Biodiverzitet

GIZ obilježio Svjetski dan okoliša sa osnovcima

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

05.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Njemačka razvojna organizacija Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), sprovođenjem niza informativnih sesija u školama glavnog grada Bosne i Hercegovine, obilježila je Svjetski dan okoliša i protekli Međunarodni dan biološke raznolikosti (22.maj) 2017.

GIZ projekti Otvoreni regionalni fondovi za jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet i Energetska efikasnost,  01. i 02. juna zajedno sa djecom osnovnih škola Mula Mustafa Bašeskija i Čengić Vila I, su ova dva globalna događaja proslavili održavanjem informativnih sesija pod nazivom „Ja sam dio prirode”. U sesijama su aktivno učestvovala djeca prvog do devetog razreda koja su ujedno i članovi eko sekcija ove dvije škole.

Direktorica GIZ ureda u Bosni i Hercegovini, Dr. Brigitte Heuel-Rolf pridružila se jednoj od datih sesiji, te je tom prilikom naglasila suštinu ovakvih obilježavanja i podsjetila na značaj ova dva globalna događaja.

Djeca su provela aktivno popodne sadivši različite vrste ljekovitog bilja, voća i cvijeća u vrtovima škola, te učeći o zaštiti klime i očuvanju okoliša.

„Kroz interaktivan i razigran pristup, školska djeca su informisana o značaju koji za sve nas nose biodiverzitet i energija, kao i o tome kako svako od nas može doprinijeti racionalnom korištenju energije, ublažavanju globalnog zagrijavanja i zaštiti životne sredine“, objasnila je Dubravka Bošnjak, GIZ ORF-EE voditeljica projekta.

Ostale aktivnosti podrazumjevale su podjelu informativnog i edukativnog materijala, sjemena i uzoraka energetski efikasnih sijalica, uključujući diskusiju o njihovoj pravilnoj upotrebi.

Sunita Selak, predstavnica projekta ORF-Biodierzitet tom prilikom je izjavila „najmlađima među nama pružena je prilika da steknu bolje razumijevanje, te da razviju empatiju i veću odgovornost prema prirodi.”

Ostale informativne sesije održat će se u predstojeća dva dana u dvije dodatne osnovne škole u Sarajevu.

Događaj je aktivno podržan od strane volontera Društva studenata biologije iz Sarajeva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sume_statistika_jugoistocna Evropa_posumljenost po glavi stanovnika

Za šest decenija smanjila se površina šuma po glavi stanovnika za 60 procenata

11 августа 2022 - Tokom proteklih 60 godina, u svetu je nestalo 80 miliona hektara šume što je površina...

IUCN Crvena lista 2022a

Objavljena ažurirana Crvena lista ugroženih vrsta za 2022. godinu

26 јула 2022 - Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) objavila je ažurirane podatke IUCN Crvene liste ugroženih vrsta™,...

Papa Franja odlcuno deluju tacke pucanja klimatskim promenama

Papa Franja: Svi moraju odlučno da deluju, jer dolazimo do tačke pucanja u klimatskim promenama

22 јула 2022 - Papa Franja je pozvao države sveta da zajedno rade na primeni Pariskog sporazuma, upozoravajući da je tačka pucanja blizu

Serbia-national-consultation-Stokholm+50

Uključite se u konsultacije u okviru incijative Stokholm+50

11 маја 2022 - Na onlajn platformi SparkBlue, do 20. maja, svi zainteresovani imaju priliku da se direktno uključe...