Energetska efikasnost

Subvencije za malu privredu od 25 odsto pokrivaju i nabavku solarnih panela

program-podrske-solar

Foto: scottwebb from Piaxbay

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo privrede je pokrenulo program podrške mikro i malim pravnim licima u okviru kojeg će se, između ostalog, sufinansirati nabavka mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti. To uključuje alternativne sisteme za proizvodnju električne i toplotne energije za potrebe proizvodnog pogona – solarnih panela, geotermalnih pumpi, kotlova na pelet i gas, grejnih sistema na biomasu i postrojenja na prirodni gas.

Program podrške je vredan ukupno 3,1 milijardu dinara, od kojih 10 miliona evra obezbeđuje Evropska unija (EU) kroz projekat „Srbija i EU – Oprema za privredu.“ Program predviđa i sufinansiranje nabavke mašina i opreme za ekološku zaštitu zemlje, vazduha i vode, a u to spadaju filteri i sistemi za prečišćavanje izduvnih i otpadnih gasova, kao i sistemi za prečišćavanje vode i preradu otpadnih voda.

Pored opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje, sredstva će se dodeljivati i za nabavku proizvodne, građevinske i transportne opreme i mehanizacije.

Bespovratna sredstva pokrivaju do 25% neto vrednosti opreme

Iznos sufinansiranja će biti u visini do 25% neto vrednosti opreme koja se nabavlja i ne može biti manji od 500.000 dinara, niti veći od pet miliona dinara, dok će korisnici podrške biti u obavezi da daju učešće od 5% i da preostalih 70% obezbede kod banaka i lizing kompanija koje učestvuju u programu.

Javni poziv je otvoren dok se sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2022. Visina odobrenog iznosa bespovratne pomoći zavisiće i od broja stalno zaposlenih u preduzeću na kraju 2021. godine.

U programu učestvuje osam banaka i lizing kompanija

U programu, koji se sprovodi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS), učestvuje osam banaka i lizing kompanija – Banka Poštanska štedionica, Banca Intesa, OTP banka Srbija, NLB Komercijalna Banka, Erste Bank, Eurobank Direktna, Intesa Leasing i UniCredit Leasing.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

1. jul 2022. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

1. jul 2022. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

1. jul 2022. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

1. jul 2022. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.