Električna energija

ERS i EPHZHB ugovorili nastavak saradnje na proizvodnji električne energije u PHE Čapljina

nastavak saradnje

Slika: ERS

Objavljeno

21.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) ugovorile su nastavak saradnje na zajedničkoj proizvodnji električne energije u reverzibilnoj pumpno-akumulacionoj hidroelektrani (PHE) Čapljina u 2020. godini.

Nastavak saradnje je utvrđen ugovorom čija je okvirna vrednost 100 miliona konvertibilnih maraka i kojim se ERS obavezala da obezbedi regulisano ispuštanje vode na profilu brane Gorica hidroelektrane Trebinje 2, a EPHZHB da osigura proizvodnju električne energije u PHE Čapljina.

Ugovor su potpisali generalni direktor ERS Luka Petrović i generalni direktor EPHZHB Marinko Gilja, a potpisivanju ovog značajnog dokumenta, kako za kompanije tako i za lokalne zajednice Trebinje, Ravno, Neum i Čapljina, prisustvovali su članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik i Dragan Čović.

U martu ove godine, ERS i EPHZHB potpisale su ugovor prema kome će električna energija proizvedena tokom 2019. godine u PHE Čapljina, koja posluje u sastavu EPHZHB, biti podeljena u razmeri 50:50 između dve elektroprivrede, što je prvi put posle petnaestak godina da deo električne energije iz ovog postrojenja bude dodeljen i ERS-u.

Planira se i saradnja na pružanju usluga rezerve

Generalni direktor ERS Luka Petrović je tada rekao da je kroz okvirni sporazum predviđena i saradnja ugovornih strana u pogledu zajedničkog pružanja usluga rezerve u elektroenergetskom sistemu.

U vreme kada je izgrađena, 1979. godine, PHE Čapljina bila je prva reverzibilna elektrana na prostoru bivše Jugoslavije.

KfW banka planira da odobri kredit od 15 miliona evra za rehabilitaciju PHE Čapljina

Početkom novembra, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odobrilo je početak pregovora sa nemačkom razvojnom bankom KfW o dobijanju kredita od 15 miliona evra za revitalizaciju PHE Čapljina, čiji je cilj produženje životnog veka elektrane odnosno zamena dotrajale opreme i modernizacija postrojenja starog 40 godina.

Kao rezultat modernizacije i rehabilitacije očekuje se povećanje proizvodnje električne energije i raspoloživosti elektrane za pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sistemu BiH i bloku Srbija/Hrvatska/BiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. novembar 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

21. novembar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

21. novembar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

21. novembar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu