Energetska efikasnost

GIZ donira softver za MVP Vladi Crne Gore

GIZ softver za MVP Crna Gora

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

19.05.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Cilj doniranja sistema (platforme) za monitoring i verifikaciju (PMV) Ministarstvu ekonomije Crne Gore, kao partneru projekta Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), je pružanje podrške razvoju efikasnijeg i efektivnijeg formulisanja politika u sektoru energetske efikasnosti, poručili su iz njemačke razvojne organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationalle Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Drugi važan cilj je pomoći vladi u procesu postizanja ciljeva Evropske unije koji se odnose na energetsku efikasnost i zaštitu klime (20-20-20), dodano je u izjavi za štampu.

Na dan 28. aprila, Crna Gora je zvanično primila softver i prateći priručnik koje je razvila njemačka organizacija. Sastanku su prisustvovali predstavnica ORF-EE Jasna Sekulović, zamjenik direktora GIZ-a za Crnu Goru, Nenad Rakočević i generalna direktorica Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije Crne Gore, Dragica Sekulić.

Pod pokroviteljstvom Energetske zajednice (EnC), regionalni projekt GIZ ORF-EE također podržava vlade Albanije, (BJR) Makedonije, Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine u razvoju programa za monitoring i verifikaciju politika u oblasti energetske efikasnosti“, izjavila je Jasna Sekulović. U prvoj fazi, razvijene su metodologije za praćenje implementacije akcionih planova energetske efikasnosti pojedinačnih država, koji su obavezni instrumenti po EU Direktivi o energetskim uslugama (2006/32/EU). One su naknadno dopunjene sa centralnim alatom za monitoring – Platformom za monitoring i verifikaciju (MVP). MVP je online platforma koja omogućava praćenje bilo kojeg broja planova energetske efikasnosti i ublažavanja klimatskih promjena, bilo da se radi o planovima na nivou države, regiona, ili pak na lokalnom nivou, poručili su iz GIZ-a. MVP kreatorima politika također pruža bottom-up podatke o raznim realiziranim projektima omogućavajući usporedbu troškova i koristi i procjenu djelotvornosti različitih političkih planova. Osim toga, platforma omogućava razmjenu podataka između lokalnog i državnog nivoa utičući na poboljšanje njihove međusobne koordinacije. Alat je također pogodan za izvještavanje uredu Sporazuma gradonačelnika, za izvještavanje u skladu sa Okvirnom konvencijom Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama i prema drugim važnim domaćim i međunarodnim institucijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu