OIE

Eko Step Pellet pustio u rad solarnu elektranu od 1 MW

eko-step-pellet-solarni-paneli-prozjumeri

Foto: screenshot

Objavljeno

27.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođač peleta Eko Step Pellet iz Petrovca na Mlavi pustio je u rad solarnu elektranu snage 1 MW. Oko 2.000 solarnih panela pojedinačne snage 550 W postavljeno je na krovovima objekata u krugu fabrike, rečeno je na otvaranju.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković, koja je svečano pustila u rad solarnu elektranu firme Eko Step Pellet, rekla je da je Evropska unija (EU) donirala 10 miliona evra koji mogu da se koriste za ugradnju solarnih panela i da očekuje da će mnoge firme posle ovog primera da se jave kako bi iskoristile ta sredstva da ugrade solarne panele na svoje objekte.

Atanasković: Očekujem da će se mnoge firme javiti kako bi iskoristile sredstva EU za ugradnju solarnih panela

Instaliranjem solarnih elektrana i proizvodnjom električne energije za sopstvene potrebe kompanije se štite od skokova cena struje, a osim toga, u razvijenim zemljama poslovni partneri sve više vode računa o tome da firme s kojima posluju koriste čistu energiju.

Na otvaranju solarne elektrane firme Eko Step Pellet rečeno je i da je zaključen odgovarajući ugovor sa Elektroprivredom Srbije (EPS), čime su se stekli uslovi da ovaj proizvođač peleta postane prozjumer.

Nemačka kompanija Gruner Serbia, koja ima proizvodni pogon u Vlasotincu, je ranije ove godine potpisala ugovor sa sa EPS-om i tako postala prvi komercijalni prozjumer – proizvođač električne energije za sopstvenu potrošnju u Srbiji. Ovaj proizvođač releja za elektro i automobilsku industriju instalirao je na svojoj fabrici solarne panele ukupne snage 500 kW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW

beogradske-elektrane-geotermalni-potencijal-grejanje

Beogradske elektrane istražuju geotermalni potencijal za daljinsko grejanje

08 августа 2022 - Cilj studije je da se utvrde mogućnosti za korišćenje podzemnih voda za daljinsko grejanje, što bi pomoglo da se sistem dekarbonizuje

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto