x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EU: Većina članica nije na putu da smanji zagađenje vazduha do 2030.

29.06.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
EU: Većina članica nije na putu da smanji zagađenje vazduha do 2030.

Većina članica Evropske unije u opasnosti je da ne ispoštuje obaveze o smanjenju emisija do 2020. odnosno 2030. godine, navodi se u izveštaju Evropske komisije o proceni primene EU Direktive o obavezama smanjenja nacionalnih emisija (NEC Direktiva).

Osim ovog izveštaja, EK je objavila i konsultantsku analizu svih nacionalnih programa za kontrolu zagađenja vazduha i projekcija emisija.

Članice EU moraju pojačati napore u svim sektorima

Ovi programi su glavni instrument kojim članice EU moraju da osiguraju ispunjavanje obaveza za smanjenje emisija za period 2020-2029. i za period posle 2030.

Članice moraju pojačati napore u svim sektorima kako bi osigurale da njihovi građani mogu da udišu čist vazduh, čime se sprečavaju respiratorne bolesti i prerani smrtni slučajevi uzrokovani zagađenim vazduhom, objavila je EK povodom objavljivanja izveštaja.

Jedan od najvećih problema širom EU su nedovoljno dobre mere za smanjenje emisija amonijaka

Dodatne mere su naročito potrebne u poljoprivredi za smanjenje emisija amonijaka, što je najčešći i najveći izazov u ​​sprovođenju NEC Direktive širom EU.

Primena propisa o čistom vazduhu predstavlja ključni doprinos planu o nultom zagađenju za životnu sredinu bez otrova koju je EK najavila u Evropskom zelenom planu i povezanim inicijativama.

Nikada nije bilo bolje vreme za promene

Virginijus Sinkevičius, komesar EU za životnu sredinu, ribarstvo i okeane, izjavio je da je širom Evrope previše građana i dalje u opasnosti zbog vazduha koji udišu. On je istakao da su potrebne efikasnije mere za smanjenje zagađenja u brojnim članicama EU i za rešavanje emisija u vazduhu u svim sektorima, uključujući poljoprivredu, saobraćaj i energetiku.

Nikada nije bilo bolje vreme za ove promene: ulaganje u čistiji vazduh znači ulaganje u zdravlje građana, u našu klimu i to je inicijalna kapisla koja je potrebna ekonomiji EU, naveo je Sinkevičius.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.