OIE

Fond za zeleni razvoj dobio nagradu Principi za odgovorno investiranje

Fond za zeleni razvoj dobio nagradu Principi za odgovorno investiranje

Slika: Regionalne kancelarije savetnika GGF-a

Objavljeno

08.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund – GGF), jedan od prvih svetskih specijalizovanih fondova za investiranje u obnovljive izvore i energetsku efikasnost, dobio je nagradu inicijative Principi za odgovorno investiranje (PRI), koju su pokrenule Ujedinjene nacije. GGF je nagradu dobio u kategoriji „najveći uticaj na svetskom nivou“.

Principe za odgovorno investiranje (Principles for Responsible Investment – PRI) osnovao je 2006. godine generalni sekretar UN Kofi Annan. Od tada je broj firmi koje su pristupile ovoj inicijativi povećan sa sto na više od 3.000. Potpisinici podržavaju šest principa koji nude listu akcija za uključivanje pitanja iz oblasti zaštite životne sredine, društva i upravljanja u investicionu praksu.

Inicijativu Principi za odgovorno investiranje pokrenuo je 2006. generalni sekretar UN Kofi Annan

Ove godine dobitnici nagrada izabrani su u pet kategorija, a 120 prijava predali su potpisnici inicijative sa sedištem u 25 zemalja. Finance in Motion, potpisnik inicijative i savetnik GGF-a, prijavio je ovaj fond kao pionira u investiranju koje donosi velike koristi za celo društvo.

GGF je nagrađen za svoj rad na ublažavanju klimatskih promena i promociji održivog ekonomskog rasta

GGF je dobio nagradu za svoj rad na ublažavanju klimatskih promena i promociji održivog ekonomskog rasta u 19 regiona širom jugoistočne Evrope, istočnog susedstva EU, Bliskog istoka i severne Afrike, navodi se u saopštenju ovog Fonda.

Fond je uspeo da aktivira ulaganja u zelenu ekonomiju veća od milijardu evra

Inače, Fond za zeleni razvoj je jedna od prvih investicionih kompanija za obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i mere za efikasnost resursa koji koristi javni kapital za mobilizaciju privatnih investicija.


Fond za zeleni razvoj Principi za odgovorno investiranje olaf zymelkaNagrada dokazuje posvećenost GGF-a da obezbedi inovativne opcije za investicije koje promovišu obnovljive izvore energije i povećavaju mogućnost za ciljano finansiranje mera za zaštitu od klimatskih promena. Za GGF je važno da povećava interes za investiranje onih koji žele da svoja ulaganja usmere u poboljšanje životne sredine i društvo jer to doprinosi rastu zelene ekonomije.

Olaf Zymelka, predsednik GGF


Od osnivanja 2009. aktivnosti Fonda pokrenule su ulaganja u zelenu ekonomuju vredna više od milijardu evra.

Ove investicije godišnje uštede više od 3,6 miliona MWh energije, smanje emisije CO2 za više od 920.000 tona i doprinose da se smanji ili ponovo upotrebi više od 500.000 tona vode, otpada i sirovina, navodi se u saopštenju GGF-a.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. oktobar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

8. oktobar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

8. oktobar 2020. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

8. oktobar 2020. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike