Biodiverzitet

GIZ-ovi regionalni projekti za energetsku efikasnost i biodiverzitet pokreću interaktivnu platformu

GIZ projekti, Interaktivna platforma

Slika: Balkan Green Energy News

Objavljeno

01.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Zalaganjem na provođenju reformi u sektorima energetske efikasnosti, ublažavanja posljedica klimatskih promjena i zaštite biodiverziteta u Jugoistočnoj Evropi, putem Otvorenih regionalnih fondova za Jugoistočnu Evropu za energetsku efikasnost (ORF-EE) i biodiverzitet (ORF-BD), Njemačka razvojna organizacija (GIZ) ima za cilj doprinijeti održivom razvoju regije.

Dugoročni napori oba regionalna projekta njemačke razvojen organizacije GIZ su usmjereni na pružanje pomoći partnerskim zemljama JIE u provođenju sektorskih reformi i u procesu pristupanja EU, uz istovremeno zalaganje za integrisanje perspektive društvenog i ekonomskog razvoja u sve aspekte njihovog djelovanja.

Ovi napori, između ostalog, uključuju stručnu podršku i jačanje kapaciteta za preuzimanje pravne stečevine Evropske Unije, provođenje relevantnih EU i regionalnih sektorskih strategija i izvršenje obaveza u okviru globalnih sporazuma, kao što je Pariški sporazum. Oba projekta također rade i na razmjeni znanja i podizanju svijesti o ovim temama.

U ovom kontekstu, GIZ-ovi regionalni projekti su udružili snage u cilju pokretanja zajedničke interaktivne Platforme pitanja i odgovora koja će čitateljima biti dostupna na Balkan Green Energy News (BGEN) web portalu već krajem decembra 2017. godine.

„Zanimljiva pozadina ideje na kojoj se temelji ova platforma je da se BGEN čitateljima i čitateljkama, te široj javnosti ponudi mogućnost da upute sektorski relevantna pitanja GIZ-ovim projektima i da se prilikom toga široj javnosti omogući podrobnije upoznavanje sa radom oba projekta, kao i sa stanjem u sektorima energije i biodiverziteta u JIE“, izjavila je Emina Durmo, GIZ ORF-EE savjetnica.

Platforma je zamišljena da dvosmjerno djeluje, s jedne strane da čitateljima BGEN-a, svim relevantnim akterima i široj javnosti ponudi značajne informacije na temu energetske efikasnosti i biodiverziteta, te projektnih aktivnosti, dok istovremeno GIZ-ovim projektima pruža mogućnost primanja vrijednih povratnih informacija.

Već krajem decembra ove godine javnost će moći uputiti pitanja direktno na e-mail adresu askgiz@balkangreenenergynews.com.

Odabrani odgovori na postavljena pitanja će biti javno objavljeni na stranici platforme za pitanja i odgovore na BGEN-u.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

1. decembar 2017. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

1. decembar 2017. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

1. decembar 2017. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

1. decembar 2017. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj