Energetska efikasnost

ETF dodelio zahvalnice kompanijama koje su podržale studentski tim H-Bridges da učestvuje na takmičenju u Pekingu

Slika: twitter.com

Objavljeno

18.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrotehnički fakultet (ETF) Univerziteta u Beogradu dodelio je zahvalnice predstavnicima kompanija koji su podržali studentski tim H-Bridges u osvajanju 4. mesta na najvećem svetskom univerzitetskom takmičenju u oblasti inovativnih i energetski efikasnih rešenja „International Future Energy Challenge 2018“.

Zahvalnice su na prigodnoj svečanosti, održanoj na ETF-u,  dodeljene državnim firmama Elektroprivreda Srbije (EPS), Elektromreža Srbije (EMS) i Srbijagas, kao i privatnim kompanijama Typhoon hil, Nordeus, ELSYS, ICCE, Mikro princ, ENEL PS, Elektrovat, Hi-Tech corporation, Ministarstvu rudarstva i energetike i našem portalu Balkan Green Energy News, koji je objavio poziv firmama da pomognu učešće studenata u Pekingu.

Koktelu je osim predstavnika Univerziteta i industrije prisustvovao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, predsednik Nadzornog odbora EPS-a Branislav Kovačević i direktorka EMS-a Jelena Matejić.

U finalu od 18.7. do 21.7. u Pekingu, tim Elektrotehničkog fakulteta je u konkurenciji od 30 timova osvojio „veliko“ 4. mesto. Prva tri mesta su osvojili univerziteti iz Kine, dok su iza našeg tima ostali univerziteti iz SAD, Nemačke, Indije, Egipta, Kanade…

H-Bridges je razvio uređaj za potrebe sistema za skladištenje energije. Uređaj je razvijen da bude energetski efikasan, kompaktan i lak za korišćenje.

„Drago mi je da su kompanije prepoznale da je Elektrotehnički fakultet, sa nastavnicima i studentima, i dalje sposoban da postiže velike rezultate na svetskom nivou. Iskreno se nadam da će se ova saradnja nastaviti i da ćemo u budućnosti zajedno postizati ovakve rezultate“, rekao je Aleksandar Milić, asistent na Odseku za energetiku i mentor H-Bridges tima.

Ministar Aleksandar Antić rekao je da su studenti ETF-a postigli izuzetan uspeh jer su bili u vrhu na jednom svetskom takmičenju praktičnog znanja gde su učestvovali svi najveći svetski univerziteti.

“To je za nas sve jedno ozbiljno ohrabrenje i dokazuje da je najveće bogatstvo Srbije njihova mladost i pamet, kao i sposobnost da u ovom vremenu tehnoloških promena i inovacija budu najbolji”, istakao je Antić, preneo je Tanjug.

On je istakao da bi trebalo podržati te mlade ljude na ETF-u, kao i drugim fakultetima i univerzitetima u Srbiji.

Prototip uređaja u Klimatskom selu 29. septembra na Adi Ciganliji

Prototip uređaja H-Bridges tima biće predstavljen u Klimatskom selu 29. septembra na Adi Ciganliji. Klimatsko selo je deo dešavanja tokom Nedelje klimatske diplomatije (Climate Diplomacy Week) u Beogradu, koja se održava od 24. do 30. septembra.

Svi koji žele da se upoznaju sa inovacijama H-Bridges tima i da razgovaraju sa studentima mogu to da urade na štandu portala Balkan Green Energy News u Klimatskom selu 29. septembra na Adi Ciganliji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

18. septembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

18. septembar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

18. septembar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

18. septembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji