Energetska efikasnost

GIZ donira softver za MVP Vladi Crne Gore

GIZ softver za MVP Crna Gora

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

19.05.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Cilj doniranja sistema (platforme) za monitoring i verifikaciju (PMV) Ministarstvu ekonomije Crne Gore, kao partneru projekta Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), je pružanje podrške razvoju efikasnijeg i efektivnijeg formulisanja politika u sektoru energetske efikasnosti, poručili su iz njemačke razvojne organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationalle Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Drugi važan cilj je pomoći vladi u procesu postizanja ciljeva Evropske unije koji se odnose na energetsku efikasnost i zaštitu klime (20-20-20), dodano je u izjavi za štampu.

Na dan 28. aprila, Crna Gora je zvanično primila softver i prateći priručnik koje je razvila njemačka organizacija. Sastanku su prisustvovali predstavnica ORF-EE Jasna Sekulović, zamjenik direktora GIZ-a za Crnu Goru, Nenad Rakočević i generalna direktorica Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije Crne Gore, Dragica Sekulić.

Pod pokroviteljstvom Energetske zajednice (EnC), regionalni projekt GIZ ORF-EE također podržava vlade Albanije, (BJR) Makedonije, Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine u razvoju programa za monitoring i verifikaciju politika u oblasti energetske efikasnosti“, izjavila je Jasna Sekulović. U prvoj fazi, razvijene su metodologije za praćenje implementacije akcionih planova energetske efikasnosti pojedinačnih država, koji su obavezni instrumenti po EU Direktivi o energetskim uslugama (2006/32/EU). One su naknadno dopunjene sa centralnim alatom za monitoring – Platformom za monitoring i verifikaciju (MVP). MVP je online platforma koja omogućava praćenje bilo kojeg broja planova energetske efikasnosti i ublažavanja klimatskih promjena, bilo da se radi o planovima na nivou države, regiona, ili pak na lokalnom nivou, poručili su iz GIZ-a. MVP kreatorima politika također pruža bottom-up podatke o raznim realiziranim projektima omogućavajući usporedbu troškova i koristi i procjenu djelotvornosti različitih političkih planova. Osim toga, platforma omogućava razmjenu podataka između lokalnog i državnog nivoa utičući na poboljšanje njihove međusobne koordinacije. Alat je također pogodan za izvještavanje uredu Sporazuma gradonačelnika, za izvještavanje u skladu sa Okvirnom konvencijom Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama i prema drugim važnim domaćim i međunarodnim institucijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Siemens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

19. maj 2016. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

19. maj 2016. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

19. maj 2016. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

19. maj 2016. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar