x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

GIZ donira softver za MVP Vladi Crne Gore

19.05.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: GIZ ORF-EE
GIZ donira softver za MVP Vladi Crne Gore

Cilj doniranja sistema (platforme) za monitoring i verifikaciju (PMV) Ministarstvu ekonomije Crne Gore, kao partneru projekta Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), je pružanje podrške razvoju efikasnijeg i efektivnijeg formulisanja politika u sektoru energetske efikasnosti, poručili su iz njemačke razvojne organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationalle Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Drugi važan cilj je pomoći vladi u procesu postizanja ciljeva Evropske unije koji se odnose na energetsku efikasnost i zaštitu klime (20-20-20), dodano je u izjavi za štampu.

Na dan 28. aprila, Crna Gora je zvanično primila softver i prateći priručnik koje je razvila njemačka organizacija. Sastanku su prisustvovali predstavnica ORF-EE Jasna Sekulović, zamjenik direktora GIZ-a za Crnu Goru, Nenad Rakočević i generalna direktorica Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije Crne Gore, Dragica Sekulić.

Pod pokroviteljstvom Energetske zajednice (EnC), regionalni projekt GIZ ORF-EE također podržava vlade Albanije, (BJR) Makedonije, Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine u razvoju programa za monitoring i verifikaciju politika u oblasti energetske efikasnosti”, izjavila je Jasna Sekulović. U prvoj fazi, razvijene su metodologije za praćenje implementacije akcionih planova energetske efikasnosti pojedinačnih država, koji su obavezni instrumenti po EU Direktivi o energetskim uslugama (2006/32/EU). One su naknadno dopunjene sa centralnim alatom za monitoring – Platformom za monitoring i verifikaciju (MVP). MVP je online platforma koja omogućava praćenje bilo kojeg broja planova energetske efikasnosti i ublažavanja klimatskih promjena, bilo da se radi o planovima na nivou države, regiona, ili pak na lokalnom nivou, poručili su iz GIZ-a. MVP kreatorima politika također pruža bottom-up podatke o raznim realiziranim projektima omogućavajući usporedbu troškova i koristi i procjenu djelotvornosti različitih političkih planova. Osim toga, platforma omogućava razmjenu podataka između lokalnog i državnog nivoa utičući na poboljšanje njihove međusobne koordinacije. Alat je također pogodan za izvještavanje uredu Sporazuma gradonačelnika, za izvještavanje u skladu sa Okvirnom konvencijom Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama i prema drugim važnim domaćim i međunarodnim institucijama.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.