Energetska efikasnost

GIZ predao Srbiji MVP platformu za efikasnije praćenje mera energetske efikasnosti

Slika: Ministarstvo rudarastva i energetike

Objavljeno

25.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka razvojna organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH zvanično je predala Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Platformu za monitoring i verifkaciju (MVP) koja će olakšati prikupljanje podataka i monitoring, uključujući koordinaciju aktivnosti i praćenje napretka u oblasti energetske efikasnosti. MVP onlajn sistem razvijen je u okviru GIZ-ovog projekta Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE).

Sporazum o doniranju MVP potpisali su 22. septembra ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i zamenik direktora GIZ-a za Srbiju Hajnc Diter Harbers.

Antić je tom prilikom izjavio da su mehanizmi kontrole i praćenja mera energetske efikasnosti od izuzetnog značaja za Srbiju koja, kako je naveo, gotovo po svim indikatorima za merenje energetske efikasnosti na začelju evropskih zemalja .On je istakao da je upravo jedan od prioriteta u radu Ministarstva podizanje svesti građana Srbije o neophodnosti racionalne upotrebe energije.

Berina Delalić, tehnički stručnjak GIZ ORF-EE, nadležna za vođenje procesa implementacije MVP-a, izjavila je da je potpisivanje ugovora važan korak za GIZ.

“Ovaj događaj za nas predstavlja značajan korak napred u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, koje je danas zvanično preuzelo MVP sistem, te ga počinje oficijelno samostalno koristiti za praćenje implementacije projekata energetske efikasnosti i ostvarenih ušteda energije, uključujući smanjenje emisije CO2. Posebno nam je drago da je ministar Antić prepoznao ulogu i značaj ovog web alata za oblast energetske efikasnosti u Republici Srbiji”, rekla je ona.

Bolja razmena podataka i koordinacija

Aplikacija MVP je kreirana za potrebe zemalja jugoistočne Evrope kao platforma za prikupljanje podataka o projektima energetske efikasnosti i postignutim uštedama energije.

Hrvatska, koja je bila zemlja partnera ORF-EE do ulaska u EU 2013. godine, bila je pionir u implementaciji MVP sistema u jugoistočnoj Evropi. Ta zemlja je već integrisala MVP u svoj administrativni sistem.

Druge zemlje jugoistočne Evrope takođe su u procesu implementacije MVP-a u cilju šire primene. Kosovo i Crna Gora su takođe uključile MVP u svoje nacionalne sisteme.

Platforma omogućava razmenu podataka između više nadležnih aktera, čime se izbegava da jedna osoba ili institucija bude preopterećena. U skladu s tim, opštine će prikupljati podatke iz svoje nadležnosti, a viši administrativni nivo će dodavati podatke koji nedostaju.

Platforma takođe omogućava skladištenje podataka na jednom, posebno određenom mestu i čini ih lako dostupnim svim relevantnim akterima.

Cilj MVP-a je i unapređenje koordinacije između relevantnih nacionalnih aktera u sektoru energetske efikasnosti.  Platforma omogućava čuvanje podataka o postojećim planovima i programima na različitim nivoima, kao i za uključivanje svih relevantnih aktera. Na ovaj način institucije imaju priliku da prate kako napreduju aktivnosti koje su preduzele i steknu uvid u planove i programe drugih aktera u oblasti energetske efikasnosti.

MVP, kao proizvod razvijen u regionu jugoistočne Evrope, takođe je primenjen u nekoliko zemalja EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana