Električna energija

Francuska i Srbija potpisale pet sporazuma za kritične sirovine, otpad i energetiku

srbija francuska kriticne sirovine nuklearna energija otpad makron vucic

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Objavljeno

30.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

30.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji potpisano je 12 sporazuma među kojima su pet koja se odnose na kritične mineralne sirovine, u koje spada i litijum, energetiku i zaštitu životne sredine.

U energetici je dogovorena saradnja u vezi sa nuklearnom energijom i potpisan ugovor o kreditu za prenosnu mrežu. Sporazumi o zaštiti životne sredine podrazumevaju razmenu znanja u vezi sa upravljanjem otpadom i gradnju postrojenja za prećišćavanje otpadnih voda.

Srbija i Francuska potpisale su izjave o namerama između Vlade Srbije i međuministarskog delegata za strateško snabdevanje rudama i metalima Francuske o partnerstvu i saradnji u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina. Potpisali su ih ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i međuresorni delegat za nabavku strateških metala i minerala Benžamen Galzo.

Inače, Srbija je u julu sa Evropskom unijom potpisala Memorandum o razumevanju između Srbije i EU o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila. Jedna od projekata u okviru partnerstva je projekat Jadar za dobijanje litijuma kompanije Rio Tinto. Baš zbog toga ekološki aktivisti pisali su predsedniku Makronu.

Potpisan i ugovor o kreditu za EMS

Kada je reč o nuklearkama, Srbija je sa francuskom državnom kompanijom EDF u aprilu potpisala memorandum o saradnji, a sada i pismo o angažovanju za procenu potencijala za razvoj civilnog nuklearnog programa u Srbiji u okviru pomenutog Memoranduma o razumevanju između EDF-a i Vlade Srbije. Potpise su sada staviliministarka Đedović Handanović i izvršni direktor grupe EDF Gzavije Irsa.

Za sektor energetike je potpisan i Ugovor o kreditnom aranžmanu između Elektromreže Srbije (EMS), operatora prenosnog sistema, i Francuske agencije za razvoj. Parafirali su ga direktorka EMS-a Jelena Matejić i generalni direktor AFD-a Remi Riju.

Dogovorena je i saradnja u upravljanju otpadom. Sporazum o interesu između Vlade Srbije i kompanija SUEZ International SAS i Vinci Construction Grands Projects SA za projektovanje, izgradnju, finansiranje, rad i održavanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu. Potpisali su ga ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i zamenica predsednika i generalnog direktora SUEZ-a Sabrina Susan.

Trostrani ugovor o partnerstvu pod okriljem Fonda za tehničke ekspertize i prenos iskustava između Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije, Francuske agencije za razvoj i Regionalnog centra za upravljanje otpadom regije Pariza potpisali su ministarka životne sredine Irena Vujović i potpredsednik Regionalnog centra za upravljanje otpadom regije Pariza Paskal Pelen.

Đedović Handanović; Pričamo o potencijalu nuklearne energije u Srbiji, ne o razvoju

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da kada je reč o nuklearnoj energiji, sa Francuskom se priča o potencijalu, ne o razvoju. Razgovara se, dodala je, o razmeni stručnih znanja, iskustava kadrova i eventualnoj tehničkoj pomoći u izgradnji institucionalnog i regulatornog okvira, preneli su lokalni mediji.

Francuska je, kako je navela, rudarska zemlja, sa razvijenim geološkim i rudarskim standardima i institucijama, pa i u oblasti rudarstva i kritičnih mineralnih sirovina može da se razgovara o razmeni znanja, iskustava, jačanju kapaciteta Srbije.

Saradnja sa EDF-om je već počela

Srbija, kako je navela, sa EDF-om na osnovu potpisanog memoranduma iz aprila već razrađuje dalje korake u saradnji, pre svega u domenu razmene stručnog znanja i iskustva, kao i u tehničkoj pomoći kako bi došli do najboljih dugoročnih rešenja koja se mogu potencijalno ticati primene nuklearne energije u Srbiji.

Francuska je najveći operater nuklearnih elektrana u Evropi, ali i nosilac novih tehnologija, kao što su mali, modularni nuklearni reaktori, istakla je ministarka, i dodala da nuklearke obezbeđuju baznu energiju, koja će biti potrebna Srbiji zbog prestanka korišćenja uglja.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je molio Makrona za saradnju u oblasti nuklearnih programa jer Srbija za deset godina neće imati električnu energiju, ako ne koristi nuklearnu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg pljevlja rekonstrukcija miro vracar

EPCG odlaže ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja za 2026.

30. avgust 2024. - Planirano zaustavljanje TE Pljevlja u 2025. moglo bi da bude odloženo za 2026, najavio je Miro Vračar, pomoćnik izvršnog direktora EPCG

srbija francuska kriticne sirovine nuklearna energija otpad makron vucic

Francuska i Srbija potpisale pet sporazuma za kritične sirovine, otpad i energetiku

30. avgust 2024. - Dogovorena saradnja u vezi sa nuklearnom energijom, potpisani ugovori o kreditu za EMS i gradnji postrojenja za prećišćavanje otpadnih voda

damir miljevic bih solar energetska tranzicija

Država blokira domaćinstva i privredu da koriste solarnu energiju u BiH

30. avgust 2024. - Damir Miljević je naglasio da je veliki problem BiH i što se nije ozbiljno krenulo u dijalog o zatvaranju rudnika i termoelektrana na ugalj

kina solar vetar rekord ciljevi

Kina je 6,5 godina pre roka dostigla ciljeve za solar i vetar

30. avgust 2024. - Do kraja jula dostigla je ukupni instalisani kapacitet za proizvodnju električne energije u vetroparkovima i solarnim elektranama od 1.200 GW