Energetska efikasnost

GIZ predao Srbiji MVP platformu za efikasnije praćenje mera energetske efikasnosti

Slika: Ministarstvo rudarastva i energetike

Objavljeno

25.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka razvojna organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH zvanično je predala Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Platformu za monitoring i verifkaciju (MVP) koja će olakšati prikupljanje podataka i monitoring, uključujući koordinaciju aktivnosti i praćenje napretka u oblasti energetske efikasnosti. MVP onlajn sistem razvijen je u okviru GIZ-ovog projekta Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE).

Sporazum o doniranju MVP potpisali su 22. septembra ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i zamenik direktora GIZ-a za Srbiju Hajnc Diter Harbers.

Antić je tom prilikom izjavio da su mehanizmi kontrole i praćenja mera energetske efikasnosti od izuzetnog značaja za Srbiju koja, kako je naveo, gotovo po svim indikatorima za merenje energetske efikasnosti na začelju evropskih zemalja .On je istakao da je upravo jedan od prioriteta u radu Ministarstva podizanje svesti građana Srbije o neophodnosti racionalne upotrebe energije.

Berina Delalić, tehnički stručnjak GIZ ORF-EE, nadležna za vođenje procesa implementacije MVP-a, izjavila je da je potpisivanje ugovora važan korak za GIZ.

„Ovaj događaj za nas predstavlja značajan korak napred u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, koje je danas zvanično preuzelo MVP sistem, te ga počinje oficijelno samostalno koristiti za praćenje implementacije projekata energetske efikasnosti i ostvarenih ušteda energije, uključujući smanjenje emisije CO2. Posebno nam je drago da je ministar Antić prepoznao ulogu i značaj ovog web alata za oblast energetske efikasnosti u Republici Srbiji“, rekla je ona.

Bolja razmena podataka i koordinacija

Aplikacija MVP je kreirana za potrebe zemalja jugoistočne Evrope kao platforma za prikupljanje podataka o projektima energetske efikasnosti i postignutim uštedama energije.

Hrvatska, koja je bila zemlja partnera ORF-EE do ulaska u EU 2013. godine, bila je pionir u implementaciji MVP sistema u jugoistočnoj Evropi. Ta zemlja je već integrisala MVP u svoj administrativni sistem.

Druge zemlje jugoistočne Evrope takođe su u procesu implementacije MVP-a u cilju šire primene. Kosovo* i Crna Gora su takođe uključile MVP u svoje nacionalne sisteme.

Platforma omogućava razmenu podataka između više nadležnih aktera, čime se izbegava da jedna osoba ili institucija bude preopterećena. U skladu s tim, opštine će prikupljati podatke iz svoje nadležnosti, a viši administrativni nivo će dodavati podatke koji nedostaju.

Platforma takođe omogućava skladištenje podataka na jednom, posebno određenom mestu i čini ih lako dostupnim svim relevantnim akterima.

Cilj MVP-a je i unapređenje koordinacije između relevantnih nacionalnih aktera u sektoru energetske efikasnosti.  Platforma omogućava čuvanje podataka o postojećim planovima i programima na različitim nivoima, kao i za uključivanje svih relevantnih aktera. Na ovaj način institucije imaju priliku da prate kako napreduju aktivnosti koje su preduzele i steknu uvid u planove i programe drugih aktera u oblasti energetske efikasnosti.

MVP, kao proizvod razvijen u regionu jugoistočne Evrope, takođe je primenjen u nekoliko zemalja EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

25. septembar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. septembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. septembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

25. septembar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.