x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Njemačka razvojna organizacija GIZ predala MVP softver vladi Kosova

23.02.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: Ministry of Economic Development
Njemačka razvojna organizacija GIZ predala MVP softver vladi Kosova

Njemačka razvojna organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH predala je Vladi Kosova Platformu za Monitoring i Verifkaciju (MVP) i uputstvo za korištenje kao rezultat dugogodišnje saradnje u oblasti unapređenja energetske efikasnosti.

Predaja MVP softvera 21. februara u Prištini popraćena je i korisničkom obukom, kojoj su prisustvovali predstavnici općina i centralnih vladinih institucija koji su tom prilikom upoznati sa platformom i detaljima vezanim za njeno korištenje.

Sporazum o predaji platforme su potpisali ministar Bleranda Stavileci i, u ime GIZ-a, Ottilie Mooshofer. Ministar Stavileci je tom prilikom naglasio važnost platforme za Kosovo i zahvalio se njemačkoj vladi, uključujući GIZ-u za izuzetnu saradnju u oblasti energetike, posebno naglasivši saradnju u sektoru energetske efikasnosti.

Predstavnica Njemačke ambasade na Kosovu, Henriette Koetter naglasila je da efikasna implementacija Trećeg akcionog plana za energetsku efikasnost (NAPEE III; 2016-2018) predstavlja ključan zadatak za vladu Kosova, te je dodala da će se podrška njemačke vlade Kosovu u oblasti energetske efikasnosti nastaviti.

Predaja MVP platforme Kosovu kao jednoj od partnerksih zemalja u okviru GIZ-ovog projekta Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), ima za cilj da podrži efikasniji pristup formulisanja politika u sektoru energetske efikasnosti, i potpomogne postizanje ciljeva EU 20-20-20 uštede energije i klimatske zaštite na koje su se sve ORF-EE partnerske zemlje u jugoistočnoj Evropi obavezale.

MVP je integrirana platforma za izvještavanje, ne samo prema vladi Kosova, odnosno Agenciji za energetsku efikasnost  (KAEE), nego i prema Energetskoj zajednici o ostvarenoj uštedi energije. Zahvaljujući datoj platformi Kosovu je omogućeno u stvarnom vremenu praćenje sprovođenja Nacionalnih akcionih planova za energetsku efikasnost, Općinskih akcionih planova za energetsku efikasnost, Akcionih planova energetski održivog razvoja, itd. koristeći se pri tome „bottom-up“ (odozdo prema gore) pristupom prikupljanja relevantih podataka od općinskog do nivoa centralnih institucija.

ORF-EE još od 2010. godine podržava zemlje jugoistočne Evrope u njihovim nastojanjima da uspostave jake i održive strukture za pripremu, provedbu i praćenje Akcionih planova za energetsku efikasnost u skladu sa Direktivom 2006/32/EU. U saradnji s predstavnicima zemalja zastupljenim u Koordinacijskog grupi za energetsku efikasnost Energetske zajednice, razvijena je Platforma za monitoring i verifikaciju (MVP) kao inovativni online softver za praćenje provedbe energetske efikasnosti i planova za smanjenje CO2 emisije na svim institucionalnim nivoima, a koji je prilagođen jezicima partnerksih država i njihovim specifičnim potrebama.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.