Otpad

Evropska Komisija upozorava Kipar da „raščisti“ zakonski nered oko otpada

Kipar otpad

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Kipar mora da usvoji odnosno izmeni planove na polju upravljanja otpadom da bi se načinili važni koraci ka stvaranju cirkularne ekonomije, ili da se suoči s postupkom pred visokim evropskim sudom, objavila je Evropska komisija.

Kipar mora da usvoji odnosno izmeni planove na polju upravljanja otpadom da bi se načinili važni koraci ka stvaranju cirkularne ekonomije, ili da se suoči s postupkom pred visokim evropskim sudom, navela je Evropska komisija.

Ta ostrvska država u Sredozemnom moru je dobila opomenu da treba da poštuje zakone Evropske Unije, a posebno Direktivu o otpadu, s obavezom da svakih šest godina obavi procenu planova o upravljanju otpadom i da ih promeni u skladu s potrebama.

„Kipar nije obavio procenu, nije produžio ni izmenio nacionalne planove upravljanja otpadom za predstojeći period, a kasni i u sprečavanju stvaranja otpada“, izvestila je Komisija u belešci o Decembarskom paketu prekršaja, koji navodi slučajeve kršenja niza direktiva EU i u drugim državama članicama.

Planovi i programi za upravljanje otpadom u EU su oblikovani da pomognu Kipru, kao i drugim državama, da umanje štetan uticaj otpada na zdravlje ljudi. To može da bude od posebnog značaja za jednu ostrvsku državu, gde postoji manjak prostora, dok su i druge mogućnosti, poput izgradnje postrojenja pa čak i običnih deponija, vrlo ograničene.

Komisija je o ovome poslala zvanično obaveštenje Kipru još u oktobru 2015. godine, pozivajući vlasti da unesu promene u dokumenta.

„Iako je Kipar preduzeo neke mere u oblasti upravljanja otpadom po gradovima, planovi za druge vrste otpada i dalje nedostaju“, navela je Evropska Komisija u obrazloženom mišljenju, drugom koraku u postupku podsećanja država članica da se pridržavaju pravne tekovine Evropske Unije.

„Ukoliko Kipar ne učini ništa u naredna dva meseca, slučaj može biti prosleđen Sudu pravde EU“, zaključuje se u upozorenju iz Brisela. Ako Sud pravde presudi protiv države članice, ona mora preduzme korake da bi se saglasila s presudom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

14. decembar 2016. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

14. decembar 2016. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Globalni dan reciklaže: od separacije otpada do smanjenja emisija CO2

14. decembar 2016. - Procenjuje se da će reciklažna industrija 2030. doprinositi smanjenju emisija sa milijardu tona ugljen-dioksida godišnje

EU izvoz polovne odece obuce deponije Azija Afrika

EU utrostručila izvoz polovne odeće i obuće, koja često završava i na deponijama u Aziji i Africi

14. decembar 2016. - Evropska agencija za životnu sredinu je upozorila da rast izvoza pokazuje da korišćena tekstilna roba predstavlja sve veći problem u upravljanju otpadom