Otpad

Evropska Komisija upozorava Kipar da „raščisti“ zakonski nered oko otpada

Kipar otpad

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Kipar mora da usvoji odnosno izmeni planove na polju upravljanja otpadom da bi se načinili važni koraci ka stvaranju cirkularne ekonomije, ili da se suoči s postupkom pred visokim evropskim sudom, objavila je Evropska komisija.

Kipar mora da usvoji odnosno izmeni planove na polju upravljanja otpadom da bi se načinili važni koraci ka stvaranju cirkularne ekonomije, ili da se suoči s postupkom pred visokim evropskim sudom, navela je Evropska komisija.

Ta ostrvska država u Sredozemnom moru je dobila opomenu da treba da poštuje zakone Evropske Unije, a posebno Direktivu o otpadu, s obavezom da svakih šest godina obavi procenu planova o upravljanju otpadom i da ih promeni u skladu s potrebama.

„Kipar nije obavio procenu, nije produžio ni izmenio nacionalne planove upravljanja otpadom za predstojeći period, a kasni i u sprečavanju stvaranja otpada“, izvestila je Komisija u belešci o Decembarskom paketu prekršaja, koji navodi slučajeve kršenja niza direktiva EU i u drugim državama članicama.

Planovi i programi za upravljanje otpadom u EU su oblikovani da pomognu Kipru, kao i drugim državama, da umanje štetan uticaj otpada na zdravlje ljudi. To može da bude od posebnog značaja za jednu ostrvsku državu, gde postoji manjak prostora, dok su i druge mogućnosti, poput izgradnje postrojenja pa čak i običnih deponija, vrlo ograničene.

Komisija je o ovome poslala zvanično obaveštenje Kipru još u oktobru 2015. godine, pozivajući vlasti da unesu promene u dokumenta.

„Iako je Kipar preduzeo neke mere u oblasti upravljanja otpadom po gradovima, planovi za druge vrste otpada i dalje nedostaju“, navela je Evropska Komisija u obrazloženom mišljenju, drugom koraku u postupku podsećanja država članica da se pridržavaju pravne tekovine Evropske Unije.

„Ukoliko Kipar ne učini ništa u naredna dva meseca, slučaj može biti prosleđen Sudu pravde EU“, zaključuje se u upozorenju iz Brisela. Ako Sud pravde presudi protiv države članice, ona mora preduzme korake da bi se saglasila s presudom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom

18 октобра 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je zainteresovane građane, kao i stručnu javnost da se upoznaju sa Nacrtom zakona

Kucevo deca i roditelji kompostiraju

Deca iz Kučeva uče o kompostiranju kroz igru, odrasli bi uskoro mogli da im se priključe

12 октобра 2021 - Mališani vrtića Lane iz Kučeva od nedavno kompostiraju ostatke obroka. Tako dobijen kompost koristi se...

spalionice otpada eu ets radna mesta

Studija: Uključivanje spalionica otpada u EU ETS povećalo bi recikliranje i otvorilo radna mesta

08 октобра 2021 - Obračunavanje CO2 takse na spaljivanje otpada podstaklo bi sprečavanje nastanka otpada i smanjilo štetne emisije.

Hrvatska objavila izvesce o komunalnom otpadu za 2020 tomislav coric

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2020: Hrvatska sve bolja, do ciljeva još posla

08 октобра 2021 - Hrvatska je smanjila količinu komunalnog otpada, povećala odvojeno skupljanje i recikliranje, ali ti rezultati su ispod zacrtanih ciljeva