Biodiverzitet

GIZ obilježio Svjetski dan okoliša sa osnovcima

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

05.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Njemačka razvojna organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), sprovođenjem niza informativnih sesija u školama glavnog grada Bosne i Hercegovine, obilježila je Svjetski dan okoliša i protekli Međunarodni dan biološke raznolikosti (22.maj) 2017.

GIZ projekti Otvoreni regionalni fondovi za jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet i Energetska efikasnost,  01. i 02. juna zajedno sa djecom osnovnih škola Mula Mustafa Bašeskija i Čengić Vila I, su ova dva globalna događaja proslavili održavanjem informativnih sesija pod nazivom „Ja sam dio prirode”. U sesijama su aktivno učestvovala djeca prvog do devetog razreda koja su ujedno i članovi eko sekcija ove dvije škole.

Direktorica GIZ ureda u Bosni i Hercegovini, Dr. Brigitte Heuel-Rolf pridružila se jednoj od datih sesiji, te je tom prilikom naglasila suštinu ovakvih obilježavanja i podsjetila na značaj ova dva globalna događaja.

Djeca su provela aktivno popodne sadivši različite vrste ljekovitog bilja, voća i cvijeća u vrtovima škola, te učeći o zaštiti klime i očuvanju okoliša.

„Kroz interaktivan i razigran pristup, školska djeca su informisana o značaju koji za sve nas nose biodiverzitet i energija, kao i o tome kako svako od nas može doprinijeti racionalnom korištenju energije, ublažavanju globalnog zagrijavanja i zaštiti životne sredine“, objasnila je Dubravka Bošnjak, GIZ ORF-EE voditeljica projekta.

Ostale aktivnosti podrazumjevale su podjelu informativnog i edukativnog materijala, sjemena i uzoraka energetski efikasnih sijalica, uključujući diskusiju o njihovoj pravilnoj upotrebi.

Sunita Selak, predstavnica projekta ORF-Biodierzitet tom prilikom je izjavila „najmlađima među nama pružena je prilika da steknu bolje razumijevanje, te da razviju empatiju i veću odgovornost prema prirodi.”

Ostale informativne sesije održat će se u predstojeća dva dana u dvije dodatne osnovne škole u Sarajevu.

Događaj je aktivno podržan od strane volontera Društva studenata biologije iz Sarajeva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

5. jun 2017. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

5. jun 2017. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

5. jun 2017. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

5. jun 2017. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto