OIE

FIPA: Investicija od 10 miliona evra u opštini Breza

Photo: FIPA

Objavljeno

13.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Oko 10 miliona evra biće uloženo u izgradnju kogeneracijskog postrojenja na biomasu kapaciteta 1,6 MW i druge projekte u Opštini Breza, saopštila je Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Ostali projekti su izgradnja linije za proizvodnju peleta, postrojenja za suvu reciklažu guma i projekat hidroponike (proizvodnje organske hrane na vodi umesto u zemlji), prvi te vrste na Balkanu.

Projekat kogeneracije na biomasu u 60 opština BiH priprema FIPA sa italijanskom firmom Pyrox. Prema ranijim najavama, ukupna vrednost te investicije je 150 miliona evra, a svaka opština bi trebalo da od projekta zarađuje milion evra godišnje i zaposli 25 radnika, kako je izjavio prošle godine  Gordan Milinić, direktor FIPA u intervjuu za Balkan Green Energy News.

Investiciji u Opštini Breza pridružiće se zagrebačka kompanija Prva guma sa partnerima iz Nemačke, SAD, Kine i Holandije.

Direktor FIPA izjavio je na sastanku sa investitorom Zdenkom Sabljićem da će FIPA pružiti punu podršku projektu u svim fazama njegovog sprovođenja kroz javno-privatno partnerstvo sa Opštinom Breza.

Vrednost investicije je oko 10 miliona evra i planirano je zapošljavanje 150 radnika. Projekat se sprovedi u Brezi zbog blizine autoputa, aerodroma i železnice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

13. februar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

13. februar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

13. februar 2017. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

13. februar 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije