Energetska efikasnost

GGF odobrio još 5 miliona evra Partner fondaciji za podršku merama energetske efikasnosti

GGF-odobrio-još-5-miliona-evra-Partner-fondaciji-za-podrsku-merama-energetske-efikasnosti

Foto: Pixabay

Objavljeno

09.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) je obezbedio novih 5 miliona evra kreditnih sredstava Partner mikrokreditnoj fondaciji, trećoj po veličini mikrokreditnoj instituciji u Bosni i Hercegovini, za finansiranje mera energetske efikasnosti.

Očekuje se da će mere energetske efikasnosti koje će se finansirati novim kreditnim sredstvima GGF-a doprineti da se postigne ušteda primarne energije od 41.000 MWh na godišnjem nivou i da se smanje emisije ugljen-dioksida za 12.400 tona godišnje, navodi se u saopštenju GGF-a.

Partner mikrokreditna institucija odobrava mikrokredite za izolaciju kuća uglavnom korisnicima u ruralnim područjima. Bosna i Hercegovina (BiH) ima veliki potencijal za poboljšanje energetske efikasnosti, s obzirom da ima energetski intenzitet skoro 40% veći od drugih zemalja zapadnog Balkana i više nego duplo veći od proseka u Evropskoj uniji.

“Partner mikrokreditna fondacija je partner GGF-a od 2012. godine, kada je postala prva mikrokreditna partnerska institucija fonda. Ova investicija snažno jača misiju GGF-a na polju promovisanja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u jugoistočnoj Evropi”, rekao je predsednik GGF-a Olaf Zymelka.

Partner je prva mikrokreditna fondacija iz Bosne i Hercegovine koja je pre šest godina započela saradnju sa GGF-om, sa ciljem promovisanja energetske efikasnosti, izjavio je Senad Sinanović, direktor Partner mikrokreditne fondacije. “Partner je do sada plasirao preko 12 miliona evra za mere energetske efikasnosti, kojima je finansirano skoro 5.000 individualnih projekata. Kroz ulaganja u energetsku efikasnost, Partner je podržao značajne uštede u energiji u BiH i doprineo smanjenju emisija CO2”, dodao je.

Osim u BiH, GGF, koji su osnovali nemačka KfW banka i Evropska investiciona banka (EIB), pomaže mere energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije u SrbijiMakedoniji, na Kosovu* i u Turskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana