Energetska efikasnost

Subvencije za malu privredu od 25 odsto pokrivaju i nabavku solarnih panela

program-podrske-solar

Foto: scottwebb from Piaxbay

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo privrede je pokrenulo program podrške mikro i malim pravnim licima u okviru kojeg će se, između ostalog, sufinansirati nabavka mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti. To uključuje alternativne sisteme za proizvodnju električne i toplotne energije za potrebe proizvodnog pogona – solarnih panela, geotermalnih pumpi, kotlova na pelet i gas, grejnih sistema na biomasu i postrojenja na prirodni gas.

Program podrške je vredan ukupno 3,1 milijardu dinara, od kojih 10 miliona evra obezbeđuje Evropska unija (EU) kroz projekat „Srbija i EU – Oprema za privredu.“ Program predviđa i sufinansiranje nabavke mašina i opreme za ekološku zaštitu zemlje, vazduha i vode, a u to spadaju filteri i sistemi za prečišćavanje izduvnih i otpadnih gasova, kao i sistemi za prečišćavanje vode i preradu otpadnih voda.

Pored opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje, sredstva će se dodeljivati i za nabavku proizvodne, građevinske i transportne opreme i mehanizacije.

Bespovratna sredstva pokrivaju do 25% neto vrednosti opreme

Iznos sufinansiranja će biti u visini do 25% neto vrednosti opreme koja se nabavlja i ne može biti manji od 500.000 dinara, niti veći od pet miliona dinara, dok će korisnici podrške biti u obavezi da daju učešće od 5% i da preostalih 70% obezbede kod banaka i lizing kompanija koje učestvuju u programu.

Javni poziv je otvoren dok se sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra 2022. Visina odobrenog iznosa bespovratne pomoći zavisiće i od broja stalno zaposlenih u preduzeću na kraju 2021. godine.

U programu učestvuje osam banaka i lizing kompanija

U programu, koji se sprovodi u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije (RAS), učestvuje osam banaka i lizing kompanija – Banka Poštanska štedionica, Banca Intesa, OTP banka Srbija, NLB Komercijalna Banka, Erste Bank, Eurobank Direktna, Intesa Leasing i UniCredit Leasing.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije