Životna sredina

Epson istraživanje: Uticaj poslovanja na životnu sredinu i dalje važan kompanijama uprkos pandemiji COVID-19

epson japan cista priroda

Objavljeno

03.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Uticaj poslovanja na ekološka i društvena pitanja i dalje je od velike važnosti za kompanije, iako je kriza izazvana pandemijom COVID-19 kao prioritete postavila finansijsku stabilnost i zaštitu radnih mesta, pokazalo je istraživanje koje je naručio proizvođač kancelarijske opreme Epson. Mlađi radnici su ti koji u većoj meri pridaju pažnju ovim pitanjima, kao i upotrebi zelenih tehnologija na radnom mestu.

Istraživanje pod nazivom EKO-vrednosti (Eco-Values Research), koje je sprovela kompanija za istraživanje tržišta B2B International, obuhvatilo je 4.335 zaposlenih u malim, srednjim i velikim preduzećima širom Evrope i Bliskog istoka.

Rezultati istraživanja pokazali su da za skoro četvrtinu ispitanika, njih 24%, uticaj poslovanja na životnu sredinu i društvo predstavlja jedan od tri prioriteta. Najveći procenat  ispitanika se ovako izjasnio u Nemačkoj i Italiji, 33%, slede Francuska sa 31% i nordijske zemlje sa 29%. U centralnoj i istočnoj Evropi ovaj procenat je iznosio 18%, a na Balkanu 15%.

epson ekoloska drustvena pitanja istrazivanje

Velika većina firmi, čak 86% onih koje pitanje uticaja poslovanja na životnu sredinu i društvo vide kao prioritet, očekuju da će im se profit povećati u periodu od jedne do pet godina. Takođe, mnogi ispitanici (44%) veruju da „to što rade pravu stvar“ kada je reč o uticaju poslovanja na ekološka i društvena pitanja pozitivno utiče na brend kompanije.

Mlađi zaposleni pridaju veći značaj upotrebi zelenih tehnologija na radnom mestu

U generacijskom smislu, generacija Z (mlađi od 22 godine) i milenijalci (22-37) značajno više u odnosu na starije generacije (38 godina i više) vrednuju uticaj poslovanja na životnu sredinu i društvo kao najvažnije prioritete. Jedna od najzapaženijih generacijskih razlika odnosi se na stavove o upotrebi zelenih tehnologija na radnom mestu, pa tako milenijalci ovo vide kao izuzetno važno (39%).

Međutim, većina zaposlenih smatra da bi njihovoj kompaniji bilo teško da bude ekološki i društveno odgovorna u oblasti zelenih tehnologija, jer ovaj pojam ne povezuju sa kancelarijskom opremom, već ih to asocira na dominantne trendove kada je reć o životnoj sredini, kao šti su energetika i otpad.


ZANIMLJIVA INFORMACIJA
Ekološki svesna kompanija još od 1942.

Epson je kao kompanija imao razvijenu svest o značaju životne sredine još od kada je 1942. otvorio svoju prvu fabriku u Japanu. Vlasnici su se obavezali da njihova nova fabrika, sagrađena pored jezera Suva, neće negativno uticati na tamošnje prirodne lepote, kao i da će sa lokalnim stanovništvom graditi dobre odnose. Zaštita životne sredine i održivo poslovanje do danas su ostali jedan od Epsonovih prioriteta.

Zanimljivo je i da je Epson svake godine, još od 1999.,  objavljuje izveštaj o društveno odgovornom poslovanju. Naziv izveštaja je 2003. promenjen, pa se sada više ne zove Izveštaj o životnoj sredini već Izveštaj o održivosti.


Firme iz regiona Balkana tek treba da rade na održivosti

Beogradska kancelarija Epsona, jednog od najvećih svetskih proizvođača računarskih štampača, projektora i skenera za firme i kućnu upotrebu, organizovala je regionalnu panel diskusiju da sa partnerima iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije (AIGO BS, IMAGE ENTER, PANNA, ZK Office) razgovara o rezultatima istraživanja i održivom poslovanju.

Ivana Kokalović, menadžerka Epsona za region Balkana, rekla je da je Epson razvio i da radi na ostvarivanju Vizije zaštite životne sredine do 2050, dokumentu koji predstavlja okvir kompanije za borbu protiv klimatskih promena.

Prošle godine je  francuska kompanija ECOVadis, poznata po tome što rangira kompanije po kriterijumu održivosti, dodelila platinasti rejting Epsonu i svrstala ovu kompaniju među vodećih 1% kompanija u industriji, navela je Kokalović.

Zemlje regiona, kako je istakla Kokalović, trenutno zaostaju kada je reč o održivosti u poslovanju, ali je njen kolega Marko Vlaović, zadužen za prodaju u regionu Balkana, ukazao da Epson u svakodnevnom radu sa partnerima nastoji da im približi zelene tehnologije, što već sada za rezultat ima da se potražnja za ovakvim tehnologijama i rešenjima povećava iz godine u godinu.

 

Darko Minić, iz firme AIGO, rekao je da je Epson 2020. godine uspeo da cenu zelenih rešenja dovede na nivo koji je ekonomski uporediv sa drugim tehnologijama, što je, kako je Minić objasnio, veliko dostignuće. Epson je tako uspeo da zadrži održiv pristup i postane jedan od dva ili tri najbolja dobavljača na tržištu u pogledu cena.

Najveći teret promocije zelenih rešenja je, prema rečima Minića, na kompanijama koje razvijaju tehnologije. Od njih se očekuje da smanje jaz između troškova ekoloških rešenja i drugih tehnologija za 10-20%, jer nije verovatno da će kompanije ulagati u zelene tehnologije ako su one četiri ili pet puta skuplje od drugih.

Ivan Turkalj, iz hrvatske firme za održavanje elektronske opreme Image Enter, naveo je kao primer projekat koji je 2020. implementiran za javno preduzeće Hrvatske šume gde je zamenjena oprema starije generacije sa 60 efikasnijih Epsonovih štampača novije generacije. Zamena je smanjila broj intervencija na terenu za čak 80%, što je donelo ogromne uštede kroz smanjeno korišćenje vozila i smanjenje troškova servisera.

Na ovaj način Hrvatske šume su, takođe, smanjile svoj uticaj na životnu sredinu, što je visoko rangirano postignuće među odgovornim kompanija koje žele da posluju na održiv način.

Oprema za rad od kuće trebalo bi da bude dugotrajna i efikasna

epson ekoloska drustvena pitanja zaposleni

Kada je reč o radu od kuće tokom pandemije COVID-19, istraživanje je pokazalo da su najvažnije karakteristike uređaja koji se koriste za rad od kuće, dugotrajnost, energetska efikasnost i smanjenje otpada, pri čemu je 70% anketiranih odabralo bar jednu od ovih karakteristika kao najvažniju.

Takođe, 58% ispitanika veruje da će se korišćenje štampača i drugih uređaja za zajedničku upotrebu promeniti posle COVID-19 u smislu većih ograničenja i „pametnijih“ načina rada.

Značaj ekologije će se povećati u periodu oporavka od COVID-19

Čak 65% ispitanika veruje da će ekološka i društvena pitanja u poslovanju postati važnija nakon krize COVID-19. U tim stavovima prednjače mlađe generacije, i to 76% mlađih od 22 godine i 71% milenijalaca (22-37).

65% zaposlenih veruje da će ekološki i društveni uticaj firmi postati važniji u postpandemijskom svetu

Rezultati studije su, takođe, pokazali da je ispunjavanje ekoloških i društvenih ciljeva mnogo važnije za donosioce odluka i startapove (kompanije koje posluju manje od pet godina). Kada je reč o veličini preduzeća, kod svih je važnost ovih ciljeva manje-više ista, osim u najmanjim preduzećima, koja zapošljavaju od dvoje do desetoro ljudi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. februar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

3. februar 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

3. februar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

3. februar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić