Energetska efikasnost

ETF dodelio zahvalnice kompanijama koje su podržale studentski tim H-Bridges da učestvuje na takmičenju u Pekingu

Slika: twitter.com

Objavljeno

18.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrotehnički fakultet (ETF) Univerziteta u Beogradu dodelio je zahvalnice predstavnicima kompanija koji su podržali studentski tim H-Bridges u osvajanju 4. mesta na najvećem svetskom univerzitetskom takmičenju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja “International Future Energy Challenge 2018”.

Zahvalnice su na prigodnoj svečanosti, održanoj na ETF-u,  dodeljene državnim firmama Elektroprivreda Srbije (EPS), Elektromreža Srbije (EMS) i Srbijagas, kao i privatnim kompanijama Typhoon hil, Nordeus, ELSYS, ICCE, Mikro princ, ENEL PS, Elektrovat, Hi-Tech corporation, Ministarstvu rudarstva i energetike i našem portalu Balkan Green Energy News, koji je objavio poziv firmama da pomognu učešće studenata u Pekingu.

Koktelu je osim predstavnika Univerziteta i industrije prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branislav Kovačević i direktorka EMS-a Jelena Matejić.

U finalu od 18.7. do 21.7. u Pekingu, tim Elektrotehničkog fakulteta je u konkurenciji od 30 timova osvojio “veliko” 4. mesto. Prva tri mesta su osvojili univerziteti iz Kine, dok su iza našeg tima ostali univerziteti iz SAD, Nemačke, Indije, Egipta, Kanade…

H-Bridges je razvio uređaj za potrebe sistema za skladištenje energije. Uređaj je razvijen da bude energetski efikasan, kompaktan i lak za korišćenje.

„Drago mi je da su kompanije prepoznale da je Elektrotehnički fakultet, sa nastavnicima i studentima, i dalje sposoban da postiže velike rezultate na svetskom nivou. Iskreno se nadam da će se ova saradnja nastaviti i da ćemo u budućnosti zajedno postizati ovakve rezultate“, rekao je Aleksandar Milić, asistent na Odseku za energetiku i mentor H-Bridges tima.

Ministar Aleksandar Antić rekao je da su studenti ETF-a postigli izuzetan uspeh jer su bili u vrhu na jednom svetskom takmičenju praktičnog znanja gde su učestvovali svi najveći svetski univerziteti.

“To je za nas sve jedno ozbiljno ohrabrenje i dokazuje da je najveće bogatstvo Srbije njihova mladost i pamet, kao i sposobnost da u ovom vremenu tehnoloških promena i inovacija budu najbolji”, istakao je Antić, preneo je Tanjug.

On je istakao da bi trebalo podržati te mlade ljude na ETF-u, kao i drugim fakultetima i univerzitetima u Srbiji.

Prototip uređaja u Klimatskom selu 29. septembra na Adi Ciganliji

Prototip uređaja H-Bridges tima biće predstavljen u Klimatskom selu 29. septembra na Adi Ciganliji. Klimatsko selo je deo dešavanja tokom Nedelje klimatske diplomatije (Climate Diplomacy Week) u Beogradu, koja se održava od 24. do 30. septembra.

Svi koji žele da se upoznaju sa inovacijama H-Bridges tima i da razgovaraju sa studentima mogu to da urade na štandu portala Balkan Green Energy News u Klimatskom selu 29. septembra na Adi Ciganliji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunija termoelektrane na ugalj

Rumunija odlučila da više neće graditi termoelektrane na ugalj

20 November 2020 - U vladi tvrde da Rumunija više neće dobiti nijednu termoelektranu na ugalj, a CE Oltenia nagoveštava da će napustiti poslednji takav projekat.

Francuzi 2021. počinju gradnju vetroparka Bašaid i geotermalne elektrane u Srbiji

19 November 2020 - IEL OIE Balkan Renewable Energy najavljuje gradnju vetroparka Bašaid kod Kikinde, snage 85 MW, i jedne geotermalne elektrane.

federacija bih ukida subvencije mhe

Federacija BiH od 2021. ukida subvencije za male hidroelektrane

19 November 2020 - Vlada Federacije BiH priprema više izmena propisa kako bi se sprečio negativan uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu.

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.