Energetska efikasnost

Njemačka razvojna organizacija GIZ predala MVP softver vladi Kosova

Photo: Ministry of Economic Development

Objavljeno

23.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Njemačka razvojna organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH predala je Vladi Kosova Platformu za Monitoring i Verifkaciju (MVP) i uputstvo za korištenje kao rezultat dugogodišnje saradnje u oblasti unapređenja energetske efikasnosti.

Predaja MVP softvera 21. februara u Prištini popraćena je i korisničkom obukom, kojoj su prisustvovali predstavnici općina i centralnih vladinih institucija koji su tom prilikom upoznati sa platformom i detaljima vezanim za njeno korištenje.

Sporazum o predaji platforme su potpisali ministar Bleranda Stavileci i, u ime GIZ-a, Ottilie Mooshofer. Ministar Stavileci je tom prilikom naglasio važnost platforme za Kosovo i zahvalio se njemačkoj vladi, uključujući GIZ-u za izuzetnu saradnju u oblasti energetike, posebno naglasivši saradnju u sektoru energetske efikasnosti.

Predstavnica Njemačke ambasade na Kosovu, Henriette Koetter naglasila je da efikasna implementacija Trećeg akcionog plana za energetsku efikasnost (NAPEE III; 2016-2018) predstavlja ključan zadatak za vladu Kosova, te je dodala da će se podrška njemačke vlade Kosovu u oblasti energetske efikasnosti nastaviti.

Predaja MVP platforme Kosovu kao jednoj od partnerksih zemalja u okviru GIZ-ovog projekta Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), ima za cilj da podrži efikasniji pristup formulisanja politika u sektoru energetske efikasnosti, i potpomogne postizanje ciljeva EU 20-20-20 uštede energije i klimatske zaštite na koje su se sve ORF-EE partnerske zemlje u jugoistočnoj Evropi obavezale.

MVP je integrirana platforma za izvještavanje, ne samo prema vladi Kosova, odnosno Agenciji za energetsku efikasnost  (KAEE), nego i prema Energetskoj zajednici o ostvarenoj uštedi energije. Zahvaljujući datoj platformi Kosovu je omogućeno u stvarnom vremenu praćenje sprovođenja Nacionalnih akcionih planova za energetsku efikasnost, Općinskih akcionih planova za energetsku efikasnost, Akcionih planova energetski održivog razvoja, itd. koristeći se pri tome „bottom-up“ (odozdo prema gore) pristupom prikupljanja relevantih podataka od općinskog do nivoa centralnih institucija.

ORF-EE još od 2010. godine podržava zemlje jugoistočne Evrope u njihovim nastojanjima da uspostave jake i održive strukture za pripremu, provedbu i praćenje Akcionih planova za energetsku efikasnost u skladu sa Direktivom 2006/32/EU. U saradnji s predstavnicima zemalja zastupljenim u Koordinacijskog grupi za energetsku efikasnost Energetske zajednice, razvijena je Platforma za monitoring i verifikaciju (MVP) kao inovativni online softver za praćenje provedbe energetske efikasnosti i planova za smanjenje CO2 emisije na svim institucionalnim nivoima, a koji je prilagođen jezicima partnerksih država i njihovim specifičnim potrebama.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije

Gledajte LIVE dodelu priznanja GEFF programa za Zapadni Balkan

28 септембра 2021 - Danas na portalu Balkan Green Energy News sa početkom u 11 časova možete gledati uživo...