ministarstava prostronog uređenja, građenja i zaštite okoliša i komunalne privrede i infrastrukture, i Kantonalni javno komunalno preduzeće KJKP Park Sarajevo koje je vlasnik rasadnika Sokolović Kolonija.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić izjavio je da je drobilica, vredna 150.000 konvertibilnih maraka (75.000 evra) samo jedna od mašina potrebnih za kompostanu, dodajući da kantonalne vlasti nameravaju da nabave i drugu potrebnu opremu.

On je rekao da će se na taj način rešiti problem nagomilanog biljnog otpada. „Kompostana će umanjiti odlaganje otpada, jer je ovo jedna vrsta biorazgradivog otpada koji je dosad odlagan na lokalitetu Smiljevići“, rekao je Lukić.

Prema njegovim rečima javno komunalno preduzeće Park će preuzimati biljni otpad iz bašta građana u zamenu za kompost koji će se proizvoditi u kompostani.
Lukić je rekao da kompostana neće biti mesto za odlaganje otpada, već prostor na kome će se biorazgradivi otpad koristiti kao nova sirovina.

Odbornik u kantonalnoj skupštini Selma Filipović je podsetila da je ranije upozoravala da građani biljni otpad bacaju u kontejnere za smeće jer nemaju gde da ga odlažu. Ona smatra da je izgradnja kompostane od velikog značaja jer će se u njoj prerađivati 3.600 tona biljnog otpada godišnje.

Direktor KJKP Park Alen Ramić je rekao da će se prerađeni biljni otpad koristiti za zagrevanje plastenika u Nedžarićima. Ramić je rekao da će kompostana imati četiri mobilne mašine koje će praviti cvećarsko zemljište, humus, pelete i brikete.

Neslaganje oko lokacije

Načelnik opštine Ilidža na čijoj teritoriji se nalazi rasadnik Senaid Memić se protivi izgradnji pogona za preradu biljnog otpada jer se rasadnik Sokolović Kolonija nalazi u vodozaštitnoj zoni, dodajući da deponija na tom mestu ne dolazi u obzir zbog mogućeg zagađenja vode.

Ramić je to odbacio, tvrdeći da je kompostana potrebna Kantonu Sarajevo i da ona nema nikakve veze sa smećem.

Kompostana biljni otpad pretvara u kompost, biorazgradivo đubrivo, i nema nikakve štetnosti za građane, neprijatan miris niti zagađuje okolinu i nije jasno zbog čega se Memić protivi izgradnji, rekao je Ramić.

Minister Lukić je izjavio da neće odustati od namere da se kompostana pravi u Sokolović Koloniji i dodao da je novac obezbeđen 2016. godine.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

18. oktobar 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

18. oktobar 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

18. oktobar 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

18. oktobar 2017. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela