OIE

FIPA: Investicija od 10 miliona evra u opštini Breza

Photo: FIPA

Objavljeno

13.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Oko 10 miliona evra biće uloženo u izgradnju kogeneracijskog postrojenja na biomasu kapaciteta 1,6 MW i druge projekte u Opštini Breza, saopštila je Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Ostali projekti su izgradnja linije za proizvodnju peleta, postrojenja za suvu reciklažu guma i projekat hidroponike (proizvodnje organske hrane na vodi umesto u zemlji), prvi te vrste na Balkanu.

Projekat kogeneracije na biomasu u 60 opština BiH priprema FIPA sa italijanskom firmom Pyrox. Prema ranijim najavama, ukupna vrednost te investicije je 150 miliona evra, a svaka opština bi trebalo da od projekta zarađuje milion evra godišnje i zaposli 25 radnika, kako je izjavio prošle godine  Gordan Milinić, direktor FIPA u intervjuu za Balkan Green Energy News.

Investiciji u Opštini Breza pridružiće se zagrebačka kompanija Prva guma sa partnerima iz Nemačke, SAD, Kine i Holandije.

Direktor FIPA izjavio je na sastanku sa investitorom Zdenkom Sabljićem da će FIPA pružiti punu podršku projektu u svim fazama njegovog sprovođenja kroz javno-privatno partnerstvo sa Opštinom Breza.

Vrednost investicije je oko 10 miliona evra i planirano je zapošljavanje 150 radnika. Projekat se sprovedi u Brezi zbog blizine autoputa, aerodroma i železnice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

13. februar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

13. februar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

13. februar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

13. februar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.