Energetska efikasnost

GIZ donira softver za MVP Vladi Crne Gore

GIZ softver za MVP Crna Gora

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

19.05.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.05.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Cilj doniranja sistema (platforme) za monitoring i verifikaciju (PMV) Ministarstvu ekonomije Crne Gore, kao partneru projekta Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), je pružanje podrške razvoju efikasnijeg i efektivnijeg formulisanja politika u sektoru energetske efikasnosti, poručili su iz njemačke razvojne organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationalle Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Drugi važan cilj je pomoći vladi u procesu postizanja ciljeva Evropske unije koji se odnose na energetsku efikasnost i zaštitu klime (20-20-20), dodano je u izjavi za štampu.

Na dan 28. aprila, Crna Gora je zvanično primila softver i prateći priručnik koje je razvila njemačka organizacija. Sastanku su prisustvovali predstavnica ORF-EE Jasna Sekulović, zamjenik direktora GIZ-a za Crnu Goru, Nenad Rakočević i generalna direktorica Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije Crne Gore, Dragica Sekulić.

Pod pokroviteljstvom Energetske zajednice (EnC), regionalni projekt GIZ ORF-EE također podržava vlade Albanije, (BJR) Makedonije, Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine u razvoju programa za monitoring i verifikaciju politika u oblasti energetske efikasnosti“, izjavila je Jasna Sekulović. U prvoj fazi, razvijene su metodologije za praćenje implementacije akcionih planova energetske efikasnosti pojedinačnih država, koji su obavezni instrumenti po EU Direktivi o energetskim uslugama (2006/32/EU). One su naknadno dopunjene sa centralnim alatom za monitoring – Platformom za monitoring i verifikaciju (MVP). MVP je online platforma koja omogućava praćenje bilo kojeg broja planova energetske efikasnosti i ublažavanja klimatskih promjena, bilo da se radi o planovima na nivou države, regiona, ili pak na lokalnom nivou, poručili su iz GIZ-a. MVP kreatorima politika također pruža bottom-up podatke o raznim realiziranim projektima omogućavajući usporedbu troškova i koristi i procjenu djelotvornosti različitih političkih planova. Osim toga, platforma omogućava razmjenu podataka između lokalnog i državnog nivoa utičući na poboljšanje njihove međusobne koordinacije. Alat je također pogodan za izvještavanje uredu Sporazuma gradonačelnika, za izvještavanje u skladu sa Okvirnom konvencijom Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama i prema drugim važnim domaćim i međunarodnim institucijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

19. maj 2016. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

19. maj 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. maj 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

19. maj 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.