Energetska efikasnost

GGF podstiče energetsku efikasnost stanova i kuća u Srbiji preko Halkbanke

GGF podstice energetsku efikasnost stanova i kuca u Srbiji preko Halkbanke

Slika: Pixabay

Objavljeno

17.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Primarna ušteda od 43 gigavat-sata i smanjenje emisije ugljen-dioksida od preko 13.000 metričkih tona godišnje istaknuti su u najavi Fonda za zeleni razvoj (GGF), koji je obezbedio dugoročni zajam od pet miliona evra za stambeno tržište u Srbiji.

Ugovor potpisan sa podružnicom Türkiye Halk Bankası AŞ u Srbiji namenjen je jačanje energetske efikasnosti kuća i stanova u zemlji, navedeno je u saopštenju.

Deo sredstava namenjen je za hipoteke za stambene jedinice s niskom potrošnjom energenata, dodao je fond. Paket uključuje tehničku pomoć, da bi Halkbanka a.d. unapredila monitoring ušteda, kao i za aktivnosti za jačanje svesti u javnosti, dodaje se u izjavi.

Sporazum otvara saradnju s novim kreditorom, koji se do preuzimanja 2015. godine zvao Čačanska banka. Ona je postala partner fonda u finansiranju energetske efikasnosti 2011. godine i bila jedna od prvih u Srbiji, saopšteno je, uz napomenu da Halkbanka ima 35 jedinica na tom tržištu.

„Uzbuđeni smo što nastavljamo saradnju s Halkbankom, a posebno nam je drago što imamo priliku da podržimo potencijalne vlasnike stanova i kuća u Srbiji koji su zainteresovani za energetski efikasne stambene objekte, što će doprineti uštedi energije i, na kraju, doprineti ublažavanju posledica klimatskih promena“, rekao je predsednik GGF-a Kristofer Nouls.

„U obnovi saradnje s kreditnim mehanizmom GGF želimo da podržimo pojedince i mala i srednja preduzeća (MSP) koji žele da ulažu u projekte energetske efikasnosti i tako unaprede svoje živote i poslovno okruženje“, izjavio je Kenan Bozkurt, generalni direktor Halkbanke, čije je sedište u Beogradu. On je podvukao da će se krediti koristiti za kupovinu stanova u zgradama koje imaju sertifikat o energetskoj efikasnosti. „Realizacija ove saradnje je u skladu s bančinim ciljem promocije održivog razvoja i investicija u projekte koji imaju pozitivan efekat na životnu sredinu. Naša banka je pionir u finansiranju projekata energetske efikasnosti u Srbiji i jako nam je važno da ostanemo posvećeni ovoj vrsti podrške svojim klijentima,“ dodao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana