Otpad

Evropska Komisija upozorava Kipar da „raščisti“ zakonski nered oko otpada

Kipar otpad

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Kipar mora da usvoji odnosno izmeni planove na polju upravljanja otpadom da bi se načinili važni koraci ka stvaranju cirkularne ekonomije, ili da se suoči s postupkom pred visokim evropskim sudom, objavila je Evropska komisija.

Kipar mora da usvoji odnosno izmeni planove na polju upravljanja otpadom da bi se načinili važni koraci ka stvaranju cirkularne ekonomije, ili da se suoči s postupkom pred visokim evropskim sudom, navela je Evropska komisija.

Ta ostrvska država u Sredozemnom moru je dobila opomenu da treba da poštuje zakone Evropske Unije, a posebno Direktivu o otpadu, s obavezom da svakih šest godina obavi procenu planova o upravljanju otpadom i da ih promeni u skladu s potrebama.

„Kipar nije obavio procenu, nije produžio ni izmenio nacionalne planove upravljanja otpadom za predstojeći period, a kasni i u sprečavanju stvaranja otpada“, izvestila je Komisija u belešci o Decembarskom paketu prekršaja, koji navodi slučajeve kršenja niza direktiva EU i u drugim državama članicama.

Planovi i programi za upravljanje otpadom u EU su oblikovani da pomognu Kipru, kao i drugim državama, da umanje štetan uticaj otpada na zdravlje ljudi. To može da bude od posebnog značaja za jednu ostrvsku državu, gde postoji manjak prostora, dok su i druge mogućnosti, poput izgradnje postrojenja pa čak i običnih deponija, vrlo ograničene.

Komisija je o ovome poslala zvanično obaveštenje Kipru još u oktobru 2015. godine, pozivajući vlasti da unesu promene u dokumenta.

„Iako je Kipar preduzeo neke mere u oblasti upravljanja otpadom po gradovima, planovi za druge vrste otpada i dalje nedostaju“, navela je Evropska Komisija u obrazloženom mišljenju, drugom koraku u postupku podsećanja država članica da se pridržavaju pravne tekovine Evropske Unije.

„Ukoliko Kipar ne učini ništa u naredna dva meseca, slučaj može biti prosleđen Sudu pravde EU“, zaključuje se u upozorenju iz Brisela. Ako Sud pravde presudi protiv države članice, ona mora preduzme korake da bi se saglasila s presudom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

14. decembar 2016. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

14. decembar 2016. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

14. decembar 2016. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

14. decembar 2016. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela