Električna energija

Francuska komuna uživa bez troškova nakon postavljanja hidroturbina i solarnih panela

Francuska komuna uživa bez računa nakon postavljanja hidroturbina i solarnih panela

Foto: Commune de Muttersholtz / Facebook

Objavljeno

15.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Lokalna samouprava u mestu Mitersolc na severoistoku Francuske koristi električnu energiju samo iz obnovljivih izvora. Dok su cene struje porasle širom Francuske, ova opština već godinama ima račun za struju približan nuli, zahvaljujući svojim solarnim panelima i dvema malim hidroelektranama.

Ideja za proizvodnju električne energije radi održivog pokrivanja energetskih troškova komune-opštine javila se 2008. godine, pa su na reci Il instalirane dve hidrocentrale s ukupno tri turbine. Projekat je koštao 2,1 milion evra. Zamenik načelnika ovog malog mesta Mišel Ranode objasnio je da više nema računa za struju i da se plaća samo naknada za korišćenje javne mreže.

Francusko selo uživa bez računa nakon postavljanja hidroturbina i solarnih panela, hidroelektrana

Pored hidroelektrana, urađena je izolacija na opštinskim zgradama i postavljeni su solarni paneli.

„Mnogi su postavljali pitanje da li se zaista isplati potrošiti toliko novca da bi se napravila mikrohidroelektrana. Iako to jeste vrlo zgodan uređaj. Danas možemo videti da nam se isplatilo. Već smo znali da smo na pravom putu“, rekao je zamenik načelnika za Euronews .

Kolika je ušteda od opštinske električne energije

Opštinska uprava je od 2008. i 2020. godine oborila potrošnju struje za 40 odsto. Javne zgrade poput škola, vrtića i opštinskih prostorija koriste samo 10 odsto proizvedene energije, a lokalna samouprava prodaje preostalih 90 odsto.

„Sa današnjim cenama struje, mi godišnje uštedimo 43.000 evra, dok od prodaje zaradimo 60.000 evra, računajući i troškove održavanja“, objasnio je šef opštinske uprave Žilijen Rodriges.

Privatne kuće se ne snabdevaju opštinskom strujom iz obnovljivih izvora, ali opština planira da proširi sistem. Trenutno se proizvodi 900 megavat-sati godišnje, a da bi se snabdela domaćinstva i preduzeća potrebno je 14 puta više.

Za toliku količine energije potrebno je postaviti dve vetroturbine ili solarne panele u površini ekvivalentnoj onoj koju bi zauzelo sedam fudbalskih terena.

Laboratorija ekološke tranzicije i francuska prestonica biodiverziteta za 2017. godinu

Mitersolc je 2017. godine proglašen za francusku prestonicu biodiverziteta. To je prva mala komuna koja je stekla to priznanje. Kriterijum nije samo biodiverzitet u mestu, već i napori zajednice da se on očuva.

Ovo selo nosi i titulu teritorije pozitivne energije za zeleni rast. Pozitivna energetska teritorija je ona koja teži da maksimalno smanji svoje energetske potrebe, kroz energetsku efikasnost, i da potražnju pokrije iz lokalnih obnovljivih izvora energije.

Meštani veruju da bi druge lokalne samouprave trebalo da slede njihov primer.

Nekoliko gradova u Jugoistočnoj Evropi pokrenulo je slične inicijative, bazirane pre svega na solarnoj energiji. Skopska Opština Centar je osnovala Trgovačko društvo za proizvodnju i prodaju električne energije iz obnovljivih izvora. Mostar je pokrenuo projekat izgradnje fotonaponskog postrojenja za vlastite potrebe, a slična inicijativa postoji i u Sarajevu.

Vlasti u Brašovu u Rumuniji su nedavno pokrenule inicijativu za opštinsku solarnu elektranu na zemljištu u svom vlasništvu. Slični projekti se nižu i u Grčkoj, gde lokalne samouprave u tu svrhu mogu da osnivaju energetske zajednice sa javnim preduzećima i institucijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

15. mart 2023. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

15. mart 2023. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja

hrvatski telekom ht professio energia ppa ugovor

HT i Professio Energia potpisali prvi korporativni PPA ugovor u Hrvatskoj

15. mart 2023. - Hrvatski Telekom saopštio je da je potpisan desetogodišnji virtualni korporativni ugovor o snabdevanju električnom energijom

vlada srbije prozjumer solarni paneli

I Vlada Srbije postaje prozjumer – solarni paneli biće postavljeni na tri zgrade

15. mart 2023. - Projekat postavljanja solarnih elektrana je u završnoj fazi pripreme, kažu u Upravi za zajedničke poslove republičkih organa