OIE

FIPA: Investicija od 10 miliona evra u opštini Breza

Photo: FIPA

Objavljeno

13.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Oko 10 miliona evra biće uloženo u izgradnju kogeneracijskog postrojenja na biomasu kapaciteta 1,6 MW i druge projekte u Opštini Breza, saopštila je Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Ostali projekti su izgradnja linije za proizvodnju peleta, postrojenja za suvu reciklažu guma i projekat hidroponike (proizvodnje organske hrane na vodi umesto u zemlji), prvi te vrste na Balkanu.

Projekat kogeneracije na biomasu u 60 opština BiH priprema FIPA sa italijanskom firmom Pyrox. Prema ranijim najavama, ukupna vrednost te investicije je 150 miliona evra, a svaka opština bi trebalo da od projekta zarađuje milion evra godišnje i zaposli 25 radnika, kako je izjavio prošle godine  Gordan Milinić, direktor FIPA u intervjuu za Balkan Green Energy News.

Investiciji u Opštini Breza pridružiće se zagrebačka kompanija Prva guma sa partnerima iz Nemačke, SAD, Kine i Holandije.

Direktor FIPA izjavio je na sastanku sa investitorom Zdenkom Sabljićem da će FIPA pružiti punu podršku projektu u svim fazama njegovog sprovođenja kroz javno-privatno partnerstvo sa Opštinom Breza.

Vrednost investicije je oko 10 miliona evra i planirano je zapošljavanje 150 radnika. Projekat se sprovedi u Brezi zbog blizine autoputa, aerodroma i železnice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

damir miljevic energetska tranzicija intervju repcons

Energetska tranzicija nije pretnja za Zapadni Balkan, nego razvojna šansa

27 октобра 2021 - Damir Miljević, konsultant u oblasti energetske tranzicije, objasnio je za naš portal šta ova industrijska revolucija donosi i kako da te prilike iskoristimo za privredni razvoj

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

26 октобра 2021 - U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

26 октобра 2021 - Filip Koprčina iz Hrvatske je jedan od nagrađenih učesnika ovogodišnjeg konkursa u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

GEN-I program za gradjane solar

GEN-I ponudio građanima da zajednički proizvode struju iz solara

25 октобра 2021 - Slovenački snabdevač i trgovac električnom energijom ponudio je model namenjen građanima koji nemaju uslove da instaliraju solarne panele na krovove