x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Evropska Komisija upozorava Kipar da „raščisti“ zakonski nered oko otpada

14.12.2016. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Evropska Komisija upozorava Kipar da „raščisti“ zakonski nered oko otpada

Kipar mora da usvoji odnosno izmeni planove na polju upravljanja otpadom da bi se načinili važni koraci ka stvaranju cirkularne ekonomije, ili da se suoči s postupkom pred visokim evropskim sudom, objavila je Evropska komisija.

Kipar mora da usvoji odnosno izmeni planove na polju upravljanja otpadom da bi se načinili važni koraci ka stvaranju cirkularne ekonomije, ili da se suoči s postupkom pred visokim evropskim sudom, navela je Evropska komisija.

Ta ostrvska država u Sredozemnom moru je dobila opomenu da treba da poštuje zakone Evropske Unije, a posebno Direktivu o otpadu, s obavezom da svakih šest godina obavi procenu planova o upravljanju otpadom i da ih promeni u skladu s potrebama.

„Kipar nije obavio procenu, nije produžio ni izmenio nacionalne planove upravljanja otpadom za predstojeći period, a kasni i u sprečavanju stvaranja otpada“, izvestila je Komisija u belešci o Decembarskom paketu prekršaja, koji navodi slučajeve kršenja niza direktiva EU i u drugim državama članicama.

Planovi i programi za upravljanje otpadom u EU su oblikovani da pomognu Kipru, kao i drugim državama, da umanje štetan uticaj otpada na zdravlje ljudi. To može da bude od posebnog značaja za jednu ostrvsku državu, gde postoji manjak prostora, dok su i druge mogućnosti, poput izgradnje postrojenja pa čak i običnih deponija, vrlo ograničene.

Komisija je o ovome poslala zvanično obaveštenje Kipru još u oktobru 2015. godine, pozivajući vlasti da unesu promene u dokumenta.

„Iako je Kipar preduzeo neke mere u oblasti upravljanja otpadom po gradovima, planovi za druge vrste otpada i dalje nedostaju“, navela je Evropska Komisija u obrazloženom mišljenju, drugom koraku u postupku podsećanja država članica da se pridržavaju pravne tekovine Evropske Unije.

„Ukoliko Kipar ne učini ništa u naredna dva meseca, slučaj može biti prosleđen Sudu pravde EU“, zaključuje se u upozorenju iz Brisela. Ako Sud pravde presudi protiv države članice, ona mora preduzme korake da bi se saglasila s presudom.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.