Električna energija

GEN-I oborio cene struje u Sloveniji za 15 odsto na tri meseca zbog korone

Slika: Christian Oehlenberg, Pixabay

Objavljeno

27.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija za trgovanje i snabdevanje energentima GEN-I spustila je svoje tarife za niski napon na domaćem tržištu i tako povećala olakšice koje je vlada vanredno uvela povodom pandemije korone.

Domaćinstva i male firme koje električnom energijom snabdeva GEN-I doo dobili su popust od 15 odsto u Sloveniji. Tamošnji potrošači u toj kategoriji plaćaće u proseku 30 procenata manje tokom tri meseca, ako se uračunaju i državne mere podrške. GEN-I je naglasio svoju i društvenu odgovornost celog korporativnog sektora u vezi s pandemijom korone.

Vlada je ranije suspendovala naknadu za podršku proizvodnji struje iz obnovljivih izvora u visokoefikasnoj kogeneraciji, a oborila je i mrežarinu.

Rečena kompanija, koja trguje električnom energijom i snabdeva tržište, saopštila je da se odluka odnosi i na tačnu potrošnju i po ugovorima bez ograničenja po jedinstvenoj, vršnoj i tarifi van vršnog perioda. Doprinosi za rad operatora tržišta i energetsku efikasnost kao i akciza ostaju nepromenjeni, dodato je u izjavi.

GEN-I je naglasio svoju i društvenu odgovornost celog korporativnog sektora u vezi s pandemijom korone i pozvao kompanije da pomognu potrošačima

Računi u klasi niskog napona biće na nižem nivou barem u periodu do kraja maja, po poslednjim informacijama. GEN-I je takođe aktivan u sektoru gasa.

Brojna domaćinstva i mala preduzeća su sada u teškoj situaciji, naveo je predsednik uprave ove energetske kompanije Robert Golob i naglasio da je ona prvi snabdevač koji je smanjio cene. „U takvim trenucima, naša je želja da doprinesemo olakšavanju te teške situacije. Nadamo se da će naš primer slediti druge kompanije koje danas mogu da pomognu i to ne samo one u oblasti energetike. Sada nije vreme pravljenja profita i štićenja vlastitih interesa; vreme je za solidarnost,“ podvukao je.

U odvojenoj objavi, GEN-I je obećao da će osigurati kontinuitet poslovanja tokom borbe protiv korone i oboljenja COVID-19 koje ona izaziva. Otkrio je i da 95 procentata zaposlenih zadatke obavlja kod kuće, dok su ostali razdvojeni u dve grupe.

Golob: 95 procentata zaposlenih zadatke obavlja kod kuće, dok su ostali razdvojeni u dve grupe

I druga preduzeća za prenos i proizvodnju električne energije u zemlji uvela su vanredni režim rada zbog naglog širenja novog korona virusa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

27. mart 2020. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

27. mart 2020. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

27. mart 2020. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

27. mart 2020. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7