Biodiverzitet

GIZ obilježio Svjetski dan okoliša sa osnovcima

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

05.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Njemačka razvojna organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), sprovođenjem niza informativnih sesija u školama glavnog grada Bosne i Hercegovine, obilježila je Svjetski dan okoliša i protekli Međunarodni dan biološke raznolikosti (22.maj) 2017.

GIZ projekti Otvoreni regionalni fondovi za jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet i Energetska efikasnost,  01. i 02. juna zajedno sa djecom osnovnih škola Mula Mustafa Bašeskija i Čengić Vila I, su ova dva globalna događaja proslavili održavanjem informativnih sesija pod nazivom „Ja sam dio prirode”. U sesijama su aktivno učestvovala djeca prvog do devetog razreda koja su ujedno i članovi eko sekcija ove dvije škole.

Direktorica GIZ ureda u Bosni i Hercegovini, Dr. Brigitte Heuel-Rolf pridružila se jednoj od datih sesiji, te je tom prilikom naglasila suštinu ovakvih obilježavanja i podsjetila na značaj ova dva globalna događaja.

Djeca su provela aktivno popodne sadivši različite vrste ljekovitog bilja, voća i cvijeća u vrtovima škola, te učeći o zaštiti klime i očuvanju okoliša.

„Kroz interaktivan i razigran pristup, školska djeca su informisana o značaju koji za sve nas nose biodiverzitet i energija, kao i o tome kako svako od nas može doprinijeti racionalnom korištenju energije, ublažavanju globalnog zagrijavanja i zaštiti životne sredine“, objasnila je Dubravka Bošnjak, GIZ ORF-EE voditeljica projekta.

Ostale aktivnosti podrazumjevale su podjelu informativnog i edukativnog materijala, sjemena i uzoraka energetski efikasnih sijalica, uključujući diskusiju o njihovoj pravilnoj upotrebi.

Sunita Selak, predstavnica projekta ORF-Biodierzitet tom prilikom je izjavila „najmlađima među nama pružena je prilika da steknu bolje razumijevanje, te da razviju empatiju i veću odgovornost prema prirodi.”

Ostale informativne sesije održat će se u predstojeća dva dana u dvije dodatne osnovne škole u Sarajevu.

Događaj je aktivno podržan od strane volontera Društva studenata biologije iz Sarajeva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Skoro 40.000 vrsta IUCN Crvenoj listi pretnjom nestanka Crvena lista

Skoro 40.000 vrsta na IUCN Crvenoj listi je pod pretnjom nestanka

08 септембра 2021 - Međunarodna unija za zaštitu prirode je objavila da je skoro 40.000 vrsta od skoro 140.000...

srbija pks dubai expo 2020 poziv klima biodiverzitet

Poziv privrednicima Srbije za prvu tematsku nedelju „Dubai Expo 2020“ – Klima i biodiverzitet

03 августа 2021 - Tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi je "Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost".

Severna Makedonija koncesije male hidroelektrane

Severna Makedonija će poništiti koncesije za male hidroelektrane

08 јуна 2021 - Premijer Zoran Zaev je izjavio da će većina koncesionih ugovora za male hidroelektrane u Severnoj Makedoniji biti poništena bez obzira na tužbe

medjunarodni dan biodiverziteta 2021

Međunarodni dan biodiverziteta 2021 – Budi deo rešenja

20 маја 2021 - Sve veći broj ljudi širom sveta zabrinut je kako se odnosimo prema prirodi, zbog čega menjaju navike i zahtevaju mere za zaštitu planete.