OIE

Eko Step Pellet pustio u rad solarnu elektranu od 1 MW

eko-step-pellet-solarni-paneli-prozjumeri

Foto: screenshot

Objavljeno

27.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođač peleta Eko Step Pellet iz Petrovca na Mlavi pustio je u rad solarnu elektranu snage 1 MW. Oko 2.000 solarnih panela pojedinačne snage 550 W postavljeno je na krovovima objekata u krugu fabrike, rečeno je na otvaranju.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković, koja je svečano pustila u rad solarnu elektranu firme Eko Step Pellet, rekla je da je Evropska unija (EU) donirala 10 miliona evra koji mogu da se koriste za ugradnju solarnih panela i da očekuje da će mnoge firme posle ovog primera da se jave kako bi iskoristile ta sredstva da ugrade solarne panele na svoje objekte.

Atanasković: Očekujem da će se mnoge firme javiti kako bi iskoristile sredstva EU za ugradnju solarnih panela

Instaliranjem solarnih elektrana i proizvodnjom električne energije za sopstvene potrebe kompanije se štite od skokova cena struje, a osim toga, u razvijenim zemljama poslovni partneri sve više vode računa o tome da firme s kojima posluju koriste čistu energiju.

Na otvaranju solarne elektrane firme Eko Step Pellet rečeno je i da je zaključen odgovarajući ugovor sa Elektroprivredom Srbije (EPS), čime su se stekli uslovi da ovaj proizvođač peleta postane prozjumer.

Nemačka kompanija Gruner Serbia, koja ima proizvodni pogon u Vlasotincu, je ranije ove godine potpisala ugovor sa sa EPS-om i tako postala prvi komercijalni prozjumer – proizvođač električne energije za sopstvenu potrošnju u Srbiji. Ovaj proizvođač releja za elektro i automobilsku industriju instalirao je na svojoj fabrici solarne panele ukupne snage 500 kW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

27. jun 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

27. jun 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

27. jun 2022. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

27. jun 2022. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu