OIE

Eko Step Pellet pustio u rad solarnu elektranu od 1 MW

eko-step-pellet-solarni-paneli-prozjumeri

Foto: screenshot

Objavljeno

27.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođač peleta Eko Step Pellet iz Petrovca na Mlavi pustio je u rad solarnu elektranu snage 1 MW. Oko 2.000 solarnih panela pojedinačne snage 550 W postavljeno je na krovovima objekata u krugu fabrike, rečeno je na otvaranju.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković, koja je svečano pustila u rad solarnu elektranu firme Eko Step Pellet, rekla je da je Evropska unija (EU) donirala 10 miliona evra koji mogu da se koriste za ugradnju solarnih panela i da očekuje da će mnoge firme posle ovog primera da se jave kako bi iskoristile ta sredstva da ugrade solarne panele na svoje objekte.

Atanasković: Očekujem da će se mnoge firme javiti kako bi iskoristile sredstva EU za ugradnju solarnih panela

Instaliranjem solarnih elektrana i proizvodnjom električne energije za sopstvene potrebe kompanije se štite od skokova cena struje, a osim toga, u razvijenim zemljama poslovni partneri sve više vode računa o tome da firme s kojima posluju koriste čistu energiju.

Na otvaranju solarne elektrane firme Eko Step Pellet rečeno je i da je zaključen odgovarajući ugovor sa Elektroprivredom Srbije (EPS), čime su se stekli uslovi da ovaj proizvođač peleta postane prozjumer.

Nemačka kompanija Gruner Serbia, koja ima proizvodni pogon u Vlasotincu, je ranije ove godine potpisala ugovor sa sa EPS-om i tako postala prvi komercijalni prozjumer – proizvođač električne energije za sopstvenu potrošnju u Srbiji. Ovaj proizvođač releja za elektro i automobilsku industriju instalirao je na svojoj fabrici solarne panele ukupne snage 500 kW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

27. jun 2022. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

Tim kineskih istraživača razvio tehnologiju koja pretvara morsku vodu u vodonik

Kineski naučnici proizveli vodonik od morske vode bez desalinizacije

27. jun 2022. - Grupa kineskih naučnika uspela je da razvije tehnologiju za pretvaranje slane vode u vodonik bez prethodne desalinizacije

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

27. jun 2022. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

27. jun 2022. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?