Energetska efikasnost

GGF obezbedio tri miliona evra za zeleno finansiranje agrara na Kosovu*

Slika: Mass Designs from Pixabay

Objavljeno

01.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) uložio je tri miliona evra u mikrofinansijsku organizaciju KEP Trust čime su obezbeđena sredstva za kreditiranje fizičkih lica i malih poljoprivrednika na Kosovu* u segmentu energetske efikasnosti i boljeg upravljanja resursima.

Zajmovi će biti dostupni pre svega seljacima kako bi u svojim domovima i firmama primenili mere za povećanje energetske efikasnosti i efikasnosti upotrebe resursa. Kroz novu investiciju GGF i KEP Trust žele da podrže zeleni oporavak tokom i nakon krize izavane pandemijom COVID-19, navodi se u saopštenju GGF-a.

Krediti će moći da se dobiju za novu poljoprivrednu opremu ili energetsku obnovu domaćinstava

Investicija GGF-a će omogućiti da KEP Trust proširi kreditne linije za zelene mere – poput modernizacije poljoprivredne mehanizacije nabavkom energetski efikasnijih modela ili poboljšanja izolacije u domaćinstvima kako bi se smanjio gubitak energije.

Finansiranjem takvih aktivnosti očekuje se smanjenje potrošnje električne energije od 2.700 MWh i smanjenje emisija CO2 više od 320 tona godišnje.

GGF-a i KEP Trust žele da osposobe svoje klijente da nastave da ulažu u zeleniju budućnost

Dve finansijske institucije posebno žele da osposobe korisnike kredita da nastave da ulažu u zeleniju budućnost, uprkos problemima koje donosi kriza izazvana pandemijom. Investicija GGF-a će, takođe, pomoći da manje firme i individualna domaćinstava poboljšaju svoju likvidnost koja im je oslabljena zbog pandemije, saopštio je GGF.

Inače, KEP Trust je vodeća mikrofinansijska organizacija na Kosovu* koja ima više od 20.000 klijenata, prvenstveno u ruralnim oblastima. Od 2017. godine važan je saveznik GGF-a u njegovim aktivnostima da se poveća dostupnost namenskog finansiranja čiji je cilj da lokalna preduzeća učine svoje poslovanje održivijim.

Zymelka: KEP Trust je dragocen partner

Predsednik GGF-a Olaf Zymelka rekao je da KEP Trust vodi profesionalni menadžerski tim koji je posvećen da obezbedi finansiranje onima kojima mogućnost zaduživanja nije previše dostupna.

„To čini KEP Trust dragocenim partnerom u naporima GGF-u da ostvari svoju misiju tako što će osigurati finansiranje za zeleni ekonomski rast onima kojima je to potrebno. Omogućiti lokalnim preduzećima i porodicama resurse za jačanje njihove dugoročne održivosti je još važnije u ovim turbulentnim vremenima“, rekao je Zymelka.

Izvršni direktor KEP Trusta Shpend Nura poručio je da im je drago što jačaju partnerstvo i saradnju sa GGF-om, jer je to presudno da se obezbedi dodatno finansiranje za klijente u ruralnim oblastima.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. februar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

1. februar 2021. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

1. februar 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

1. februar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora