Energetska efikasnost

Subvencije za malu privredu od 25 odsto pokrivaju i nabavku solarnih panela

program-podrske-solar

Foto: scottwebb from Piaxbay

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo privrede je pokrenulo program podrške mikro i malim pravnim licima u okviru kojeg će se, između ostalog, sufinansirati nabavka mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti. To uključuje alternativne sisteme za proizvodnju električne i toplotne energije za potrebe proizvodnog pogona – solarnih panela, geotermalnih pumpi, kotlova na pelet i gas, grejnih sistema na biomasu i postrojenja na prirodni gas.

Program podrške je vredan ukupno 3,1 milijardu dinara, od kojih 10 miliona evra obezbeđuje Evropska unija (EU) kroz projekat „Srbija i EU – Oprema za privredu.“ Program predviđa i sufinansiranje nabavke mašina i opreme za ekološku zaštitu zemlje, vazduha i vode, a u to spadaju filteri i sistemi za prečišćavanje izduvnih i otpadnih gasova, kao i sistemi za prečišćavanje vode i preradu otpadnih voda.

Pored opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje, sredstva će se dodeljivati i za nabavku proizvodne, građevinske i transportne opreme i mehanizacije.

Bespovratna sredstva pokrivaju do 25% neto vrednosti opreme

Iznos sufinansiranja će biti u visini do 25% neto vrednosti opreme koja se nabavlja i ne može biti manji od 500.000 dinara, niti veći od pet miliona dinara, dok će korisnici podrške biti u obavezi da daju učešće od 5% i da preostalih 70% obezbede kod banaka i lizing kompanija koje učestvuju u programu.

Javni poziv je otvoren dok se sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2022. Visina odobrenog iznosa bespovratne pomoći zavisiće i od broja stalno zaposlenih u preduzeću na kraju 2021. godine.

U programu učestvuje osam banaka i lizing kompanija

U programu, koji se sprovodi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS), učestvuje osam banaka i lizing kompanija – Banka Poštanska štedionica, Banca Intesa, OTP banka Srbija, NLB Komercijalna Banka, Erste Bank, Eurobank Direktna, Intesa Leasing i UniCredit Leasing.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

1. jul 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

1. jul 2022. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

1. jul 2022. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

solarni podkast balkan green energy news prva epizoda

Prva epizoda solarnog podkasta: najteže je prošlo, instalacija solarnih panela će se samo ubrzavati

1. jul 2022. - Podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate dao je odgovore na brojna pitanja građana