Konferencija 22 februar registracija - srpski
Biodiverzitet

GIZ-ovi regionalni projekti za energetsku efikasnost i biodiverzitet pokreću interaktivnu platformu

GIZ projekti, Interaktivna platforma

Slika: Balkan Green Energy News

Objavljeno

01.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Zalaganjem na provođenju reformi u sektorima energetske efikasnosti, ublažavanja posljedica klimatskih promjena i zaštite biodiverziteta u Jugoistočnoj Evropi, putem Otvorenih regionalnih fondova za Jugoistočnu Evropu za energetsku efikasnost (ORF-EE) i biodiverzitet (ORF-BD), Njemačka razvojna organizacija (GIZ) ima za cilj doprinijeti održivom razvoju regije.

Dugoročni napori oba regionalna projekta njemačke razvojen organizacije GIZ su usmjereni na pružanje pomoći partnerskim zemljama JIE u provođenju sektorskih reformi i u procesu pristupanja EU, uz istovremeno zalaganje za integrisanje perspektive društvenog i ekonomskog razvoja u sve aspekte njihovog djelovanja.

Ovi napori, između ostalog, uključuju stručnu podršku i jačanje kapaciteta za preuzimanje pravne stečevine Evropske Unije, provođenje relevantnih EU i regionalnih sektorskih strategija i izvršenje obaveza u okviru globalnih sporazuma, kao što je Pariški sporazum. Oba projekta također rade i na razmjeni znanja i podizanju svijesti o ovim temama.

U ovom kontekstu, GIZ-ovi regionalni projekti su udružili snage u cilju pokretanja zajedničke interaktivne Platforme pitanja i odgovora koja će čitateljima biti dostupna na Balkan Green Energy News (BGEN) web portalu već krajem decembra 2017. godine.

„Zanimljiva pozadina ideje na kojoj se temelji ova platforma je da se BGEN čitateljima i čitateljkama, te široj javnosti ponudi mogućnost da upute sektorski relevantna pitanja GIZ-ovim projektima i da se prilikom toga široj javnosti omogući podrobnije upoznavanje sa radom oba projekta, kao i sa stanjem u sektorima energije i biodiverziteta u JIE“, izjavila je Emina Durmo, GIZ ORF-EE savjetnica.

Platforma je zamišljena da dvosmjerno djeluje, s jedne strane da čitateljima BGEN-a, svim relevantnim akterima i široj javnosti ponudi značajne informacije na temu energetske efikasnosti i biodiverziteta, te projektnih aktivnosti, dok istovremeno GIZ-ovim projektima pruža mogućnost primanja vrijednih povratnih informacija.

Već krajem decembra ove godine javnost će moći uputiti pitanja direktno na e-mail adresu askgiz@balkangreenenergynews.com.

Odabrani odgovori na postavljena pitanja će biti javno objavljeni na stranici platforme za pitanja i odgovore na BGEN-u.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Homoljskom kraju preti devastacija cijanidom sa rudnikom zlata Potaj čuka

Homoljskom kraju preti devastacija cijanidom sa rudnikom zlata Potaj čuka

30 децембра 2021 - U Homolju iznad Žagubice, kanadska kompanija Dundee namerava da otvori rudnik zlata i eksploatiše rudu...

Zaštićenim područjima preko 13 miliona dinara od UniCredit banke

28 децембра 2021 - Više od 13 miliona dinara prikupljenih kampanjom UniCredit banke biće tokom 2022. godine uloženo u zaštićena područja Srbije

Dalekovode redovno obilaze i ornitolozi i čuvari ptica

Dalekovode redovno obilaze ornitolozi i čuvari ptica

21 децембра 2021 - Osnovni motiv monitoringa je da se smanji stradanje ptica od strujnih udara i sudara sa kablovima dalekovoda

Skoro 40.000 vrsta IUCN Crvenoj listi pretnjom nestanka Crvena lista

Skoro 40.000 vrsta na IUCN Crvenoj listi je pod pretnjom nestanka

08 септембра 2021 - Međunarodna unija za zaštitu prirode je objavila da je skoro 40.000 vrsta od skoro 140.000...