x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

GIZ obilježio Svjetski dan okoliša sa osnovcima

05.06.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: GIZ ORF-EE
GIZ obilježio Svjetski dan okoliša sa osnovcima

Njemačka razvojna organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), sprovođenjem niza informativnih sesija u školama glavnog grada Bosne i Hercegovine, obilježila je Svjetski dan okoliša i protekli Međunarodni dan biološke raznolikosti (22.maj) 2017.

GIZ projekti Otvoreni regionalni fondovi za jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet i Energetska efikasnost,  01. i 02. juna zajedno sa djecom osnovnih škola Mula Mustafa Bašeskija i Čengić Vila I, su ova dva globalna događaja proslavili održavanjem informativnih sesija pod nazivom „Ja sam dio prirode”. U sesijama su aktivno učestvovala djeca prvog do devetog razreda koja su ujedno i članovi eko sekcija ove dvije škole.

Direktorica GIZ ureda u Bosni i Hercegovini, Dr. Brigitte Heuel-Rolf pridružila se jednoj od datih sesiji, te je tom prilikom naglasila suštinu ovakvih obilježavanja i podsjetila na značaj ova dva globalna događaja.

Djeca su provela aktivno popodne sadivši različite vrste ljekovitog bilja, voća i cvijeća u vrtovima škola, te učeći o zaštiti klime i očuvanju okoliša.

“Kroz interaktivan i razigran pristup, školska djeca su informisana o značaju koji za sve nas nose biodiverzitet i energija, kao i o tome kako svako od nas može doprinijeti racionalnom korištenju energije, ublažavanju globalnog zagrijavanja i zaštiti životne sredine”, objasnila je Dubravka Bošnjak, GIZ ORF-EE voditeljica projekta.

Ostale aktivnosti podrazumjevale su podjelu informativnog i edukativnog materijala, sjemena i uzoraka energetski efikasnih sijalica, uključujući diskusiju o njihovoj pravilnoj upotrebi.

Sunita Selak, predstavnica projekta ORF-Biodierzitet tom prilikom je izjavila „najmlađima među nama pružena je prilika da steknu bolje razumijevanje, te da razviju empatiju i veću odgovornost prema prirodi.”

Ostale informativne sesije održat će se u predstojeća dva dana u dvije dodatne osnovne škole u Sarajevu.

Događaj je aktivno podržan od strane volontera Društva studenata biologije iz Sarajeva.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.