OIE

FBiH uvodi prozjumere i aukcije za obnovljivu energiju

fbih-prozjumeri-aukcije

Foto: Pexels

Objavljeno

02.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojio je paket reformskih energetskih zakona uključujući Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, kojim se uvodi kategorija prozjumera kao i aukcije za obnovljivu energiju. U setu su i Zakon o električnoj energiji i Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti.

Kada je reč o prozjumerima, predviđeni su i sistem neto merenja i sistem neto obračuna. Maksimalna instalisana snaga po pojedinačnom postrojenju ograničena je na 150 kW, pri čemu instalisana snaga elektrane ne može biti veća od odobrene priključne snage objekta krajnjeg kupca.

Prozjumeri iz kategorije domaćinstava odobrene priključne snage do 10,8 kW imaju pravo da izaberu opciju neto merenja na period od deset godina, nakon čega ostvaruju pravo na neto obračun.

Vlasnik elektrane za sopstvene potrebe može biti i treća strana

Vlasnik elektrane za sopstvene potrebe prozjumera može biti i treća strana, uz zaključenje posebnog sporazuma s krajnjim kupcem za čije je potrebe elektrana priključena.

Kada je reč o prodaji viškova struje, prozjumer koji tokom obračunskog perioda preda više električne energije u mrežu nego što preuzme ostvaruje pravo na kredit izražen u kilovat-satima kod neto merenja ili u novcu kod neto obračuna, a on se prenosi u korist prozjumera u naredni obračunski period.

Zakon omogućava i udruživanje prozjumera

Zakon takođe predviđa udruživanje, gde kupci iz kategorije domaćinstava i komercijalni kupci čiji su objekti locirani unutar iste zgrade ili stambenog kompleksa imaju pravo da nastupaju zajednički kao prozjumeri.

Aukcije su predviđene za fid-in tarife i za premije

Što se tiče aukcija za obnovljive izvore energije, zakon predviđa dva tipa – za mala i velika postrojenja. Mala se nadmeću za garantovanu otkupnu cenu, a velika za fiksne premije po isporučenim megavat-satima.

Aukcije podrazumevaju kvote koje su izražene u jedinicama instalisane snage postrojenja.

Usvojeni zakon o električnoj energiji olakšava proceduru za postrojenja na obnovljive izvore

Zakon o električnoj energiji pojednostavljuje administrativnu proceduru za izgradnju i rad postrojenja na obnovljive izvore energije, prvenstveno solarnih elektrana i vetroelektrana, a uvodi i nove kategorije učesnika i delatnosti na tržištu električne energije (aktivni kupci, agregatori, energetske zajednice, operatori skladišta).

Ovaj zakon stvara pravni okvir za uvođenje elektromobilnosti i unapređuje regulaciju kvaliteta snabdevanja, a uvodi i mehanizme za bolju zaštitu krajnjih kupaca električne energije.

Treći zakon predviđa pripremu energetske strategije FBiH

Zakon o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti propisuje dugoročne ciljeve vođenja energetske politike, što podrazumeva pripremu energetske strategije FBiH, a definiše i uslove za obavljanje delatnosti u sektoru energetike i uvodi mehanizme za zaštitu ugroženih i zaštićenih kupaca energije.

Obrazlažući predloge zakona pre usvajanja, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić je rekao da se njima uvode evropski standardi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

2. avgust 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

2. avgust 2023. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

2. avgust 2023. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

2. avgust 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta